Zakintos
Youtube
Zakintos

Youtube

Zakintos, Foto: Youtube

Svemu tome doprinose "zamagljene uloge zaposlenih u lokalu i odnosi okrivljenih" u kobnoj tuči prošlog jula u noćnom klubu u Laganasu.

Kako prenose grčki mediji, jedan od advokata insistira da su Hendersonu kobne udarce zadali "profesionalci", osobe kojima su tuče, sukobi i slične scene deo dnevne rutine. Tamošnji novinari koji prate suđenje zaključuju da će najvažnije biti da se razjasni uloga zaposlenog u klubu - da li je kobne večeri bio u društvu Srba ili je samo radio kao obezbeđenje.

U sudnici u Patri u utorak je takođe potegnuto pitanje da li je sve što se dogodilo imalo ikakve veze sa Hendersonovom nacionalnošću i rasom.

Svedočenje vlasnika kluba u kom je započela svađa, navodno, nakon što se konobarica slikala i pričala sa Amerikancem, nije rešilo dileme advokata.

Tuča bar Zakintos

Youtube printscreen

Tuča bar Zakintos, Foto: Youtube printscreen

- On nije objasnio ni ulogu te devojke u klubu, kao ni drugog barmena - prenose grčki mediji.

S druge strane, di-džej koji je te večeri puštao muziku opisao je scene tuče koje je on sam video.

- Amerikanac je u jednom trenutku izleteo, dok je grupa pojurila za njim... Letele su stolice i stolovi. I devojka je negde trčala. Video sam 15 ljudi koji su iznad Amerikanca i udaraju ga, sve dok nije došla Hitna pomoć. Onda su i oni nestali - ispričao je ovaj svedok, koji nije video šta se događalo uoči sukoba.

Nijedan svedok do sada saslušan nije mogao da opiše detalje, "uzrok" i početak incidenta koji je prerastao u krvavi okršaj, završen premlaćivanjem Bakarija Hendersona nasmrt.

Jedan od optuženih

Inače, kako pišu grčki portali, američka ambasada u Atini naročito se interesuje za ovaj slučaj. Navodno, prema njihovim saznanjima, u Patri je trenutno i čelnik FBI kancelarije u Grčkoj koji diskretno prati tok procesa.

Ambasada SAD od početka je podržavala porodicu Henderson, pa im je navodno i finansijski pomogla kako bi mogli da dođu u Grčku.

Za dalji tok suđenja važna je, kako ocenjuju, odluka suda o zakonitosti snimaka sa nadzornih kamera koje su zabeležile ceo događaj.

Sedmorica Srba

Među devetoricom optuženih su sedmorica Srba. Njih petorica su u pritvoru od hapšenja - Nemanja Petrović (18), Stefan Stojanović (21), Dušan Ranković (33), Miloš Senić (25), Miloš Ilić (18). Dvojica okrivljenih Srba, Nenad Jovanović i Siniša Petrović, brane se sa slobode. Među okrivljenima je grčki barmen Jorgos Skijadopulos, kao i Britanac poreklom iz BiH Amir Omerdžić, koji je takođe bio zaposlen u baru te noći.

Komentari (1)

Marko

03.10.2018 16:43

Meni sve lici na neku tesku vezu.Pisalo se o nekom izbacivacu koji zadao fatalan udarac crncu? A nije Srbin.Sve je ovo pomalo navrat na nos.