Igor Vaclavić hapšenje
Alo!
Igor Vaclavić hapšenje

Alo!

Igor Vaclavić hapšenje, Foto: Alo!

Za državljanina Srbije Igora Vaclavića poznatijeg kao Igor Rus u Španiji se pravi posebna kabina iz koje se prati suđenje za dva odvojena zločina, a koje počinje danas.

Reč je o pokušaju ubistva dva farmera 5. decembra 2017. i trostruko ubistvo dvojice pripadnika španske civilne garde i jednog lica van službe.

Sudnica u kojoj je predviđeno saslušanje, kako je prenela španska štampa, nije dovoljno bezbedna za tako opasnog zatvorenika, zbog čega je napravljena oklopna kabina koja će omogućiti Igoru da svedoči na sudu, a da ne ugrozi tuđu bezbednost. Kabina je providna, ima mali mikrofon, koji optuženi ne može da dodirne, a može da komunicira sa advokatom i prevodiocem kroz otvorene rupe u zidovima bunkera.

- To je jedna od vanrednih bezbednosnih mera koje je preduzela policija da spreči bilo kakav rizik od bekstva i osigura nadzor opasnog zločinca koji bi učinio bilo šta samo da pobegne - prenose Španci.

Igor Rus je optužen za trostruko ubistvo, a prvobitna ideja bila je da mu se sudi pomoću video-prenosa direktno iz ćelije. Ipak, kada je osmišljen kavez kao mera zaštite, policija je saopštila da ne postoji rizik po prisutne u sudnici.

OKRENUO SE RELIGIJI

On je uhapšen u Španiji decembra 2017. godine, nakon pucnjave u kojoj su ubijene tri osobe. Zatim je u martu 2019. godine u Italiji osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva jednog barmena i zaštitnika životne sredine.

U španskom pritvoru se potpuno okrenuo religiji i čitanju crkvenih knjiga. Inače, Španija je ranije saopštila da ga neće izručiti Italiji dok ne bude odgovarao za zločine koje je počinio u toj zemlji.