Srpska policija, MUP RS, Spot za Dan policije 2019
Printscreen/Youtube
Johanesburg policija

EPA/Francis R Malasig

Johanesburg policija, Foto: EPA/Francis R Malasig

Vlasti u Johanesburgu rade na rasvetljavanju niza ubistava u koje su umešani i srpski državljani, a sarađuju sa srpskim vlastima preko Interpola i diplomatskih kanala, piše južnoafrički portal "Njuz24".

Ubistva Srba u Južnoafričkoj Republici ovih dana su glavna tema u lokalnim medijima za koje su na ovu temu pričali i ambasador Srbije u toj zemlji, policijski brigadir i stručnjaci koji se bave organizovanim kriminalom.

Pročitajte još:

Ono što novinarka "Njuz24" Mendi Viner konstatuje jeste da su vlasti Johanezburga naizgled priznale da serija ubistava u kojima su učestvovali Srbi uključeni u organizovani kriminal nisu izolovani incidenti.

Prema pisanju južnoafričkog portala, u ovom gradu se dogodilo najmanje šest ubistava Istočnoevropljana u poslednje dve godine. Do danas niko nije uhapšen ili krivično gonjen, ali je policija potvrdila da su slučajevi centralizovani. To je za "Njuz24" potvrdio i policijski brigadir Viš Naidu.

- Postoji tim raznih stručnjaka iz različitih oblasti koji rade na ovim slučajevima. Sarađujemo i sa srpskim vlastima preko Interpola i diplomatskih kanala, naročito kako bismo identifikovali pojedince koji su u ove slučajeve uključeni - izjavio je Naidu.

Smeli u zločinima

Ubistva su bila smela, navodi portal, dodajući da su počinitelji usred bela dana pucali iz poluautomatskog oružja, a čini se i da su prošli vojnu obuku.

Poslednje ubistvo dogodilo se u aprilu, kada je 59-godišnji Ivan Đorđević ubijen u naselju Hajberi u Brajanstonu, što su zabeležile nadzorne kamere.

Srbin, likvidacija, johanesburg

Twitter

Srbin, likvidacija, johanesburg , Foto: Twitter

- Iako su pojedine žrtve državljani Srbije, doći ćemo do konačnog zaključka samo kada se u potpunosti istraže sve činjenice i informacije u slučajevima i kada se ispitaju svi uključeni - rekao je Naidu.

Ambasador Srbije u Južnoj Africi Goran Vujičić izjavio je da zajedno sa svojim timom radi sa južnoafričkim vlastima iz Ministarstva spoljnih poslova. Vujičić je dodao da predstavnici Srbije u Južnoj Africi nisu upoznati da postoje organizovane srpske kriminalne grupe, ali da mnogi koriste lažne isprave, što stvari čini znatno težim.

- Razumemo da postoje poprilično velike kriminalne organizacije u okruženju Srbije koje bi mogle da budu povezane sa ovim organizacijama (u Južnoj Africi), ali nemamo informacija da u Južnoj Africi ima kriminalnih organizacija koje vode državljani Srbije. Koliko sam shvatio, određeni broj osoba koje bi mogle biti povezane sa zločinima koristili su lažne identite. U tom smislu teško je ustanoviti nečije prisustvo - rekao je ambasador Srbije.

Žrtve živele više od decenije u Južnoj Africi

Portal navodi da je jedan broj žrtava iz nedavnih likvidacija Srba živeo više od jedne decenije u Južnoj Africi ispod radara policije i medija. Ipak, ostaje nejasno zašto i kada je ravnoteža među njima narušena.

Policija, Uviđaj

Alo!/ Dejan Briza

Fatjona Mejdini, koordinatorka terenskog rada observatorije Globalne inicijative protiv međunarodnog organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi, objašnjava za "Njuz24" da "kriminalci sa zapadnog Balkana Južnu Afriku vide kao daleku zemlju gde će organima vlasti biti gotovo nemoguće da ih pronađu, i to ne samo iz razloga što ne postoje jaki kanali za razmenu informacija i izručenje". Mejdinijeva ukazuje na primer narko-bosa Darka Šarića, za kojeg se sumnja da se skrivao u Južnoj Africi nekoliko godina, oko 2010. godine. Spekulisalo se da je Šarić živeo pod pseudonimom u Gautengu i da je bio zaštićen mafijom i policijom", piše portal.

Droga kao motiv

Pozivajući se na izvore iz Južne Afrike i Srbije, "Njuz 24" piše da je najverovatnije motiv za bujicu ubistava oko Johanezburga unosna trgovina narkoticima, ali nema dokaza, s obzirom na to da su ubistva nerešena.

- U ovom slučaju jedina veza koja bi mogla biti moguća je kokain. (Crnogorske) Srpske mreže su glavni igrači u kontinentalnoj trgovini kokainom. Možda bi kokain mogao da putuje iz Južne Amerike u Južnu Afriku i ulazi u Evropu preko Turske - objašnjava Mejdini.

Srbin, likvidacija, johanesburg

sandtonchronicle

Srbin, likvidacija, johanesburg, Foto: sandtonchronicle

Žrtve u protekle dve godine

9. 4. 2019. Ivan Đorđević

Ivan Đorđević (59) ubijen je u sačekuši u stambenom kompleksu u Brajstonu kod Johanezburga dok je izlazio iz blindiranog vozila, a napadači su pobegli. Kod njega su, navodno, pronađena dokumenta na ime Ivan Lazarević.

16. 3. 2019. Nepoznati Srbin

Muškarac (51) izrešetan je u Johanezburgu dok je stajao pored svog motora i telefonirao. Likvidirani muškarac, čiji identitet nije saopšten, rodom je iz istočne Evrope, a pretpostavlja se da je reč o Srbinu.

15. 10. 2018. Nepoznati Srbin

Južnoafrički mediji preneli su da je na benzinskoj pumpi u naselju Rivonija pucano na Srbina (49), koji je u automobilu tom prilikom bio sam. On je dva puta upucan u ruku i odvezen je u bolnicu. Pojedini mediji preneli su da je reč o Radu Dragojeviću.

25. 9. 2018. Đorđe Mihaljević

"Kralj dijamanata" Đorđe Mihaljević ubijen je u naselju Bedfordvju dok je u automobilu čekao zeleno svetlo na semaforu. Dvojica napadača na motoru prišla su njegovom automobilu i osula paljbu.

Uspeo je da se odveze još stotinak metara, ispao iz kola i preminuo na licu mesta.

24. 4. 2018. Milan Đuričić Miki (46)

Po istom scenariju po kom je ubijen trgovac dijamantima, u Johanezburgu je likvidiran i ubica Željka Ražnatovića Arkana Milan Đuričić Miki. Napadači su i na jednog i na drugog zapucali dok su stajali na crvenom svetlu na semaforu.

15. 7. 18. Darko Kulić (46)

U Johanesburgu, u istom delu grada u kom je ubijen i Milan Đurićić Miki, Randburgu, u julu ove prošle godine ubijen je Darko Kulić.