Prostitucija, prostitutke
Masanori Jošida
Prostitucija, prostitutke

Masanori Jošida

Prostitutke, Foto: Masanori Jošida

Među onima koje su osuđene, ima i fakultetski obrazovanih.

Autonomni ženski centar nedavno je objavio istraživanje “U ime (muškog) naroda”, a koje se odnosi na prostituciju u Srbiji na osnovu sudskih presuda izrečenih ženama i muškarcima zbog odavanja prostituciji ili korišćenja usluga prostitucije tokom 2016. godine.

Tokom te godine 107 osoba širom Srbije uhapšeno je i osuđeno zbog prostitucije - od toga 89 osuđujućih presuda bilo je za odavanje prostituciji, dok je 17 presuda bilo zbog korišćenja usluga prostitucije. Među prostitutkama, istraživanje je pokazalo, ima i žena i muškaraca. Tako je te godine zbog prodavanja tela osuđeno i 10 muškaraca, a većinom su radili kao transvestiti.

KO SU PROSTITUTKE

Prema podacima iz presuda, tokom 2016. godine najstarija prostitutka koja je uhapšena imala je čak 72 godine, a najmlađa 19. Skoro sve one imale su barem završenu osnovnu i srednju školu, dok je bilo i onih sa višim školama, a jedna je čak imala i diplomu fakulteta. Polovina njih bile su neudate, a isto toliko ih je bilo u braku, odnosno vanbračnoj zajednici. Gotovo sve uhvaćene žene imaju maloletnu decu, jedno, dvoje, ali i petoro, šestoro dece koju, kako su izjavljivale, nemaju čime da hrane jer su nezaposlene i nemaju nikakvih prihoda.

S druge strane, kada je reč o muškarcima osuđenim zbog prostitucije, najmlađi je imao 26 godina, dok je najstariji imao 45. Gotovo svi neoženjeni, nezaposleni, bez dece, ali i bez završene osnovne škole.

“Kraljice noći”, kako ih drugačije nazivaju, svoja tela prodaju za jako malo novca - za minimalno 500, a maksimalno 4.000 dinara. Međutim, ima i onih koje se prodaju za sitnice - pljeskavicu ili paklu cigareta.

GDE RADE

Osuđene prostitutke hvatane su na najrazličitijim mestima - neke su se prostituisale a da su prethodno svoj kontakt ostavile na oglasima iza paravana “oglasa za masažu”, pa su mušterije dovodile u stanove. Međutim, najveći broj njih uhvaćen je na ulici, kada su zaustavljale vozila nakon čega su vozaču, ne znajući da je on policajac u civilu, nudile seksualni odnos u zamenu za novac.

Kada je reč o najčešćim mestima na kojima dolazi do hapšenja zbog prostitucije, ona se mogu identifikovati samo na području Beograda, gde se izdvajaju sledeće lokacije - Plavi most, različiti delovi Pančevačkog i Obrenovačkog puta, kao i okolina Ekonomskog fakulteta.

Prostitucija, prostitutka

Alo/Masanori Jošida

Prostitucija, Foto: Alo/Masanori Jošida

ZA PAKLU CIGARETA

Iza svake osobe koja je svoje telo prodavala na ulici krije se tužna priča osobe koja prostituciju vidi kao jedini i brz način da zaradi novac i preživi dan. Tome svedoče i izjave prostitutki koje daju prilikom hapšenja. Kako objašnjavaju autorke ovog istraživanja, činjenica da prosečna cena seksualne usluge iznosi manje od 1.500 dinara potvrđuje hipotezu da prostitucija ne može biti izbor, već da su loši egzistencijalni uslovi života, uz prateće siromaštvo, doprineli tome da se u prostituciju ulazi radi preživljavanja.

Loši životni uslovi osoba koje se odaju prostituciji ogledaju se i u tome da nakon hapšenja prostitutke najčešće nemaju branioce. One ni ne koriste mogućnost da bilo koga obaveste i eventualno se posavetuju u vezi sa postupkom i svojim pravima. Sve je to, autorke istraživanja objašnjavaju, zato što nemaju novca.

KO SU KLIJENTI

Usluge prostitutki plaćaju različiti profili muškaraca - 2016. godine najmlađi klijent imao je 23 godine, dok je najstariji imao 64. Presude zbog plaćanja prostitutki pokazale su da prostitutke unajmljuju muškarci raznih zanimanja, pa je tako bilo i vozača, molera, veterinarskih tehničara, ali i novinara, penzionera.

