Oliver Ivanović
EPA/Andrej Čukić
Oliver Ivanović

Tanjug/Dragan Kujundžić 16.01.20

Oliver Ivanović, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić 

- Zašto ne možemo da dobijemo snimke sa aerodoroma u Tirani?! Na aerodorom Rinas u Tirani sleteo je iz Nemačke Fljorim Ejupi koji je u toj zemlji bio pod prismotrom. Kretao se prema Kosovu, došao tamo, ubrzo napustio našu teritoriju, a potom se ponovo preko Albanije vratio u Nemačku. Ko je Edžmedin Zekaj, koji je promenio svoje ime u Ljiram Zekaj. Šta su oni radili u Mitrovici u vreme ubistva? - pitao je Vučić i dodao da je Ejupi podmetnuo bombu i pod autobus Niš ekspres.

- Priština vodi svoju političku istragu, a mi imamo imena ubica Olivera Ivanovića - istakao je Vučić.

Podsetimo, kosovsko tužilaštvo ranije je tvrdilo da je bombaš iz Podujeva, Fljorim Ejupi, bio plaćen četvrt miliona evra da ubije Džavita Halitija, bivšeg šefa obaveštajne službe OVK i jednog od najbližih saradnika Hašima Tačija. Ejupijev DNK pronađen na mestu sa kojeg je aktivirana bomba, u čijoj je eksploziji 2001. godine ubijeno 12 Srba kod Podujeva.

Fljorim Ejupi

printscreen

Fljorim Ejupi, Foto: printscreen

Tužilaštvu u Prištini, kako navodi Koha ditore, javio se svedok koji tvrdi da je bio deo plana Ibrahima Keljmendija, koji je za ubistvo Tačijevog saradnika, navodno, bio spreman da plati 250.000 evra.

Prema navodima tog svedoka, Ejupi je dobio novac da ubije Halitija.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Dimitrije Goll

Još uvek je nejasno zbog čega je tačno Keljmendi želeo da ubije jednog od osnivača OVK, ali se u Prištini spekuliše da je kontrola novca prikupljenog u fond "Domovina zove" glavni motiv zavere.

Vrhovni sud Kosova je, pre nekoliko godina, u drugostepenom postupku oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za ubistvo 12 i ranjavanje 43 Srba, koji su autobusom "Niš ekspresa" išli u Gračanicu, zbog nedostatka dokaza.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Dimitrije Goll

Policajci Unmika, koji su vodili prvu istragu, tvrdili su da su iza drveta, nekoliko desetina metara od mesta eksplozije, pronađeni opušci na kojima je identifikovan Ejupijev DNK. Ubrzo nakon poništavanja presude, Euleks je obnovio istragu, tvrdeći da je u taj bombaški napad umešano više osoba. Rezultati ove istrage, ako ih uopšte ima, nikada nisu objavljeni.

Podsetimo, u eksploziji mine, postavljene ispod mosta na magistralnom putu Niš-Priština u mestu Livadice kod Podujeva, 16. februara 2001. godine dignut je u vazduh prvi od šest autobusa kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije išli na Zadušnice u Gračanicu, u pratnji vojnika Kfora.

Život su izgubili: Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Njegoš Cokić, Snežana Cokić, Danilo Cokić i Veljko Stakić.

Najmlađa žrtva tog i danas nerasvetljenog zločina bio je dvogodišnji Danilo.

Pročitajte i: