Prvo jugoslovensko masovno ubistvo izvršeno je u kasarni
Aleksandar Bačlija
Prvo jugoslovensko masovno ubistvo izvršeno je u kasarni

Aleksandar Bačlija

Prvo jugoslovensko masovno ubistvo izvršeno je u kasarni, Foto: Aleksandar Bačlija

Ubistva su se dogodila u Kasarni „Branko Krsmanović“. Nakon ovoga, Aziz je pobegao iz kasarne na Karađorđevo brdo, gde je na kraju opkoljen, posle čega je izvršio samoubistvo. Nekoliko dana nakon zločina, javnosti je saopšteno da je Aziz Keljmendi obio službeni orman u kome je pronašao i uzeo deset metaka kalibra 7,62 milimetra, kojima je napunio automatsku pušku na ličnom zaduženju, a zatim se iz stambenog objekta uputio prema straži u kasarni.

Tamo je pod pretnjom ubistvom od komandira straže, desetara Rize Alibašića, oduzeo dva okvira sa municijom za automatsku pušku i s oružjem uperenim u njegova leđa poveo ga nazad do stambenog objekta. Od komandira straže je zahtevao da mu kaže gde spava vojnik Safet Dudaković, što je ovaj odbio da učini. Došavši u zgradu naredio je da se desetar Alibašić udalji, a on je ušao u prvu spavaonicu.

Aziz Keljmendi

wikipedia

Aziz Keljmendi, Foto: wikipedia

Ugledavši vojnika Dudakovića na spavanju, otvorio je vatru i ubio ga, a zatim rafalom pucao po ostalim vojnicima, ubivši Srđana Simića i Gorana Begića i ranivši još dva vojnika. Odmah zatim ušao je u sledeću spavaonicu i nasumice pucao rafalima, gde je ubio vojnika Hazima Dženanovića i ranio još dva vojnika.

Prema pisanju medija, nakon pokolja Keljmendi je iz kasarne pobegao na obližnje Karađorđevo brdo. Za njim je u poteru krenula vojna policija, koja ga je i opkolila. Kada je video da nema izlaza, izvršio je samoubistvo pucajući sebi u glavu. Rezultati istrage vojne policije bili su više nego skromni, nagađalo se da je Keljmendi bio u lošim odnosima s nekima od ubijenih, da je bio mentalno rastrojen i da je bio nacionalista koji je hteo da se „osvetiti Srbima“.

Zločin počinio 12 dana pred kraj vojnog roka

Azis Keljmendi rođen 15. 1. 1967. u Lipljanu, na Kosovu i Metohiji, ali je osnovnu i srednju školu završio u Prizrenu. U srednjoj školi je počeo da pokazuje prve znake nezadovoljstva i netrpeljivost prema socijalizmu, a kao 16-godišnjak je pokušao beg u Albaniju. Tada je uhapšen i osuđen na 15 dana zatvora, ali kaznu nikad nije odslužio. Keljmendi je 1984. postao član tadašnjeg Saveza komunista Kosova (SKJ). Dve godine kasnije prijavio se u vojsku, a 12 dana pred kraj vojnog roka izvršio je pokolj.

Komentari (3)

2cvp

28.05.2016 20:20

Bio sam tad kad se to desilo u vojnoj policiji u Nišu. Bila uzbuna. Pa...

Nenad

29.05.2016 08:52

@2cvp - Nije tacno da je ubio cetvoricu nego osmoricu , moj rodjeni brat od tetke preziveo taj masakar i to su bili iridentisti ,bilo ih je vise ,zasto se krije ?

Srboljub

29.05.2016 13:07

Zasto dajete sliku te dzukele ...