Rođak joj se bahati: Danica  Drašković
Rajko Ristić
Rođak joj se bahati: Danica  Drašković

Rajko Ristić

Optuuje crvene beretke za pakleni plan: Danica Drašković, Foto: Rajko Ristić, ALO

Ona je povodom zahteva Legije i Branka Berčeka za novim suđenjem za ubistvo Ivana Stambolića i za atentat za Vuka Draškovića istakla da je reč o „sinhronizovanoj akciji Službe bezbednost iz vremena smrti Slobodana Miloševića“.

Milorad Ulemek Legija

EPA/Nenad Kojadinović

Hoće novo suđenje, Milorad Ulemek Legija, Foto: EPA/Nenad Kojadinović

- To je sinhronizovana akcija Službe bezbednosti iz vremena smrti Slobodana Miloševića, i to onih koji su učestvovali u svim političkim ubistvima, a ostali su nekažnjeni: Branko Crni, Radonjić, Basta, Bracanović i mnogi drugi, koji se pominju u sudskim predmetima. Oni sada hoće da vade drugove iz zatvora da ne bi počeli da svedoče kako je bilo i ko je sve učestvovao u državnom teroru. Naravno da je sve besmisleno, posle 18 godina nuditi nove dokaze za zločine koje su svi osuđeni priznali i detaljno opisali - rekla je juče za „Alo!“ Danica Drašković.

Mira: Nisu bili protivnici

Mira Marković se svojevremeno oglasila za medije u vezi s ubistvo, Ivana Stambolića.

- Ivan Stambolić je bio prijatelj mog muža. Ivan Stambolić 2000. godine nije bio nikakav protivnik mom mužu. Ali, nismo imali naročito razvijene prijateljske porodične odnose. Ivan Stambolić je posle Osme sednice napustio politiku i moj muž mu je, na njegovu želju, omogućio da bude direktor „Jubmes banke“. Nije više s njim održavao lične kontakte. Političke nije imao jer se Stambolić politikom više nije bavio. U mojoj porodici nije bilo nikakvog naročitog animoziteta prema porodici Ivana Stambolića, a njega nismo ni pominjali. Kada je moj muž obavešten o nestanku Ivana Stambolića, dao je nalog ministru unutrašnjih poslova Srbije da učini sve da se Ivan Stambolić nađe ili bar sazna gde je i o čemu se tu radi. Dok se nalazio na funkciji predsednika države, tu informaciju nije dobio -rekla je Markovićeva pre 15 godina za jedan nedeljnik.

 Supruga predsednika SPO ne vidi nove dokaze za obnovu suđenja.

- Koji dokazi ruše priznanja, nepoznato je u pravnoj nauci, pa je sve to lešinarenje aveti prošlosti s avetima iz suda i advokature. Podloga svemu je bajka da samo oni u zatvoru, Legija i njegovi teroristi, mogu sada sprečiti izdaju Kosova koju sprema Vučić, kako oni pričaju po svojim rupama. Očekujem da država reaguje oštro protiv ismejavanja pravde i žrtava državnog terora - istakla je Draškovićeva.
Zahtev za ponavljanjem suđenja za ubistvo Ivana Stambolića ne vidi ni njegova porodica.

- Apsurdno je što Milorad Ulemek Legija i Branko Berček traže ponavljanje suđenja za mog oca kada je sve dokazano. Njihovo pravo je da se žale, ali se ovako vrtimo ukrug - rekao je juče za „Alo!“ Veljko Stambolić (52), sin ubijenog Ivana Stambolića, koji je 25. avgusta 2000. godine otet, a zatim ubijen na Fruškoj gori.

Stambolićev sin za zločin otvoreno optužuje Mirjanu Markovića i Slobodana Milošević.

- Mog oca ubila je patološka ljubomora Mire Marković. Ona je verovatno napunila uši svom suprugu da će moj otac da se kandiduje na predsedničkim izborima, čega su se plašili, ali je slutila i da im se bliži kraj, pa nije želela da to moj otac vidi. Bilo bi dobro da ona progovori o tome, ali je sada sa sinom Markom u Rusiji. I dabogda se ne vratili u zemlju! poručio je Veljko Stambolić udovici bivšeg predsednika SRJ.
On navodi da je video jamu pored kojeg je ubijen, a zatim spaljen njegov otac.