Svi oni mahom su sa završenim srednjim školama, ali bilo je i studenata i fakultetski obrazovanih muškaraca sa primanjima od 20.000 do 50.000 dinara.

Uhvaćeni muškarci tokom 2016. godine bili su mahom neoženjeni ili razvedeni, a bilo je i onih u brakovima, sa decom.

- Mnogi okrivljeni za korišćenje usluga prostitutki na saslušanjima su izjavljivali da im to nije prvi put da koriste njihove usluge - stoji u istraživanju Autonomnog ženskog centra.

Sudovi stroži prema ženama

Zbog prostitucije odgovornost snose kako prostitutke tako i oni koji ih plaćaju. Takođe, kažnjavaju se i oni koji izdaju prostorije radi prostituisanja. Za svakog od njih kazna je ista - novčana od 50.000 do 150.000 dinara ili kazna zatvora od 30 do 60 dana.

Pri izricanju visine kazne, prekršajni sudija ceni lične, porodične i materijalne prilike okrivljenih. Međutim, kako zaključuju autorke istraživanja, praksa sudova u Srbiji diskriminatorna je prema ženama u prostituciji jer ih češće i strože kažnjavaju u odnosu na muškarce koji koriste njihove usluge. Tako je 2016. godine čak pet puta više prostitutki osuđeno nego što je onih koji su njihove usluge koristili.

Kao primer, citiraju presudu iz 2016. godine gde je prostitutka osuđena da mora da plati 50.000 dinara, a klijent 10.000 dinara. Naime, žena Ž. P. (25) zaustavila je automobil M. S. (51) i ponudila mu da imaju seksualne odnose za novac. S obzirom na to da Ž. P. nije bila u stanju da pruži klasičnu seksualnu uslugu za novčanu nadoknadu od 1.000 dinara jer je bila trudna, “M. S. je predložio da ga Ž. P. zadovolji na drugi način, rukom”. Presudom je odlučeno da oboje budu kažnjeni novčanom kaznom - Ž. P. od 50.000 dinara, a M. S. u iznosu od 10.000 dinara.

U presudi je navedeno da je Ž. P. nezaposlena, udata majka dvoje dece, korisnica socijalne pomoći koja je bez primanja i izdržava se obavljanjem povremenih poslova, kao i da je prekršajno kažnjavana, odnosno da je povratnica. S druge strane, M.S. ima 51 godinu, penzioner je, oženjen, otac dvoje dece, sa penzionim primanjima od 24.000 dinara.

„Dodao sam koliko joj je falilo za pljeskavicu...“

„Danas, dana 11. 5. 2016. oko 20.45 časova, pozvao sam M. telefonom i dogovorio se s njom da se nađemo na parkingu koji se nalazi iza vatrogasnog doma na Bogosloviji. M. poznajem oko mesec dana, upoznao sam je na trotoaru u blizini prodavnice brze hrane na Bogosloviji. Taj dan smo prvi put imali seksualne odnose, odnosno pružila mi je uslugu oralnog seksa, nisam joj platio nešto mnogo za to, nego samo koliko joj je falilo za pljeskavicu, oko 100 dinara. Nakon toga smo razmenili telefone i videli se još nekoliko puta, obično sam joj nakon oralnog seksa davao za pljeskavicu i cigare, i to samo po 200, 300 dinara. Večeras smo se dogovorili da mi opet pruži oralni seks i dao sam joj 300 dinara za cigarete” - kaže "kupac žene".

Komentari (4)

Ana

08.08.2018 15:22

Mesto da im drzava pomogne na bilo kakav nacin jer su prinudjene na to zbog nemastine ona ih kaznjava.

Goran

08.08.2018 18:48

@Ana - Jebemti takvu drzavu gde samo politicarima ide dobro a narod gladuje.

as

08.08.2018 19:28

@Ana - sto ne ciste kuce ili cuvaju stare ljude,bas se setile sta da rade,lakse je tako,neka beru voce.Ovo im nije ispod casti..

Ccc

08.08.2018 16:25

Za cigarete? 100din dodao za pljeskavicu? Strasno. Jadne te zene... Kako tim muskarcima nije zao? Meni bi bilo muka da budem sa nekim tako napacenim i da ih ponizavam sa 100din