Darko Kostić napušta tužilaštvo
Alo! / Nenad Vujanović
Darko Kostić napušta tužilaštvo

Alo! / Nenad Vujanović

Darko Kostić napušta tužilaštvo, Foto: Alo! / Nenad Vujanović

Prema nezvaničnim informacijama, veštačenje psihološkog stanja J. L. koje je tužilaštvo naredilo početkom meseca, završeno je ove nedelje. Veštaci su, kako saznajemo, odobrili postupajućem tužiocu postupajućeg Trećeg osnovnog tužilaštva da sasluša tinejdžera, jer su procenili da je dovoljno zreo da učestvuje u postupku u svojstvu oštećenog. Uz to, mladić je sposoban da iznese svoja saznanja o traumatičnom događaju koji je i pokrenuo istragu protiv kreatora.

Ovo svedočenje, koje je zakazano za početak sledeće nedelje, od velike je važnsoti u istrazi protiv modnog kreatora, koji je zbog dva seksualna napada uhapšen i pritvoren krajem juna ove godine.

Samo saslušanje maloletnika u svojstvu oštećenog u krivičnom procesu je specifično. Njega po zakonu obavlja isključivo tužilac koji je obučen za rad sa maloletnicima vodeći računa o njegovom uzrastu, svojstvima ličnosti, obrazovanju i prilikama u kojima živi. Tom prilikom mora posebno da se nastoji da se izbegnu moguće štetne posledice postuka po njegovu ličnost i razvoj. Takođe, saslušanje maloletnih lica mora da se obavi uz pomoć psihologa, pedagoga i drugih stručnih lica.

Uz to, zakon  predviđa mogućnost da tinejdžer ne prolazi golgotu koja je obavezna za većinu žrtava seksualnih napada - suočenje sa osumnjučenim. Naime, tužilac može da odluči da tinejdžera sasluša upotrebom tehničkih sredstava za prenos slike i zvuka, a samo saslušanje da sprovede bez prisustva Kostića, njegovih advokata. zapisničara... U tom slučaju bi Kostić pitanja prema L. J. mogao da postavlja preko psihologa ili pedagoga, a ne direktno u lice oštećenom tinejdžeru.

Iste zakonske odredbe važe iako slučaj dođe do suda, a svedočenje mladića bude neophodno.

Podsećamo, Darko Kostić, modni dizajner omiljen u srpskim džet-set krugovima, uhapšen je nakon što ga je L. J. (15) optužio za seksualno napastvovanje. Prema nezvaničnim informacijama iz istrage, Kostić je dečaka navodno pokušao na silu da uvuče u svoj stan i seksualno zloupotrebi. Prethodno, kako pokazuje prepiska između kreatora i L. J, Kostić je tinejdžeru bez njegovog znanja davao zabranjeni preparat za potenciju, "kamagru". Osim L. J, Kostića je u policiju prijavio i Š. B. (22), kog je kreator nasilno hvatao za međunožje u svom stanu na Novom Beogradu. Prethodno mu je ponudio kokain.

Iako je nezvanično bilo spekualacija da je Kostić napadao i druge mladiće, istaga je stala na ova dva slučaja. Od kraja juna se tako protiv Kostića tako vode istrage za polno uzneviravanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

 

Komentari (1)

Čika Jova

26.07.2018 09:37

Dobiće lovu da ne kaže!