Goran Petronijević
Alo.rs/Masanori Jošida
Goran Petronijević

Alo.rs/Masanori Jošida

Sumnja da ima indicija da je napad na njega i sudiju Novicu Pekovića naručen, Goran Petronijević, Foto: Alo.rs/Masanori Jošida

- Ima dosta indicija da je ovo naručeno. Nadam se da će organi gonjenja otkriti naručioca ili naručioce. Paralelno s tim, ja sam počeo ličnu istragu, uz oprez da ne ugrozim oficijelnu - rekao je juče Petronijević za „Alo!“.
On ističe da u interesu istrage ne može da govori o tome.

Brani Karadžića, Cecu, zastupao „crvene beretke“, jatake Ratka Mladića...

Petronijević je najpre bio sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu, a zatim Okružnog. Za vreme svog mandata, u septembru 2000, bio je jedan od članova sudskog veća u procesu koji je vođen protiv čelnika NATO zbog bombardovanja SRJ. Među osuđenima su bili predsednici Bil Klinton, Žak Širak i nemački kancelar Gerhard Šreder. Posle 5. oktobra prešao je u advokaturu i branio je mnoge poznate ličnosti. Osim Karadžića, u Hagu je zastupao i Veselina Šljivančanina, koji je oslobođen optužbi. Takođe je bio u timu odbrane Ratka Mladića. Bio je i branilac optuženih „jataka“ Ratka Mladića. Branio je Željka Tojagića Žmigija (49), bivšeg pripadnika „crvenih beretki“, kao i Sašu Pejakovića Peleta (43), osuđenog za učešće u atentatu na Zorana Đinđića. U imovinsko-pravnim postupcima zastupao je Milorada Ulemeka Legiju. Zastupao je i pevačicu Svetlanu Cecu Ražnatović kada je tužbu protiv nje zbog navodnog duga podneo Vojislav Đurković iz Bijeljine.

Petronijević navodi da nisu imali nikakav kontakt s huliganima koji su divljali. 

- Nismo ih smirivali niti smo imali bilo kakvu komunikaciju s njima. Sedeli smo u dva različita kafića na razdaljini od 20 metara - objašnjava on.

U napadu, Petronijević je zadobio teške telesne povrede, a Pekoviću je umalo izbijeno levo oko!
- Imam i dalje bolove. Imam prelom jednog i naprsnuće drugog rebra, modrice po celom telu - navodi Petronijević.

Toma Fila, advokat

Tanjug, Rade Prelić

Napadači su sigurno znali ko su Petronijević i Peković, Toma Fila, advokat, Foto: Tanjug/ Rade Prelić

- Meni je sumnjivo godište napadača. Nisu u pitanju balavci od 20 godina, koji su se zapili i izazvali incident. Indikativna su njihova godišta jer imaju oko 40 godina, a jedan od njih 53 godine. Ne verujem da su im Goran i Novica nešto dobacivali. To su iskusne sudije. Oni su pomislili da su oni možda zvali policiju. Mogu da sumnjam da je nešto drugo u pitanju jer Novica živi blizu. On je sa Vračara i u taj kafić godinama dolazi. Svi ga znaju, a i uhapšeni su svi sa Vračara. Nemoguće da ne znaju Gorana i Novicu - rekao je Fila za naš list.

On navodi da se čuje svaki dan sa Petronijevićem.
- Ja ga zovem „sin“. On i advokat Dušan Mašić su moji sinovi - šali se poznati beogradski advokat.

Kafić u kojem su prebijeni advokat i sudija

Masanori Jošida, Alo

Kafić u kojem su prebijeni advokat i sudija, Foto: Masanori Jošida/ Alo

U Prvom osnovnom javnom tužilaštvu dežurni zamenik saslušao je juče četvoricu osumnjičenih za napad na Pekovića i Petronijevića. Uhapšeni U. A. (40), N. Đ. (41), B. M. (53) i M. V. (40) se sumnjiče da su 15. maja, 10 minuta posle ponoći, u Njegoševoj ulici u ugostiteljskom objektu „Disco Volos“ napali i teško povredili Petronijevića i Pekovića. Oni su saslušani zbog nasilničkog ponašanja i nanošenja teških telesnih povreda.

Dvojica uhapšenih delimično su priznali krivicu. Oni su priznali da je došlo do svađe i tuče, ali kao razlog navode da su ih Petronijević i Peković provocirali.

- Tvrde da su im govorili da ne viču - kaže naš izvor blizak istrazi.
Međutim, negirali su da su advokata i sudiju šutirali i da su ih udarali stolicama.
Druga dvojica su negirala krivicu, navodeći da su bili prisutni u bašti kafića sa ostalom dvojicom, ali da su pre samog događaja otišli i da u njemu nisu učestvovali, saznajemo od izvora bliskog istrazi.
Posle saslušanja njima je određen pritvor do 30 dana.