Hapsenje
Alo!/Masanori Josida
Hapsenje

Alo!/Masanori Josida

Hapsenje, Foto: Alo!/Masanori Josida

Tokom prethodna tri dana MUP je zadao udarac i klanu Luke Bojovića, pošto je za njegovim saradnikom Filipom Koraćem raspisana crvena Interpolova poternica i sve policije sveta sada tragaju za njim

- Nekima od uhapšenih već je određen pritvor do 30 dana i oni su prebačeni u Centralni zatvor. Pretresi i prikupljanje dokaza za neke od slučajeva još uvek traju. S druge strane, u toku je i potraga za osumnjičenima koji su uspeli da izbegnu hapšenje - otkriva izvor.

Pročitajte još:

Policija ulaže velike napore da otkrije gde se skriva trenutno jedan od najtraženijih begunaca, desna ruka Luke Bojovića Filip Korać (39).

- Prikupljeni su dokazi i obezbeđeni svedoci koji Koraća dovode u vezu sa ubistvom Blaže Đurovića. Đurović je bio blizak ''kavačkom klanu'' i likvidiran je 10. marta prošle godine. Nemanja Ivanov i Darko Vesković, koji su osumnjičeni da su direktni počinioci tog zločina, već su iza rešetaka - podseća izvor.

Filip Korać je danas glavni čovek Bojovićevog klana, i označen je kao njegov najbliži prijatelj i saradnik.

Iako je uporan u tome da se ne bavi kriminalom, sva operativna saznanja smestila su ga u taj kontekst - kao jednog od glavnih Bojovićevih ljudi za drogu i oružje, i posledica takvog ponašanja je crvena poternica Interpola.

Do skoro, iako se njegova organizacija dovodi u vezu sa najtežim krivičnim delima, policija nije uspela da pronađe nijedan dokaz na osnovu kojeg bi Koraća stavila iza rešetaka.

Njegov dosije je bio skoro pa prazan, jedino hapšenje je doživeo u Zvorniku, kada je zadržan zbog ispitavanja o ubistvu Čede Đokića. Đokić je ubijen snajperskim hicem dok je pio kafu na svojoj terasi, a Korać je navodno dan kasnije pokušao ilegalno da pređe granicu sa Srbijom. U pritvoru je zadržan 48 sati, nakon čega je pušten bez ikakve krivične prijave.

Posle Lukinog hapšenja u Valensiji, u februaru 2012, Korać je preuzeo Beograd, Srbiju, a zatim i Crnu Goru. Kako je glavna osoba za poslove Luke Bojovića, kojem je iz osvete ubijen brat Nikola, Korać se sumnjiči da je bio aktivni učesnik mafijaških likvidacija u našoj zemlji iz zbog toga je on trebalo da bude priveden u noćašnjoj velikoj akciji policije. Međutim, uspeo je da pobegne.

Luka Bojović

MUP Španija

Luka Bojović, Foto: MUP Španija

Korać se u medijima dovodio u vezu sa ubistvom Davorina Baltića, člana "kavačkog klana", početkom prošle godine, ali je on posle brojih sukoba "kavčana" i "škaljaraca" na beogradskim ulicama na izvesno vreme pobegao u Južnu Ameriku.

Korać je zbog bliskosti s Bojovićem bio i na udaru kriminalne grupe Slobodana Šaranovića. Sukob porodica Bojović i Šaranović počeo je još 2009. i do sada je odneo najmanje 12 žrtava, među kojima je i rođeni Lukin brat Nikola Bojović, kao i kum Dragoslav Miloradović. Na spisku za odstrel, prema tvrdnjama tužilaštva, bio je i Korać, ali je on uspeo da se spase, iako je ubijen i njegov telohranitelj i lični vozač Siniša Milić.

- Sumnja se da se Korać ne skriva u zemljama u regionu i da je utočište našao u Evropi. Poslednjih godina on je često menjao mesto boravka i u Beograd je dolazio povremeno - navodi izvor.