Požar u Kragujevcu
Twitter Printscreen
Požar u Kragujevcu, Foto: Twitter Printscreen

Nakon požara u zgradi, u kragujevačkoj Ulici Vojislava Kalanovića broj šest, dva stana su potpuno izgorela, a zajedničke prostorije i jedan stan u drugom ulazu su neupotrebljivi za korišćenje. Manjih šteta ima u još nekoliko stanova.

Pročitajte još:

Oko sto porodica noć dočekuje bez struje i grejanja.

U požaru koji je izbio oko 10 časova u nadogradnji na sedmom spratu niko od stanara nije povređen, a trojica vatrogasaca upućena su u Klinički centar po standardnoj proceduri, zbog trovanja ugljen-monoksidom.

Hodnici su mokri i crni nakon gašenja požara, a smrad peče grlo. Stanari pokušavaju da iznesu izgorelu odeću, ćebad i tepihe, te pokupe vodu. Limeni krov u drugom ulazu zgrade jedva se drži na nagorelim gredama. Stanari se plaše i jačeg vetra jer bi parčad lima mogla da se uruši u zgradu. Neki se sele jer nemaju gde da provedu noć. Uzrok požara biće poznat tek nakon završenog uviđaja.

 - Komšije pričaju da su deca u jednom stanu palila neke papiriće, pa je neko od starijih vatru pokušao da gasi vodom. Kada se razgorela, otvorili su prozor zbog dima i nagli ulazak vazduha još više je razbuktao plamen, pa je požar zahvatio ceo stan. Preneo se krovnim instalacijama na drugi pored, gde se obrušio plafon i zapalio i taj stan.

Vatra je nastavila da se širi krovom i tako stigla do još dva stana koji pripadaju drugom ulazu. Kuljao je crni dim čitavim krajem, a samo zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca niko nije stradao - kažu stanari koji raščišćavaju hodnike na poslednjem spratu.

Dva stana u nadogradnji u ulazu broj šest, na sedmom spratu, skoro potpuno su izgorela. Stanarima je rečeno da u njih ulaze na svoju odgovornost jer plafoni "vise" nad glavama.

Preporučujemo još:

- Tek sada smo videli da je plafon običan rigips sa staklenom vunom, gredama i nekim limom. U stanu nam je izgorelo skoro sve što imamo supruga i ja. Hvala Bogu da je bila prisebna decu da izvede, sada je na lekovima posle šoka - kaže Aleksandar Vasiljević.

Jedan od stanara tvrdi da mu je poslednjih meseci izgorelo nekoliko uređaja. On sumnja da negde instalacija već dugo nije u najboljem redu.

Slike u stanovima na poslednjem spratu u Vojislava Kalanovića šest su scene kakvih se svi plaše celog života, ali svi su i srećni što su stari, deca i jedna beba na vreme evakuisani.

Ostaje muka jer stari ne mogu da siđu sa viših spratova pošto lift ne radi, nema struje i niko ne zna kada će biti uključena, odnosno kada će se dovoljno osušiti zidovi da priključenje bude bezbedno. Dok ne stigne struja neće biti ni grejanja.

Požar je zahvatio 500 metara kvadratnih tavana u nadograđenom potkrovlju zgrade čija je krovna konstrukcija od drveta i lima.

Stanari kažu da se šteta meri stotinak hiljada evra, kada se uračunaju uništeni stanovi, nameštaj i tehnika, te dobar deo krova.