Mirjana Marković (20-21.vek)

Profimedia

Mirjana Marković, Foto: Profimedia

- Video sam rupu i unutra beli kreč. Valjda su hteli da mu organi što pre sagore. Prizor je bio užasan - priseća se Veljko nemile scene.

Stambolićev sin kaže da je njegov otac verovao da mu starija ćerka nije poginula 1988. u nesreći kod mesta Jaz u Crnoj Gori.
- Bio je ubeđen da su je ubili kako bi mu se osvetili - dodaje on.

Ivanova udovica Katarina Stambolić (76) naglašava da je “ostala bez reči” kada je čula da se ponovo odlučuje o novom procesu osuđenim za ubistvo njenog supruga.

- Nemam reči. Nema svrhe ponavljati suđenje. Ako to nisu dokazali svim dokazima, priznanjima svedoka saradnika, neka ih puste na slobodu. Zna se ko je to organizovao. Mira Marković je na slobodi, njoj nije suđeno. Ja ne mogu da vratim moju ćerku i Ivana, posle čije smrti sam se i razbolela - rekla nam je juče Katarina Stambolić.

Da li će doći do novog suđenja zavisi od odluke Krivičnog veća Specijalnog suda, čiju odluku je poništio Apelacioni sud u Beogradu.
Ovaj sud uvažio je žalbu advokata Zore Dobričanin Nikodijević i Aleksandra Kovačevića i ukinuo je odluku Specijalnog suda kojom je odbijen zahtev za ponavljanjem postupka, koju su podneli u ime Branka Berčeka i Milorada Ulemeka Legije, a protiv presude za pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi i za ubistvo Ivana Stambolića 2000. godine.

 

Branko Berček

MUP Srbije

Branko Berček, Foto: MUP Srbije

Pravosnažnom presudom koja je potvrđena na tri instance utvrđeno je da je Stambolić otet i ubijen 25. avgusta 2000. po naređenju tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića.

Njegovo telo pronađeno je 28. marta 2003. u akciji „Sablja“, kada je istražiteljima svedok saradnik Nenad Šare Škene, šef obezbeđenja Milorada Ulemeka Legije, pokazao mesto gde je telo zakopano na Fruškoj gori.

Utvrđeno je i da je Miloševićevo naređenje Radomir Marković, tadašnji šef DB-a, preneo Ulemeku, koji je organizovao pet pripadnika JSO pod svojom komandom da ubiju Stambolića.

Žrtvu su oteli u Košutnjaku i kombijem je odvezli do Fruške gore, gde joj je ispred već iskopane jame Branko Berček ispalio dva hica u potiljak.

Dobili 192 godine robije

Milorad Ulemek osuđen je na 40 godina zatvora kao organizator ubistva Stambolića. Radomir Marković dobio je 15 godina. Branko Berček, kao neposredni ubica, osuđen je na 40 godina. Kao saučesnik pripadnik JSO Nenad Bujošević osuđen je na 35 godina, a njegove kolege Leonid Milivojević i Dušan Maričić na po 30 godina zatvora. Nenad Šare je kao svedok saradnik oslobođen krivičnog gonjenja. Zamenik komandanta JSO i oficir za bezbednost Milorad Bracanović, koji je kasnije bio i zamenik šefa BIA, osuđen je na dve godine zatvora jer nije prijavio zločin.

 Bivši predsednik Slobodan Milošević bio je izdvojen iz suđenja zbog haškog procesa, ali je pravosnažnom presudom utvrđeno da je on naredio ubistva političkih protivnika iz „niskih pobuda“.

Vođen je jedinstven postupak za ubistvo Stambolića i za pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi.

Ivan Stambolić je ubijen, kako je sud zaključio, osim iz niskih pobuda, i na svirep način jer je bio vezan i ostavljen da kleči ispred jame pre nego što je ubijen.

Pet pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) dobilo je po 20.000 maraka kao nagradu.