BRAĆA PREŽIVELA HOROR Kada je tata umro, mama je prešla da živi sa Miloradom, Srbu je prodala u jedno selo, mučili su nas i tukli...

Nakon smrti oca, braća Srboljub i Novica preživeli su pakao! Jedva su pobegli iz višegodišnjeg ropstva, a sada strahuju za život

Srboljub Stanković
Srboljub Stanković, Foto: V. Pešić

Braća Srboljub (38) i Novica Stanković (40) iz Kozjeg Dola kod Trgovišta 20 godina bili su robovi čuvajući ovce za koru hleba u vrletima iznad Kratova u Makedoniji.

Iako posle bekstva iz pakla u Makedoniji u slobodu bivši čobani više od 12 godina žive novi život u preuređenim prostorijama stare seoske škole u rodom mestu, još strahuju da će neko od nehumanih gazda doći i odvesti ih u Makedoniju.

DRAMA U KUPINOVU Na ČUMETOVOG ČOVEKA pucali iz automobila u pokretu!

Od 1984. do 2004. godine srpski pastiri su gladovali, smrzavali se i bili tučeni. Nadničili za hranu,koju nisu hteli da jedu ni psi.

- Najgore mi je bilo kod Stojana Mlohara Kratovskog. Loš čovek. Kao zver. Gde me sreo, tu me tukao. Udarao je štapom kao krvnik. Jednom me uhvatio, držao za noge, otvorio kapak na bunaru i počeo da me spušta. Bunar dubok, mračan. Visim. Glava nadole. Gledam u kamen vodu, sve mi se vrti. Vrisnem, a on me izvadi, pretuče i odgurne. Ništa nismo zgrešili Bogu, život i tuga nas utepaše - priseća se Srba strahota koje je preživeo.

Tatjanina beba umirala od neuhranjenosti, ODBILA je da je odvede kod lekara, a potez oca će vas tek razljutiti!

O njihovom ropstvu mučenju saznalo se tek kada su braća uspela da pobegnu u Kozji Dol. Vlasti u bivšoj Jugoslaviji nisu imale sluha za stradanje, višegodišnje ropstvo i njihove neviđene muke. Zla sudbina zadesila ih je posle smrti oca Krstana, koji je umro 1984. godine.

- Majka Olga prešla je da živi u pogranično selo German kod Krive Palanke, na imanju izvesnog Milorada. Na njegovo insistiranje majka je pristala da Srbu proda jednom trgovcu u makedonsko selo Bajlove. Kao sedmogodišnjak čuvao je ovce, spavao u pomoćnim prostorijama - priča Novica, koji nadniči po šumama u dolini Pčinje.

OVO SU UBIJENE MAJKA I ĆERKA (9) U ĐAKOVICI Jezivi detalji tragedije: Ušao u kuću i automatskom puškom ih izrešetao

Čuvajući ovce za dva obroka dnevno, seoske gazde su braću držale u štalama i šupama bez grejanja, mučili ih, ponižavali, batinali, surovo kažnjavali.

Braća su dve decenije bila prepuštena surovim vlasnicima stada u selima Oglavce i Rudince iznad Kratova. Gazde su najviše šibale i prebjjale Srbu, koji je teško oboleo od retkog hormonskog poremećaja i depresije. Stasom je nalik zakržljalom i neuhranjenom dečaku.

Opštinske vlasti u Trgovištu adaptirale su prostorije za braću u zdanju stare škole u Kozjem Dolu.

O Srboljubu i Novici, robovima iz Kozjeg Dola, brine lokalna samouprava. Najviše predsednica vranjske humanitarne organizacije “Životna pomoć” Ljubinka Buba Milovanović.

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

 • Korisnik: Maja
  09/08/2018 - 03:24
  Ovo je prica za roman i ekranizaciju istog.Citace se i plakati.Nesto veliko i nestvarno tuzno.Stradanje nevine djece koja su izrasla u ljude.Djetinjstva oteta,mladosti unistene.Neka ih Bog cuva
 • Korisnik: nikolinaek
  08/08/2018 - 20:10
  Jadna djeca. E,sad treba suditi tim robovlasnicima i da im isplate veliku odstetu,za svu bol koju su im pocinili.Da se ljudi oporave.
 • Korisnik: Ja
  08/08/2018 - 19:43
  Da Bog tim gazdama vrati svaku njihovu suzu i patnju
 • Korisnik: sinisa
  08/08/2018 - 17:49
  Vest stara mozda desetak godina i sad se ponavlja ,zalosno nema inspiracije vise za pisanje .
  • Dragana @sinisa
   08/08/2018 - 18:20
   Nije stvar u inspiraciji nego da se ne zaborave strahote neduzne dece
 • Korisnik: Ja
  08/08/2018 - 17:28
  Joj koliko tuzna prica. Tuga do neba. Jadna deca..da im tako prodje i detinjstvo i zivot. Neka im dalje u zivotu bude sve lepse i bolje. Sva sreca ovog sveta neka im se desi.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi