keramika
privatna arhiva
keramika

privatna arhiva

Radnici uoči sastanka čitali tekst o „Keramici” objavljen u Alo novinama, Foto: privatna arhiva

 - Stečajni upravnik Žarko Popović je 9. oktobra 2020. podneo lažni ekonomsko-finansijskom izveštaj Privrednom sudu u Beogradu u kojem se navodi da 45 hektara zemljišta koje poseduje fabrika vredi 16 miliona dinara, a da 42 objekta veličine 70.000 kvadrata vrede 308 miliona. Pošto će se na prvoj prodaji sve ponuditi za upola cene od ove procenjene vrednosti, to znači da mafija pokušava da proda državno građevinsko zemljište za 18 dinara po kvadratu, a kvadrat objekta za 4.400 dinara! Popović nastoji da po svaku cenu zataška sve krađe koju su do sada izveli Mirko Borovčanin i njegova ekipa. Borovčanin je 2017. godine nezakonito sazvao skupštinu akcionara, na kojoj je samovoljno promenio odredbe statuta. Sam je imenovao nadzorni odbor i poverio ga razrešenom privatnom izvršitelju Ivanu Mladenoviću, koji je samo na porezima zakinuo državu za pet miliona dinara! - kaže za „Alo!” Avdo Čardžić, lider Udruženja građana „Radnička akcija”, i ističe da kriminalna grupa sastavljena od stečajnog sudije i stečajnog upravnika, koju predvodi Borovčanin, već šest godina puni svoje džepove.

keramika

privatna arhiva

Avdo Čardžić snimio krađu dimovodnih cevi u dvorištu fabrike u Mladenovcu, Foto: privatna arhiva

-Ukoliko ovaj lažni ekonomski izveštaj bude usvojen, radnici predlažu da pravo sa poverilačkog ročišta, zakazanog za 15. oktobar u sali Beograđanke na 4. spratu, idemo pred Vladu Srbije. Ukoliko pravnik „Srbijagasa” bude glasao za opciju koju predlažemo radnici i ja, tvrdim da će „Keramika” izbeći propast. Međutim, ukoliko Borovčanin ima svoje pulene u „Srbijagasu” i ukoliko oni glasaju za njegove predloge, to je gori scenario. U tom slučaju će „Srbijagas” izgubiti 316 miliona dinara, a Fond solidarnosti Republike Srbije 85 miliona dinara, dok će „Keramika” biti uništena. Nadam se da će Vlada Srbije kao osnivač „Srbijagasa” i Fonda solidarnosti to sprečiti - ističe Čardžić.
Na sve Čardžićeve optužbe, stečajni upravnik je u ranijoj izjavi za „Alo!” rekao „da sve radi po zakonu”, dok nam je Borovčanin u telefonskom razgovoru naveo „da ne govori za medije, pogotovu ne telefonom, jer ne može da utvrdi da li zaista razgovara s novinarom”.

keramika

privatna arhiva

Avdo Čardžić tvrdi da mafija pokušava da proda državno građevinsko zemljište za 18 dinara po kvadratu, a kvadrat objekta za 4.400 dinara, Foto: privatna arhiva

Radnici se uzdaju u Vučića i Vesića

- Verujem da je Srbija zemlja vladavine prava i da predsednik Vučić i gospodin Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, neće dozvoliti takvim lopovima da im uruše ugled i unište sve njihove napore za oporavak privrede u Mladenovcu - kaže Čardžić, koji se već šest godina bavi slučajem „Keramika”“ i tvrdi da je sa saradnicima prikupio dokumentaciju za svaki utovar i primopredaju kradene robe i novca.