Specijalna luka Pančevo
Promo
Specijalna luka Pančevo

Promo

Specijalna luka Pančevo, Foto: Promo

Pančevačka Luka „Dunav AD“ nalazi se na 1.153. kilometru Dunava, na raskršću panevropskih Koridora 7 za rečnu plovidbu i 10 za drumsko-železnički saobraćaj, koji povezuju tržište jugoistočne Evrope. Obuhvata kompleks od 94 hektara i akvatorijum površine 21 hektar, što je čini jednom od najvećih međunarodnih rečnih luka u Srbiji i najvećom lukom u regionu. Značajan obim tereta koji se pretovari pozicionirao je nju u regionu kao luku sa najjačim prednostima u rečnom transportu i efikasnu alternativu evropskoj železnici i drumskom saobraćaju.

Kao dodatak uslugama pretovara, skladištenja, špedicije i konsultantskih usluga, u sklopu luke svakodnevno posluju carinska služba, agenti, kontrolne kuće, „Železnice Srbije“, kao i specijalne usluge snabdevanja.

Luka se prostire na oko 2.400.000 kvadratnih metara, a njena dužina obale iznosi 760 metara. Sastoji se iz jednog basena i pet vezova za velike teretne brodove.

Luka Pančevo

Bing maps

Luka Pančevo, Foto: Bing maps

U luci postoji nešto više od šest kilometara pruga, poseduje 200 parking mesta za kamione, dizalicu maksimalne nosivosti pet tona i tri krana maksimalne nosivosti 27,5 tona, kao i 27 viljuškara.

Od ukupne površine, 40.000 kvadratnih metara otpada na zatvorena skladišta, a 200.000 na otvorena. U sklopu ove luke funkcioniše i carinarnica, pa tako ovde postoji i carinsko skladište koje zauzima 107.000 kvadrata, a tu je i ogromni lučki silos zapremine 55.000 kubnih metara.

U kontejnerskom parku postoji servis za održavanje i popravku kontejnera, posebno odvojen prostor za punjenje i pražnjenje kontejnera, a dvorište koje je posebno namenjeno za skladištenje kontejnera zauzima više od 3.500 kvadratnih metara.

Specijalna luka Pančevo

Promo

Specijalna luka Pančevo, Foto: Promo

U ovom trenutku, lučko područje u Pančevu najveće je te vrste u Srbiji, prostire se na 128 hektara, dok je preduzeće „Specijalna luka“ d.o.o. Pančevo poslednje u vlasništvu Republike Srbije i biće četvrti operater sa licencom za obavljanje lučke delatnosti u Pančevu. Preduzeće „Specijalna luka“ je nastalo izdvajanjem luke HIP „Azotara Pančevo“, koja je od 2018. u stečaju.

Nastanak luke je bio papirološke prirode, jer je na terenu ova fabrika od formiranja imala pristanište i prugu za dopremanje sirovina i otpremanje robe, a uspostavljanje novog preduzeća bila je obaveza pančevačke „Azotare“, po unapred pripremljenom i usvojenom planu reorganizacije. Specijalna luka je izgradnjom fabrike šezdesetih godina prošlog veka formirana kao tehnološko-ekonomska celina i sporedna delatnost.

Čini je luka dužine 450 i širine 200 metara, koja povezuje i ukršta razne vidove transporta za potrebe fabrike - istovar, pretovar i utovar robe dostižu, prema podacima preduzeća, 76.000 tona godišnje, a uz plovni deo pristaništa nalaze se i dva keja sa četiri utovarno-istovarna terminala sa oko 20.000 otvorenog i oko 2.000 kvadratnih metara zatvorenog skladišnog prostora.