Kapetan Dragan
Alo.rs/ Dejan Briza
Dragan Vasiljković, Kapetan Dragan

Dejan Briza/Alo

Oni su se borili i protiv Šiptara, ustaša, balija i protiv NATO! Kapetan Dragan, Foto: Dejan Briza/Alo

- Prihvatam da im budem garant, staviću sve što imam na kocku! Siguran sam da će ako meni Legija i Zvezdan daju reč to i ispoštovati. U slučaju puštanja, oni bi imali restrikcije. Red je da poslednji deo života provedu na slobodi, da im se bar to što su nosili srpsku uniformu i stavljali život na kocku uzme kao olakšavajuća okolnost, a ne otežavajuća - kaže Kapetan Dragan za „Alo!“.

On ističe da Legiju i Zvezdana poznaje još sa ratišta.

Milorad Ulemek Legija na ratištu

Profimedia

Kapetan Dragan kaže da se Legija se pokazao kao izuzetan borac, Foto: Profimedia

- Poznajem obojicu. Nisam bio drugar sa njima i znam šta su radili, što je najvažnije. Zvezdan je bio na nekim mojim kursevima. On je skroman i častan policajac od ubeđenja i siguran sam da nikad ništa nepošteno ne bi uradio. Ako je išta uradio, onda je to učinio iz ubeđenja. Zvezdan je za mene heroj! Smatram da je krajnje vreme da posle 16-17 godina njih dvojica budu pušteni na slobodu. To su naši heroji. Oni su se borili i protiv Šiptara, ustaša, balija i protiv NATO! Zaslužuju da im to ne bude otežavajuća okolnost. To je sramota! - ističe on za naš list.

Upitan da li to znači da su Legija i Zvezdan nepravedno osuđeni, Vasiljković kaže:

Zvezdan Jovanović Zveki

Profimedia

Kep ističe da je Zvezdan Jovanović Zveki skroman i častan policajac od ubeđenja, Foto: Profimedia

- Ja ne ulazim u njihovu krivicu. Ne znam da li ima njihove krivice u ubistvu Đinđića, ne mogu da kažem, bilo bi neodgovorno. Nemam dovoljno informacija, to što znam iz medija je vrlo malo. Ubeđen sam da je otežavajuća okolnost za njih njihov patriotizam i to je pogrešno. Smatram da ko god počini krivično delo treba da odgovara. I zato ne želim da o tome polemišem jer nemam dovoljno elemenata, nisam sudija i nisam kvalifikovan. Šta mene brine, šta me dotiče i šta me vređa? Moj utisak iz svih razgovora koje sam imao o tome je da je nesporna činjenica da su oni nosili srpsku uniformu, da su stavljali svoj život na tacnu bar 100 puta u odbrani Srbije, a da im se to uzima kao otežavajuća okolnost, a ne kao olakšavajuća. Ta otežavajuća okolnost, to je jedino što meni smeta. Nisam za to da se njihov patriotizam koristi kao otežavajuća okolnost - naglašava Kep.

Ameri pomilovali svog masovnog ubicu iz Vijetnama

Molio bih vas da pogledate primer Mi Laju. To je najgori zločin u Vijetnamskom ratu, a odnosi se na masovno pogubljenje vijetnamskih civila koje je izvršila vojska SAD 16. marta 1968. Procene o broju ubijenih osoba kreću se od 347 do 504. Vilijam Kejli je optužen na američkom sudu zbog ubistva i osuđen je na doživotni zatvor, ali je pušten nakon samo tri i po godine pritvora. Tada je rečeno: „On je nosio američku uniformu, borio se za zemlju, on će kaznu izdržati u kućnom pritvoru sa restrikcijama.“ Posle četiri dana je prebačen u kućni pritvor, sa restrikcijama. Ne kažem da tako treba da bude u slučaju Legije i Zvezdana. Postoji način da se odrede restrikcije, da se svi osećaju bezbedno. Da se kaže: „U redu, mi ćemo njega da pustimo na uslovno, da ima garante.“

Otkriva nam i kako je upoznavao Legiju i da li će ih posetiti u zatvoru.

- Bio sam 1993. u jednoj operaciji sa njima, na Raževljevoj glavi u Ravnim Kotarima, i Legija se pokazao kao izuzetan. Osećam obavezu da posetim sve ljude koji su bili tamo zbog svog patriotizma i jer su Srbi. Patriotizam je bio otežavajuća okolnost i to moramo da ispravimo. Postoji način da se odrede restrikcije, da se svi osećaju bezbedno -zaključuje Vasiljković.

Komentari (4)

lule

23.05.2020 16:04

Mnogo je nas kapetane nosilo uniformu.

Slobodan

23.05.2020 17:41

Koje bre pomilovanje.Oni su pucali u našu decu i budućnost Srbije.

Paja

24.05.2020 04:19

Ovde je u pravu, sve što je rekao za Legiju i Zvezdana je istina.

Jovan

24.05.2020 07:07

,,Kapetane "koliko si mi bio intrasantan toliko si mi sada odvratan vreme ti je da se vratiš u Auatraliju i tamo oslobaćaš zločince i kriminace a ove ,,tvoje heroje "ostavi gde im je mesto mnogi su nosili uniforme heroji su svi srbi deca koja su poginuli na jokišarama sva vojska JNA časni oficiri Lazarević Šljivančanin Mladić imnogi koji leže po svetskim zatvorima a ti došao da soliš pamet o svojim budalaštinama i ti hoćeš da rovariš po Srbiji !