Hram Hrista Spasa
Dušan Milenković
Hram Hrista Spasa

Milan Ilić

Hram Hrista Spasa, Foto: Milan Ilić

"Nepoznata lica provalila su u nedovršeni srpski pravoslavni hram Hrista Spasa u centru Prištine i podmetnula vatru", napisao je otac Sava Janjić.

Prištinski paroh jerej Saša Mitrović utvrdio je da je na metalnim vratima prerezana jedna šipka što je vandalima omogućilo da uđu u hram i podmetnu vatru.

Episkop raško-prizrenski Teodosije najoštrije je osudio ovaj incident ukazavši da je on posledica odbijanja kosovskih vlasti i policije da postave stalnu zaštitu pred hramom Hrista Spasa, koji je više puta do sada bio izložen provalama i skrnavljenju.

"Podmetanje vatre u objektu koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi u centru Prištine, nažalost, pokazuje da naši crkveni objekti nisu adekvatno zaštićeni na Kosovu i Metohiji. Već dva puta smo postavljali nova metalna vrata na nedovršenom hramu Hrista Spasa i oba puta imali smo provale, a ovom prilikom i podmetanje vatre", rekao je Teodosije.

On je doda da su se dva puta do sada zvanično obraćali kosovskom ministru unutrašnjih poslova kako bi se pred hramom postavio stalni policijski punkt i oba puta su ostali bez odgovora.

Ovakvo neodgovorno ponašanje, nanosi štetu svima na Kosovu i Metohiji i ne doprinosi izgradnji poverenja, ukazao je Teodosije.

Eparhija raško-prizrenska obavestiće o ovom incidentu i medjunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji.

Komentari (3)

Srbija

10.09.2016 03:06

Ko su bre vise ti nepoznati pocinioci,pa je l' imaju tu siptari izvod iz knjige rodjenih,licnu kartu,ime i prezime..identitet.. kako je moguce da u toooolickoj pokrajini zivi toooliko nepoznatih ljudi????

VB

10.09.2016 03:07

Zasto ne objavljujete komentare na ovu vest???

goga

10.09.2016 03:41

de vucic bijo kad su to napravili njemu teroristi na srbskoj zemlji kosovu