Oliver Ivanović
EPA/Andrej Čukić
Oliver Ivanović

EPA/Andrej Čukić

Oliver Ivanović, Foto: EPA/Andrej Čukić

Oliver Ivanović je neposredno pred ubistvo imao intenzivne kontakte sa istražiteljima novog Tužilaštva za zločine terorističke organizacije Oslobodilačka vojska Kosova.

Izvor lista kaže da je lideru Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda nuđeno da bude zaštićeni svedok u postupku protiv organizatora bombaškog napada terorista na pijaci u Kosovskoj Mitrovici 13. marta 1999. godine, u subotu, tokom najprometnijeg pijačnog dana.

Znao za organizatora

- Taj slučaj je zbog sličnosti sa slučajem eksplozije na sarajevskoj pijaci Markale poznat kao "kosovske Markale" i Oliver Ivanović je imao saznanja ko stoji iza tog zločina. Mogao je da svedoči ko je to organizovao i da uperi prst u jednog poznatog moćnika. Taj je danas jedan od najuticajnijih ljudi na Kosovu - naglašava naš izvor. Inače, danas za najmoćnije i najuticajnije ljude na Kosovu važe aktuelni predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, za koga važi da je kosovski vladar iz senke, moćniji čak i od predsednika i premijera, zatim premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači.

Milena i Oliver Ivanović

Facebook

Milena i Oliver Ivanović, Foto: Facebook

Kako objašnjava, ove informacije o Ivanovićevim kontaktima s istražiteljima poseduju strane bezbednosne službe.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Obaveštajni podaci pokazuju da su istražitelji suda za zločine OVK stupili u kontakt s Ivanovićem još dok je on bio u pritvoru. Posebno su intenzivirali kontakt u periodu pred njegovo smaknuće - otkriva sagovornik.

Podmetnuta bomba

Slučaj u kojem je Ivanović trebalo da svedoči dogodio se desetak dana pred NATO bombardovanje 1999. i tada su od eksplozije podmetnute bombe na pijaci u Kosovskoj Mitrovici poginule tri osobe, među njima i dete, a 42 su ranjene. Teroristi su eksplozivnu napravu jake razorne moći postavili ispod tezge, na oko 10 metara od ulaza u pijacu.

Sud za zločine OVK na KiM formiran je uz snažnu opstrukciju političkih lidera Kosova, pre svega onih koji trenutno drže najvažnije poluge vlasti - premijera Ramuša Haradinaja, predsednika Hašima Tačija i predsednika parlamenta Kadrija Veseljija. Ovaj najmoćniji trojac Kosova sastavljen je od ratnog rukovodstva OVK i zato se s nestrpljenjem očekuju prve optužnice novog suda za zločine OVK na tlu KiM.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara ove godine, upravo u periodu kada je priča o novom sudu bila posebno aktuelna. Ubice su ga ustrelile ispred prostorija GI SDP u Kosovskoj Mitrovici.

Komentari (2)

Deda

14.09.2018 17:03

Kako god mislili ,pisali...njega ubili Srbi...

mart

16.09.2018 09:41

@Deda - Na osnovu cega to tvrdis ?.