Dragoslav Miša Oggnjaović, kolege kažu da je bio šmeker
Tanjug, Sava Radovanović
Dragoslav - Miša Ognjanović

Dejan Briza/Alo!

Pomak u istrazi ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, Foto: Dejan Briza/Alo!

On je naglasio da se vodi opsežna istraga, u koju su uključeni predstavnici tužilaštva, policije i BIA, koji se sastaju na nedeljnom ili dvonedeljnom nivou.

- Na poslednjem sastanku sa predstavnicima policije i tužilaštva dobili smo informaciju da u toj istrazi ima pomaka. Znamo broj i vrstu istražnih radnji i pozivamo policiju i tužilaštvo da ih oni saopšte - istakao je Gostiljac, ističući da su na osnovu podataka koje su dobili stekli utisak da slučaj nije zaboravljen, odnosno da je prioritetan.

Advokat Viktor Gostiljac kaže da postoji pomak u istrazi

Masanori Jošida, Alo

Advokat Viktor Gostiljac kaže da se istraga vodi na međunarodnom nivou, Foto: Masanori Jošida/ Alo

On je rekao da ne može da otkrije u kojim pravcima ide međunarodna istraga, odnosno da ne zna u kojim državama se vodi.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Gostiljac je istakao da će advokatura nastaviti da insistira na odgovoru nadležnih organa da li je Ognjanović bio prisluškivan.

Miša Ognajnović je sahranjen na Novom groblju

Dejan Briza/Alo

Miša Ognjnović je sahranjen na Novom groblju, Foto: Dejan Briza/Alo

- Mi želimo da znamo na koji način je prisluškivan i da li je to bilo u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku. Nezvanično znamo da jeste, ali nemamo zvaničnu potvrdu. Advokati su po prirodi stvari obavešteni ljudi - naveo je predsednik AKS-a.

Gostiljac je izjavio da je povod za konferenciju AKS-a to što se sutra navršava godina od ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, čije ubistvo je, kako je rekao, „praktično postalo paradigma i simbol napada na sve advokate“.

Spomenik

Pre godišnjice ubistva Ognjanovića, porodica je na njegovom spomeniku uklesala njegovu sliku, a na mermernoj ploči ispisani su samo njegovo ime, godina i datum smrti. Miša je sahranjen nedaleko od svojih roditelja, a njegov grob redovno obilazi njegova supruga, bivša mis Sanja Papić, sa kojom je dobio ćerkicu, i sin Petar iz braka sa prvom suprugom Ninom. U braku sa drugom suprugom, „Plejbojevom zečicom“ Natalijom Mihić, dobio je maloletnog sina.

AKS je, kako je napomenuo, obavešten o broju i dinamici istražnih radnji koje su izvršene u toj istrazi, ali da nije njihovo da saopštavaju javnosti već da to treba da urade tužilaštvo i policija.

Gostiljac je rekao da ne može reći da je zadovoljan istragom, ali da su određeni pomaci za sada odložili ili sprečili neke dalje korake advokature.

Ognjanović je ubijen 28. jula 2018. ispred zgrade u kojoj je živeo u Novom Beogradu. Tada je bio u društvu sina, koji je tom prilikom ranjen.

Poruke ga koštale glave!

Istraga ubistva advokata i dalje se kreće u dva pravca, a oba su povezana sa Lukom Bojovićem (46), Ognjanovićevim najvažnijim klijentom, koji od 2012. u Valensiji izdržava kaznu od 18 godina zatvora. Ognjanović je više od deset godina zastupao Bojovića u svim postupcima u zemlji i inostranstvu. Miša Ognjanović je jedini, osim porodice, odlazio kod njega, a bio je trn u oku neprijateljima svog klijenta i kuma. On je porodici i saradnicima, navodno, prenosio njegove poruke, što je suparnicima smetalo.

U njegovoj likvidaciji verovatno je korišćeno oružje koje je imalo prigušivač. Ubica, nalogodavac i motiv zločina i dalje su nepoznati.

Na advokata je ispaljeno najmanje sedam hitaca iz pištolja kalibra devet milimetara sa prigušivačem.

U sačekuši koja se dogodila 28. jula oko 20.30 kada je Ognjanović sa svojim sinom Petrom išao ka stanu u kojem je živeo, ubica je iz prikrajka čekao da vidi Ognjanovićima leđa, a onda je zapucao u njihovom pravcu.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Kako su rezultati obdukcije pokazali, ubica je tada ispalio čak sedam metaka.

- Ubica je čekao da Ognjanović prođe, jer je najverovatnije mislio da je advokat naoružan i da bi, kada bi ga primetio, zapucao u njegovom pravcu. Kada su Miša i njegov sin Petar prošli i bili dovoljno udaljeni kako bi egzekutor mogao da zapuca, on je, koristeći prigušivač kako ne bi skrenuo pažnju na sebe, ispalio u njihovom pravcu nekoliko hitaca - sedam je pogodilo starijeg Ognjanovića, dok je jedan okrznuo njegovog sina - rekli su izvori iz istrage.

BONUS VIDEO: Pitali smo građane šta misle o Borisu Džonsonu - jedan odgovor je HIT