Zlostavljanje, silovanje, nasilje
Shutterstock
Zlostavljanje, silovanje, nasilje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Posle ispovesti poznate glumice Milene Radulović (26) da je silovana i zlostavljana od strane profesora glume Miroslava Mike Aleksića (68), mnoge devojke i žene su se odlučile da iznesu u javnost svoja iskustva. Prenosimo vam ispovesti žrtava koje su preživele torturu od strane profesora raznih fakulteta, poznatih lekara i javnih ličnosti. U interesu istrage ne otkrivamo identitet žrtava i napasnika, piše u štampanom izdanju lista Objektiv.

VIŠA MEDICINSKA ŠKOLA

Marina I. je pre četiri godine polagala ispit i matirala profesora.

– Profesor me upitao: „Koje boje je gl**ić”? Bila sam jako zbunjena, ali sam mu besno odgovorila: „Zavisi od boje karmina”! Bio je jako uvređen mojim odgovorom i upravo zbog toga godinama nisam mogla da položim ovaj predmet – otkriva sagovornica Objektiva.

Preporučujemo:

PROFESOR FILOLOŠKOG FAKULTETA

Studentkinja Aleksandra M. kaže da je poznati profesor katedre za srpsku književnost pokušao da je zlostavlja.

– Mene je uveo nasamo u kabinet, i prvo grlio, pa onda mazio po butinama. Na svu sreću, to je kratko trajalo, ali nisam umela da odreagujem, jer sam bila u šoku – otkriva Aleksandra. Na istoimenom fakultetu Marija T. je doživela šok.

– Meni je spustio ocenu, jer sam odbila da sednem pored njega. Komentarisao je moje noge i grudi. Kada je drugarica branila doktorski rad, mazio ju je po butinama i grlio. Boga pitaj šta bi se još desilo da neko nije ušao u kancelariju – navodi sagovornica Objektiva.

Danila L. je takođe iskusila napad ovog profesora.

– Kada sam došla na konsultacije za master rad, profesor me je privukao k sebi da mi bolje objasni šta nije u redu sa mojim radom. Jako me je zagrlio i stezao. Nisam uspela da reagujem od šoka i straha. Policiji nisam prijavila, jer sam se plašila da će mu moji otac i muž ozbiljno nauditi ako saznaju. Kajem se što ovog monstruma nisam prijavila.

MEDICINSKI FAKULTET U BEOGRADU

Međutim, Filološki fakultet nije jedino mesto gde su studentkinje doživele neprijatnosti. Javile su nam se studentkinje i sa Medicinskog fakulteta. Anđela I. priča nam svoje iskustvo. Nju i njene koleginice je profesor anatomije ovog uglednog fakulteta više puta ponižavao.

– Na predavanjima je stalno bilo prisutno nipodaštavanje ženskog roda. Kada smo učili o muškom polnom organu, profesor se stalno smejao i tražio da mu kažemo sinonim za muški polni organ. Jednom prilikom na ispitu, drugarici je rekao: „Digni majicu da ti vidim oči” i „Bolje da si mi pop****a za šest u junu nego što sada odgovaraš”.

Nažalost, ovi nemili događaji se prepričavaju po fakultetu, ali niko ništa ne preduzima.

SREDNJA EKONOMSKA ŠKOLA U KRAGUJEVCU

Zlostavljanje nije izostalo ni u srednjim školama. Bivša učenica Jelena L. otkriva za Objektiv.

– Sve se desilo u Srednjoj ekonomskoj školi u Kragujevcu. Monstruozni profesor poznat je po tome da muva učenice. Moju drugaricu je ubedio da ima seks sa njim, ona je tada imala 16 godina, a on 46. Zatim je mene pozvao u kabinet i ubeđivao me da se skinem gola, da mu pokažem zadnjicu, jer on smatra da je dobra i da može da prodaje moje fotografije na nekom sajtu i da tako zaradimo mnogo para. Crkla sam od straha!

KLINIČKI CENTAR ZVEZDARA

Ljiljana J. priča horor priču koju je doživela u KBC Zvezdara, gde je ležala kao pacijent.

– Pokušao je da me siluje lekar kada sam imala 17 godina. Jedva sam uspela da se iskobeljam ispod njegovog debelog tela. Na moju sreću, ili nesreću, bio je pijan. Prijavila sam ga policiji, ali nisu hteli da ga privedu kada su videli ko je. Sud je zavlačio slučaj godinama, verovatno da bi zastario i izgubio se. Mediji su mi rekli, ako ga javno gonim, da će me njegovi advokati uništiti, jer nemamo novca.

NAPAD NA ULICI

Nažalost, ni žene ni deca nisu bezbedni ni na poslu, na ulici, u prodavnici. Dorotea V. priseća se događaja koji će pamtiti do kraja života.

– Mama me je poslala na pijacu. Imala sam samo 14 godina. Pričala sam s drugaricom i osetila nešto između svojih nogu. Brzo sam se okrenula, a iza mene je bio sredovečni muškarac koji mi je gurao kišobran između nogu - ispričala je za list Objektiv.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: