Rudnik, zlato, srebro
Shutterstock
Rudnik, zlato, srebro

Shutterstock

Rudnik, zlato, srebro, Foto: Shutterstock

Dragutin R. (54), rudar u majdanpečkom rudniku bakra (RBM), kada ga je, po nepotvrđenim podacima, "uhvatila" traka za prevoz rude u pogonu drobljenja i ubacila u bunker, gde se, najverovatnije, kako je zemlja padala preko njega, po svemu sudeći - ugušio.

U trenutku nesreće, Dragutin je bio sam. Po svemu sudeći, dok je obilazio radno mesto, na mestu gde iz drobilice na pokretnu traku pada ruda, traka ga je "uhvatila" za rukav i povukla. Nosila ga je sve do bunkera gde se ubacuje ruda, gde su ga kolege i pronašle.

- Bilo nam je sumnjivo što se Dragutin ne pojavljuje, pa smo pošli da vidimo šta je sa njim - ispričali su nam rudari.

– Znali smo da se nešto strašno desilo kada smo pronašli njegov šlem, a potom i deo radnog odela.

Kako se ispostavilo, rudari su svog kolegu pronašli u bunkeru, a traka za prevoz rude je radila - "u prazno" – okretala se, ali na njoj nije bilo rude. Nisu, ipak, još uvek poznate okolnosti pod kojima je Dragutin, rodom iz ovdašnjeg sela Rudna Glava, nastradao.

Našem kolegi, koji je, sa benificijama, 44 godine radio u RBM, do penzije je ostalo samo šest meseci – rekli su nam rudari.

– Umesto da ga ispratimo u zasluženu penziju, mi moramo da mu spremamo sahranu.

Podsetimo, Nemanja P. (29), iz Lajkovca, nastradao je pre nekoliko dana takođe u RBM kada je, dok je vozio "ladu nivu", preko tog vozila prešao buldožer za ravnanje puteva nosivosti 75 tona. Od auta, osim krhotina,, bukvalno nije ostalo ništa a radnik je, bukvalno, bio – zgnječen - tako da je lekar samo mogao da konstatuje smrt.

Pročitajte još: