Dragojlo Šuković
Screenshot
Dragojlo Šuković

Screenshot

Dragojlo Šuković, Foto: Screenshot

Karakafa je dilovao školjkama, ribom, a unutar tog tovara je bio ubačen heroin. Bio je veoma moćan čovek, proveo je pet godina u zatvoru u Mitrovici, a danas je zaštićen i živi u Istanbulu pod zaštitom.

- Tranzit droge vodi od Avganistana gde je 95 odsto svetske proizvodnje heroina i dalji putevi te robe su preko Istanbula ili nas. Godišnje u Avganistanu se zaseje između 350.000 hektara maka. Amerikanci su tražeći, svojevremeno, Bin Ladena satelitima i kamerama "izbegli" 300.000 hektara maka - započinje Šuković.

-Rat u Avganistanu je bio rat za heroin - dopunio je ovu tvrdnju Marić. 

Milomir Marić

Screenshot

Milomir Marić, Foto: Screenshot

Kako kaže Dragojlo Šuković sve obaveštajne službe imaju fond posebnih namena pa tako i MOSAD i CIA.

Slučaj Belivuk

Operativac se zatim osvrnuo na najaktuelnije rasturanje mafijaške strukture - klana Veljka Belivuka.

- U poslednje vreme je velika koncentracija para u kriminalu. Novac izaziva ogromnu moć, a svi koji imaju ogromnu svotu novca hoće i vlast. Vrlo su uporni u svom usponu i razvoju - objašnjava operativac.

- Mnogo poznatih kriminalaca je bilo u Novom Sadu, Brano Mićunović... Svi oni su dolazili kao studenti završe predvojničku i studiranje, a onda posao. Nekada su išli šverc Italija, cigare, sada je u pitanju ogromna količina droge - priča Šuković.

Brano Mićunović

E-stock

Brano Mićunović, Foto: E-stock

Operativac navodi da kriminalci žive od novca koji se pere, pogotovo u poslednje vreme, međutim podvlači i da okrutnost u iživljavanju nad ubijenima jeste nešto što zabrinjava. 

- Ovo sve oko Belivuka me je podsetilo na to kad su prilikom klanja zvali prijatelja žrtve da sluša kako je oni ubijaju i kako ona krklja - priča obaveštajac i objašnjava da je to brutalnost bez premca.

- Ta surovost se prvi put pojavljuje na kriminalnoj sceni, a u tim obračunima ne preza se ni od čega. Ovakvo nešto se ne može može bez policije i bez viših struktura sprovesti - kaže Šuković.

Fascinaciju političarima kriminalcima ima svoje uporište u parama.

- Počinje novcem, početak je naiva, ručaju zajedno. Ako kriminalci kupe nekog ko im je jako bitan u okviru kriminalne grupe ga koriste kao štafetu, nema nazad i iz tog kola nema izlaska - objašnjava princip kriminalnih načela operativac.

Darko Elez
Darko Elez, Foto: Prinskrin

- Po nekim mojim saznanjima on sada ima zavidan vozni park sa preko 50 kamiona i ti kamioni rade. Privredni kriminal je tu zatajio. Njega niko nije dirao ili kontrolisao u Novom Sadu, potpuno komotno se kretao sa svojom obezbeđenjem, svitom, a onda je počeo da ucenjuje. - kaže stručnjak.

Kako kaže, Elez je pretio jednom biznismenu, a kada je oštećeni prijavio to Darko Elez je dobio dojavu iz polciije i svoj pritisak na biznismena je pojačao.

U podzemlju se od minorne grupe napravi jaka grupa sa milionskim računima vrlo brzo.

- Klanovi se teško ruše. Tužioci i kolege sada rade krvav posao, moraju da ga odrade do podizanja optužnice, a to je ogroman posao. Tu je gomila materijala, a obzirom da je Belivuk uništavao tragove to nije lak zadatak. Optužnica će proći sito i rešeto, zavidna ekipa skupih advokata će tražitii sve manjklavosti te optužnice i to će biti izazov za naše pravosuđe - zaključuje Dragojlo Šuković.

Pročitajte još: