Snaja i tašta
Shutterstock
Snaja i tašta

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

 

Verovali ili ne, preljuba je najbolji biznis, a žene najčešći klijenti detektivskih agencija. Iako većina misli da je to lak posao, on donosi nezamislive situacije poput sapunica, ali ima i svojih draži kada se pomogne klijentu. Međutim, ima i slučajeva kada se klijent naljuti jer su detektivi uspeli nešto da otkriju.

- Našoj agenciji javljaju se i muškarci i žene kada žele da provere svoje supružnike, javljaju nam se zabrinuti roditelji koji žele da proveravaju svoju decu, direktori raznih firmi koji žele da saznaju nešto o konkurentima ili da provere poslovne partnere, ali i preljubnici kojima je potreban alibi kako bi sačuvali brak - priča Stevan Đokić, nekadašnji privatni detektiv, a sada savetnik za bezbednost i istrage agencije DBA i dodaje:

- Teško je podvući crtu i doneti zaključak ko više vara, muškarci ili žene. Iako imamo više žena za klijente, to ne znači da su muškarci skloniji prevarama, mada su žene, kada dođu u našu kancelariju, najčešće pola posla same odradile. Neretko se tu radi i o ljubomori koja nije osnovana, pa nam se često čini da, kada ljudima predočimo dokaze da ih supružnik ne vara, oni budu razočarani - kaže Đokić za „Alo!“.
Prema njegovim rečima, svakom slučaju pristupaju pažljivo i često se dešava da angažuju i psihologe.

- Svakom slučaju pristupamo s posebnom pažnjom. Uvek prvo proverimo okolnosti same sumnje, odnosno ispitamo šta je to dovelo do toga da postoji prevara. Često su to neke poruke, odsustvovanje od kuće, ostajanje duže na poslu, skrivanje telefona ili okretanje telefona da se ne vidi ekran, vođenje čudnih razgovora ili izlazak napolje da bi se obavio razgovor i slično. To su uglavnom znaci prevare - priča Đokić i dodaje:

- I dok smo funkcionisali kao detektivska agencija i sada kada radimo kao agencija za davanje saveta u vezi sa bezbednošću, tokom samog slučaja uvek smo bili na vezi s klijentom. Često smo uključivali i psihologe da bismo bili sigurni u to kako će klijent da primi vest na kraju slučaja. To je veoma važno, jer ukoliko primetimo da neko može da napravi nekakav problem, njemu se dokazi postepeno dostavljaju uz obavezan razgovor. Pre nekoliko godina imali smo jednu bizarnu situaciju kada nas je unajmila jedna gospođa da proverimo njenog budućeg zeta koji je trebalo u tom periodu da se oženi njenom ćerkom. Tokom rada na slučaju mi smo ustanovili da je gospođa često u kontaktu sa svojim zetom, a onda smo ih i zatekli zajedno u krevetu kod zeta. Nismo znali kako da reagujemo, ali smo na kraju slučaja sve dokaze i izveštaj predali njoj. Bila je ljuta, čak nije želela ni da razgovara sa nama.

On kaže da su jednom imali situaciju u kojoj je klijent sumnjao da ga supruga vara.

- Posle odrađenog posla poslali smo mu izveštaj i dokaze da ga supruga ne vara. Posle nekoliko dana usledilo je iznenađenje, kada je na moj broj telefona stigla poruka te gospođe koja se zahvalila što smo posao uradili dobro i što smo razgovarali sa njenim mužem i ubedili ga da ne treba da bude ljubomoran. Tada smo shvatili da je gospođa našem klijentu instalirala špijunski softver u telefon i da je znala da je on nas unajmio - priča Đokić za „Alo!“.

S obzirom na to da su dugi niz godina radili na otkrivanju preljubnika, Đokić otkriva da su došli na ideju da obezbeđuju alibije za preljubnike.

- To je znatno složenije i najviše zavisi od samog klijenta koji mora da sluša sve ono što mu govorimo. Često nas ljudi angažuju za obezbeđivanje alibija i kada ih supružnik provali da su izvršili preljubu. Tada mora brzo da se radi. Zato su ove usluge i najskuplje i kreću se od 3.000 evra pa naviše, ali bar se sačuva brak. Alibi za preljubu nam najviše traže u vreme leta, kada su odmori. Uspešnost nam je 100 posto zato što sve pripremimo maksimalno. Desila nam se jednom situacija da je gospodin kojem smo pravili alibi da je na nekom poslovnom putu u Nemačkoj sa građevinskom firmom, dok je on bio u Turskoj sa svojom ljubavnicom, postavljao fotografije sa plaže na svoj Fejsbuk nalog. Imali smo sreće da smo i to pratili i da smo odmah reagovali, pa su fotografije bile uklonjene - ističe naš sagovornik.

 Cenovnik špijuniranja

Cene za slučajeve savetovanja oko preljube su različite. Najviše zavise od početnih informacija koje dobijemo od klijenta, kaže Đokić. U proseku, takvi slučajevi koštaju od 130 evra za dan pa naviše, a ukoliko se radi više dana, onda je cena niža. - Ono što smo primetili jeste činjenica da žene više špijuniraju i da su sklonije tome da unajme nekoga ili da samostalno krenu u istragu. Nove tehnologije donele su i tu mogućnost da je dovoljno instalirati špijunski softver na mobilni telefon i imaćete uvid u sve, poruke, Viber, razgovori, lokacija, kamera... Takođe, špijunski softver moguće je instalirati i na računar, a ovo se radi da bi se dobile šifre sa svih naloga - objašnjava iskusni detektiv.

 

 

Provera zaposlenih

- Kod nas ne postoji praksa da poslodavci proveravaju svoje zaposlene, ali kako se u Srbiji otvara sve više firmi sa stranim kapitalom, tako se trend provere zaposlenih povećava. Čak i zakon o detektivskoj delatnosti predviđa da detektivi mogu da obrađuju podatke o povredama radne obaveze ili radne discipline. Mi smo uglavnom imali slučajeve koji su se odnosili na to kada se dogodi neka krađa u firmi ili proveru kandidata za neko osetljivo radno mesto - navodi sagovornik „Alo!“.