Veljko Belivuk
Tanjug, Rade Prelić
Veljko Belivuk

Tanjug, Rade Prelić

Veljko Belivuk, Foto: Tanjug, Rade Prelić

Zamenik načelnika Uprave kriminalističke policije (UKP) Ninoslav Cmolić izjavio je da se nastavlja rad na slučaju organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i izrazio je verovanje da će ubrzo biti identifikovani i privedeni nadležnom tužiocu policijski službenici, državni funkcioneri i tajkuni koji su sa njima bili povezani.

Cmolić je u intervjuu za Politiku rekao da sve indicije ukazuju na to da je ta grupa imala kapacitet da izvrši najteža krivična dela, ugrožavanje sigurnosti i ubistvo predstavnika najviših državnih organa.

Sa druge strane, advokatica Maja Kovačević Tomić i bivši sudija pecijalnog suda od njegovog osnivanja 2003. do 2013. godine, slaže se sa tim da je klan Veljka Belivuka predstavljao opasnost po državu i napravila paralelu o njegovoj organizaciji sa zemunskim klanom.

Maja Kovačević Tomić

screenshoot

Maja Kovačević Tomić, Foto: screenshoot

"Na osnovu svega što se objavljuje u medijima o uhapšenim članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka, očigledno je da se ova grupa bavi istom vrstom kriminala kao i zemunski klan. Imaju veliki broj članova i hijerarhiju. Imaju saradnike u MUP. U kriminalnim akcijama koriste policijske značke. Surovo se obračunavaju s protivnicima. Imaju bahato i nasilničko ponašanje u javnosti. Poseduju štek vikendice na tajnim lokacijama, poseduju snajpere.", rekla je Tomićeva za "Kurir".

Potom je dodala i da je klan Veljka Belivuka zbog povezanosti među navijačima imao puno potencijala da regrutuje veliki broj ljudi.

"Zemunski klan je imao saradnju i podršku jednog dela Jedinice za specijalne operacije Resora državne bezbednosti MUP Srbije, kao i partnerstvo s Miloradom Ulemekom Legijom, nekadašnjim komandantom Jedinice. Pripadnici ove elitne policijske jedinice bili su dobro obučeni vojnici. Tim partnerstvom, podrškom i saradnjom stekli su ogromnu snagu i moć koja im je omogućila da seju strah po Srbiji, da prodaju na stotine kilograma droge, da izvrše mnoga ubistva i otmice, da izvrše atentat na premijera Zorana Đinđića i da pokušaju da preuzmu rukovođenje državom. Očigledno je i da je kriminalna grupa Veljka Belivuka imala veliku snagu. Oni ispred sebe imaju navijačku armiju, pa su mogli da regrutuju više ljudi i verovatno da budu brojniji. Veljko Belivuk je postao poznat javnosti posle napada na članove obezbeđenja direktora fudbalskog kluba Partizan. Mediji su ga povezivali i s bivšom državnom sekretarkom MUP i sa kavačkim klanom.", zaključila je Tomićeva.

Pročitajte još: