Dragoslav i Lazar Kosmajac
Dejan Briza/Alo!
Dragoslav Kosmajac

Tamjug Sava Radovanović

Dragoslav Kosmajac , Foto: Tamjug Sava Radovanović

Kosmajac je bio označen kao najveći narko-bos na Balkanu, a prilikom hapšenja 2014. godine u kuću mu je upalo 30 policjaca.

Devedesetih godina prošlog veka, u žižu javnosti dospeo je pošto je u Beču pljačkao sa Radetom Ćaldovićem Ćentom, bliskim prijateljem Željka Ražnatovića Arkana. Taj "poduhvat" obezbedio mu je dvogodišnju robiju u austrijskom zatvoru koja će možda biti presuda u njegovoj karijeri.

Terećen je da je malverzacijama sa zemljištem na Zvezdari oštetio državu za više od 11 miliona dinara.

- Nisam znao šta ti ljudi hoće od mene! Niko me pre toga nije pozvao da u predistrazi dostavim dokumentaciju - ispričao je tada Kosmajac, koji je sudu dostavio niz dokumenata i kupoprodajnih ugovora, kojima je, između ostalog, dokazao svoju nevinost.

Mediji su ga tada poredili sa Pablom Eskobarom i Al Kaponeom. Međutim, protiv Kosmajca nikada nije vođena istraga za trgovinu narkoticima, niti je ikada bio optužen za to krivično delo. Takođe, odbijen je i optužni predlog protiv njega za utaju poreza.

Potom je krajem avgusta 2016. godine Viši sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv Kosmajca, kojom ga tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju.

Dragoslav Kosmajac

RAS

Dragoslav Kosmajac, Foto: RAS

Potvrđenom optužnicom bili su obuhvaćeni službenik opštine Zvezdara Dragi Milidrag koji se tereti za zloupotrebu sluzbenog položaja i geometar Republickog geodestkog zavoda Milan Rapaić koji se tereti za pomaganje u izvršenju tog dela.

Nakon toga, sve je odloženo za februar naredne godine, odnosno pripremno ročište u procesu protiv kontroverznog biznismena Dragoslava Kosmajca i još dvojice optuženih za zloupotrebe sa građevinskim zemljištem na Zvezdari zbog izostanka trećeoptuženog Milana Rapajića.

Za sve to vreme, pasoš mu je bio oduzet i on je imao obavezu da se svakog prvog dana u mesecu javlja policiji, uz to mu je zaplenjeno 20-ak lokala.

Sredinom novembra 2017. godine, suđenje Dragoslavu Kosmajcu, optuženom za zloupotrebe u vezi sa građevinskim zemljištem na Zvezdari, privodilo se kraju, a dokazi i svedočenja koja su se mogla čuti tokom postupka uglavnom govorila su u korist Kosmajca i njegove odbrane, odnosno da nije oštetio budžet Republike Srbije.

Dragoslav i Lazar Kosmajac

Dejan Briza/Alo!

Dragoslav i Lazar Kosmajac, Foto: Dejan Briza/Alo!

Viši sud u Beogradu tada je iz četvrtog pokušaja uspeo da pronađe građevinske veštake koji će dati stručno mišljenje u postupku protiv Kosmajca. Veštačenje su, pod izgovorom da nemaju vremena i dovoljno ljudi, odbili Geodetski fakultet u Beogradu i Poljoprivredni fakultet u Beogradu, a potom i Građevinski fakultet u Novom Sadu.

Sve je dobilo epilog 27.10.2018. godine kada su Kosmajac, Dragi Milidrag i Milan Rapajić oslobođeni zbog nedostatka dolaza da su izvršili krivična dela.

- Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Dragoslava Kosmajca (64) od optužbi da je dvojicu geodeta podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja kako bi mu pripala parcela na Zvezdari, koja je u vlasništvu države.

Ovom odlukom koja je objavljena na sajtu suda, odbijena je žalba tužilaštva i potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda, kojom su Kosmajac, Dragi Milidrag i Milan Rapajić oslobođeni zbog nedostatka dolaza da su izvršili krivična dela. Državno pravobranilaštvo kao predstavnik Republike Srbije upućeno je na parnicu radi ostvarivanje svog imovinsko pravnog zahteva - navedeno je tad.

Dragoslav Kosmajac

Dejan Briza

Dragoslav Kosmajac , Foto: Dejan Briza

Kosmajcu je inače, nakon hapšenja 9. novembra 2014. godine odlukom Višeg suda privremeno zaplenjeno dvadesetak lokala u Beogradu. Četiri meseca kasnije, nakon što je uplatio sudu jemstvo od 200.000 evra, 10. februara 2015. Kosmajcu je ukinut pritvor i od tada se brani sa slobode. 

Krajem marta ove godine pojavila se vest da je Kosmajac na Infektivnoj klinici u Beogradu zbog infekcije koronavirusom i da su mu oba plućna krila u kritičnom stanju.

Komentari (2)

SRELE

12.04.2020 13:45

POČIVAJ U MIRU LEGENDO

milovan

12.04.2020 15:52

Stigla pravda za takve.Nemoze sud,moze korona.