FBI
Tanjug
Mileta Miljanić

Printscreen

Mileta Miljanić, Foto: Printscreen

Američki Federalni istražni biro (FBI) uhapsio je jednog od najopasnijih srpskih kriminalaca, Miletu Miljanića, vođu kriminalnog klana „grupa Amerika“!

Miljanić je uhapšen prošle nedelje u Njujorku zbog posedovanja oružja, ali to je samo vrh ledenog brega. FBI je, naime, u njegov stan u Kvinsu u kom je živeo s porodicom upao 23 februara, te su ga priveli kada je priznao da je pištolj koji su pronašli njegov. Ipak, FBI je u akciju krenuo s nalogom u kojem se poziva na borbu protiv trgovine drogom.

Miljanić se trenutno nalazi u pritvoru. Njegovo ime nedavno je pominjano u američkim medijima, u procesu zbog korupcije protiv šefa unije sindikata Džejmsa Kahila, koji je blizak prijatelj guvernera Endrjua Komoa.

„Grupa Amerika” bila bliska sa Džonom Gotijem

Miljanić je godinama na čelu „grupe Amerika“, najdugovečnijeg i jednog od najmoćnijih kriminalnih klanova sa ovih prostora, koja je nastala još sedamdesetih godina u imigrantskoj srpskoj zajednici u Americi. Njeni osnivači su bili bliski tamošnjoj kriminalnoj bandi „Vestis“ (Zapadnjaci) koja je bila glavna u njujorškom naselju Paklena kuhinja, ali i čuvenom mafijašu Džonu Gotiju, kumu porodice Gambino. „Grupa Amerika“ se sumnjiči za brojne likvidacije u Srbiji tokom devedesetih. Tada je šef bio Vojislav Raičević, poznatiji kao Voja Amerikanac, koji je nestao 1997. Od tada klanom rukovodi Miljanić.

Interesantno je da je Miljanić u SAD 2003. optužen zbog šverca kokaina, ali taj slučaj još nije dospeo do suda, zbog čega se sumnjalo da je pod zaštitom neke policijske agencije u Americi.

Miljanić je šef „grupe Amerika“, opasne organizovane kriminalne organizacije koja decenijama krijumčari kokain iz Južne Amerike u Evropu i Afriku.

Miljanićeva desna ruka u ovoj grupi, Zoran Jakšić, u peruanskom je zatvoru gde služi kaznu od 25 godina zbog šverca kokaina.

Koliko je Miljanić opasan, najbolje ilustruju prisluškivani razgovori koje je tužilaštvo iskoristilo da uhapsi njujorškog sindikalca Džejmsa Kahila u oktobru prošle godine. Kahil, koji je pao zbog primanja mita, hvalio se i pretio poznanstvom sa Miljanićem, navodi se u dokumentima američkog tužilaštva koje ga je pratilo i prisluškivalo.

U jednom od prisluškivanih razgovora Kahil je za Miljanića rekao: „On je moj čovek“, a snimljen je i kada je izgovorio da Miljanić ima „ekipu za masovna ubistva“. Kahil je naveo i da Miljanić i njegov sinovac imaju zajednički građevinski posao. Tu je došlo do problema, jer je Miljanić navodno pretio njegovom sinovcu, pa se Kahil lično umešao pripretivši mu da će „ grupi Amerika“ ukinuti pristup koji imaju kod njega i moći koju ima u sindikatu, ukoliko sinovac ne napusti to partnerstvo nepovređen.

Pročitajte još: