Zoran Jotić Jotka, vođa kruševačkog klana
Privatna arhiva
Zoran Jotić Jotka, vođa kruševačkog klana

Privatna arhiva

Zoran Jotić Jotka, vođa kruševačkog klana, Foto: Privatna arhiva/ALO

Zoran Jotić Jotka (64), koji je svojevremeno osuđen pred Specijalnim sudom kao šef mafije u Kruševcu, u pritvoru je zbog sumnje da je u junu organizovao ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca (71), a u ponedeljak je u sudnici Centralnog zatvora u Beogradu suočen s optužbama za ugrožavanje sigurnosti bivšeg poslanika Srđana Milivojevića.

Osnovno javno tužilaštvo u Kruševcu goni Jotića zbog incidenta u centru grada, kada je prišao Milivojeviću i zapretio mu, između ostalog, da će ga živog zakopati.

Jotić je negirao da je u avgustu prošle godine u Kruševcu pretio Milivojeviću. On je tvrdio da ga je samo uvredio.

- Krenuo sam da uđem u pekaru jer sam se isprljao, kad je naišao neki čovek. Nisam odmah prepoznao da je to Srđan, jer ga nisam video 15 godina. Raširio je ruke i rekao: "Gde si Jole?". Odgovorio sam mu: "Šta ti meni Jole, peder*ino jedna, šta si me prozivao u Skupštini. Pričao si kako sam kriminalac, kako je "Sablja" bila brilijantna akcija, a mene držali pet dana u šumi, maltretirali me" - izjavio je Jotka na suđenju koje je iz bezbednosnih razloga održano u sudnici Centralnog zatvora u Beogradu pošto je reč "pritvoreniku visokog rizika".On je dodao da je Milivojević “nebitan lik” i da ga je uvredio jer je podržao "Sablju".

Zabela zatvor policija

Alo!/Masanori Jošida

Zabela zatvor policija, Foto: Alo!/Masanori Jošida

- Ako nekome treba da pretim, to je Saša Vukadinović, koji je bio načelnik Policijske uprave u Kruševcu 2003. godine jer je organizovao moje hapšenje u "Sablji. Mislim da me Milivojević prijavio jer je željan popularnosti, jer je učesnik protesta "Jedan od pet miliona". Dok je devedesetih godina bio u "Otporu" spasio sam ga od hapšenja i sakrio u magacin svog kafića. Čučao je na gajbicama i krio se - osuo je plajbu po bivšem poslaniku.

Srđan Milivojević je izjavio da mu je Jotić rekao: "Zašto mi tako utera?!".

- Uznemirilo me kada je rekao da će živog da me zakopa. Bio sam poslanik i nisam mogao da dozvolim da mi neko preti. Otišao sam u policiju i prijavio -kazao je oštećeni.

Prilikom suočenja, svako je ostao pri svojim tvrdnjama:

Jotka: - Što me tovariš Srđane?

Milivojević: Ja vas ne tovarim, imate vi mnogo većih problema.

Jotka: Da nisam možda rekao "živog si me zakopao"?

Milivojević: Niste.

Robijao 15 godina zbog iznuda i reketiranja

Jotka je uhapšen 2003. godine u policijskoj akciji "Sablja", sprovedenoj posle ubistva tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića, i prvi je vođa grupe koji je iz te akcije izašao na slobodu. On i pripadnici njegove grupe uhapšeni su drugog dana "Sablje", 14. marta, posle čega je protiv njih sprovedena istraga za iznude, reketiranje i terorisanje brojnih biznismena u Kruševcu. U požarevačkom zatvoru proveo je 15 godina. Iza rešetaka se ponovo našao polovinom avgusta ove godine.

Tužilaštvo je tražilo od suda da Jotića zbog ugrožavanja sigurnosti, osudi na pet meseci meseci zatvora, a odbrana je tražila oslobađajuću presudu. Veće će doneti presudu naknadno.

Jotka je uz jake mere obezbeđenja dovežen iz pritvora Specijalnog suda u Centralni zatvor, pola sata pre početka suđenja.

Jotka se tereti i za umešanost u Kruševljanina ubistvo Ždrokinca, sa držljavljanstvom Južnoafriče Republike. Za ovo ubistvo se kao neposredni izvršilac sumnjiči Stefan Radulac Žuti (26), koji je posle godinu dana bekstva lociran i uhapšen u Republici Srpskoj, a koji je, sumnja se, bio u emotivnoj vezi sa ćerkom najbližeg Jotkinog saradnika, Gorana Petrovića Pete (48), ubijenog 17. septembra 2015. godine.

Jedan od mogućih motiva za Ždrokinčevu likvidaciju spominje se Jotkino uverenje da je iza Petinog ubistva stajao Dejan Stanković. Radulac je osumnjičen i za ubistvo Dejanovog sina, Vojina Stankovića (41), koji je likvidiran samo mesec dana pre oca.