Igor Dedović
MUP RS
Igor Dedović

MUP RS

Igor Dedović, Foto: MUP RS

Igor Dedović, pripadnik škaljarskog kriminalnog klana, koji je ubijen u Atini u nedelju, imao je hrvatska dokumenta.

Kako prenosi Jutarnji list, o škaljarskom klanu iz Crne Gore dosta pisalo krajem prošle godine, nakon što je hrvatska policija u koordinaciji s USKOK-om i policijama drugih zemalja zaključila tajnu akciju kojom je utvrđeno da su neki 'škaljarci', između ostalih, koristili i autentične hrvatske dokumente s falsifikovanim podacima.

Među onima koji je koristio hrvatske dokumente spominjao se i ubijeni Igor Dedović, piše ovaj zagrebački dnevnik.

Policija je tada privela Nusreta Seferovića, 49-godišnjaka za kojeg se sumnja da je bio glavni šef grupe koja je nabavljala i izrađivala originalne pasoše za pripadnike Zemunskog klana i pripadnike crnogorskog skaljarskog i kavčanskog klana.

Kako su preneli hrvatski mediji, kao posrednik u prodaji pasoša, u velikoj akciji policije pod nazivom „Krtica“, uhapšena je i pevačica Ankica Demirović, kao i njen suprug Romeo, a proverava se i da li su imali saradnike u Srbiji.

Navodi se da je škaljarski klan poznat je po ratu sa susedima - kavačkim klanom. Rat između te dve kriminalne kotorske sile besni od 2016. godine, a odneo je više od 30 života u Crnoj Gori i Srbiji.

Uprkos tome, ratna sekira još nije zakopana, a sve je, kažu, počelo krajem 2014. godine kada je u Valensiji nestalo oko 300 kilograma kokaina. Kotorani su se tada podelili na dva klana, nazvana po prigradskim naseljima Škaljari i Kavač.

Prva žrtva nemilosrdnog rata bio je Goran Radoman, blizak upravo škaljarskom klanu.

Kotoranina Igora Dedovića je crnogorska Agencija za nacionalnu sigurnost označila kao jednog od glavnih ljudi škaljaraca.

Dedović je bio vlasnik lanca pižerija Pronto, a ranjen je u pucnjavi u avgustu 2008. nakon čega je pet godina izbivao iz Crne Gore.

Spominjan je kao glavni organizator šverca tone kokaina koji su zaplenili Rumuni kad se prevrnuo brod na Dunavu.