Ada Ciganlija
Alo / Vladimir Marković
Ada Ciganlija

Alo / Vladimir Marković

Ada Ciganlija, Foto: Alo / Vladimir Marković

Dete je već bilo poplavelo i plutalo je na vodi kada ga je primetila žena koja se nalazila u blizini. Nakon što je iznela beživotno telo, proces reanimacije uradio je lekar koji se tu zatekao pukom srećom, u dahu je za "Blic" ispričao Miodrag Jović, šef spasilačke službe na Adi Ciganliji, o drami koja se u subotu odvijala na Savskom jezeru.

Dvoipogodišnja devojčica samo pukom srećom je preživela utapanje, zahvaljujući reakciji jedne Beograđanke, ali i dvojice zdravstvenih radnika koji su se tu zatekli.

- Devojčica koja se davila bila je bez nadzora van zone predviđene za kupanje. Srećom, tu su bili ovi prisebni građani, a i Hitna pomoć je veoma brzo stigla - dodao je Jović.

Sve se dogodilo na makiškoj strani, blizu kafića “Smokvica”, u ograđenom bazenu, ali na prostoru koji ne spada u kupališnu zonu, u kojem nema spasilaca i gde se građani kupaju na sopstvenu odgovornost.

- Devojčicu koja je bila u besvesnom stanju iz vode je izvukla jedna žena. Pritrčao sam i video da je pomodrela i da ne diše. Nije imala pulsa i odmah sam počeo sa reanimacijom. Nakon nekoliko minuta mi se priključio doktor koji je nastavio reanimaciju, a ja sam nastavio tehniku usta na usta. Tada je devojčica počela da izbacuje vodu i da dobija normalnu boju - rekao je Slaviša Raičević, medicinski tehničar zaposlen na VMA.

Njemu je u pomoć priskočio Miloš Jovanović, doktor iz Doma zdravlja “Novi Beograd”.

- Čuo sam ciku i vrisku i kada sam prilazio video sam ženu na kolenima sa beživotnim telom malog deteta. Tu je već bio moj kolega sa VMA, koji je bezuspešno reanimirao dete. Prišao sam i pokušao na sve načine da vratim dete u život. Devojčica je počela da krklja, izbacila je vodu iz sebe, Laknulo mi je kada sam osetio da joj srce ponovo kuca. Tada mojoj sreći nije bilo kraja. Hitna pomoć je došla u roku od dva-tri minuta. Kasnije sam čuo od kolega da je dete stabilno i da je još u kolima Hitne pomoći tražilo “dudu”. Iako sam doktor, veliki stres sam preživeo taj dan - otkrio je za “Blic” dr Miloš Jovanović.

Kako je rekao, najvažnije je da je devojčica preživela.

- Ne znam kako bih podneo tu traumu da nismo uspeli. Reanimacija sa uspešnim ishodom, generalno je mala, pogotovo kod utopljenika. Sam bog nas je sve pogledao, pa je to dete preživelo.

RODITELJI SEDELI U KAFIĆU?

Kako su očevici naveli, roditelji devojčice su sedeli u obližnjem kafiću dok se devojčica davila. Doktor, međutim, njihovu nepažnju ne smatra krivicom.

- Ne možemo roditelje kriviti jer se nemili događaji dese u sekundi. Roditelji okrenu glavu i dok popiju vodu desi se tako nešto - istakao je Jovanović.

DOKTOR BIO NA METI KRITIKA 2014.

Doktor Miloš Jovanović se našao u centru afere 2014. zato što, navodno, nije ukazao pomoć dečaku koji je doživeo nezgodu ispred doma zdravlja u kojem radi. Nadležni su utvrdili, međutim, da nije kriv.

- Ja tog dana nisam bio ni dežuran. Ne bih to da komentarišem, sve te novinske naslove sam progutao i ostavio iza sebe. Radio sam svoj posao po protokolu isto tada, kao i sada - objasnio je dr Jovanović.