Tragedija u Pančevu
Privatna arhiva
Tragedija u Pančevu

Privatna arhiva

Tragedija u Pančevu, Foto: Privatna arhiva

Leon A. (12) iz Pančeva poginuo je preksinoć kada ga je na krovu teretnog vagona na Železničkoj stanici Pančevo Varoš udarila struja od 25.000 volti! Dečak se oko 18 sati popeo na vagon koji se nalazio na četvrtom koloseku kako bi ga drug slikao, ali je tada ušao u zonu opasnosti. Dok se uspravljao, ubila ga je struja iz kontaktne mreže.

Tragedija u Pančevu

Alo.rs

Tragedija u Pančevu, Foto: Alo.rs

Kako saznajemo, Leon je sa vršnjakom krenuo je ka sportskom centru kako bi se igrali. Bili su na biciklima, ali su umesto da idu pasarelom iz nekog razloga došli do Železničke stanice, na kojoj su stajali brojni vagoni. Prema priči meštana, tada su se dečaci i tu malo igrali, pa je navodno Leon zamolio druga da ga slika. Bicikle su naslonili na vagon, a onda se Leon popeo uz merdevine i stao na krov vagona i tada je došlo do tragedije.

Vršnjak poginuo na istom mestu

Meštani se prisećaju se da je gotovo na istom mestu pre 25 godina nastradao dečak takođe star 12 godina.

- Zvao se Nikola. I on se popeo na vagon. Bez obzira na to što postoje table i obaveštenja o opasnosti, ljudi ih ignorišu. Neko se provlači ispod vagona, a neko se penje na njih. Valjda rizikuju život da bi skratili put, umesto da koriste pasarelu - rekao je jedan meštanin.

Meštani Pančeva kažu da ih je trgnuo jak prasak.

- Sedela sam u dvorištu kada sam čula jak prasak, poput udara groma. Nekoliko sekundi kasnije, do na su trčeći došla dva mladića i vikala da zovemo Hitnu pomoć. Govorili su: „Gori dete, zovite lekare!“. Suprug je odmah skočio i pokušao da sazna šta se dešava, ali su oni ponavljali da dete gori na vagonu. Nije prošao ni minut i već su se na mestu nesreće stvorili vatrogasci i Hitna pomoć. Užas! Njegov drug je plakao od šoka - rekla je komšinica iz ulice.

Slično nam je rekla i žena koja je nekada radila na železnici.

Tragedija u Pančevu

Privatna arhiva

Tragedija u Pančevu, Foto: Privatna arhiva

- Kada je puklo, pomislila sam na najgore. Potrčala sam i imala šta da vidim. Vatrogasci su posipali penu po vagonu, ali se jasno video krvavi trag. Na pruzi su bila dva bicikla i dečak koji je histerično plakao. Kasnije sam čula da se nastradali dečak popeo da bi se slikao. To su deca, ne razmišljaju i ne obraćaju pažnju na znakove zabrane penjanja, upravo zbog strujnih udara, kojih ima i pored mesta gde je nastradao - rekla nam je starija žena.

Čuvajte se strujnog luka

„Infrastruktura Železnica“ je izrazila saučešće porodici nastradalog dečaka i apelovala da se poštuju upozorenja i da se niko ne penje na vagone. Kako se navodi, kroz kontaktnu mrežu prolazi struja napona od 25.000 volti, a da bi se nesreća dogodila nije neophodno da se dodirne žica kontaktne mreže, već je dovoljno samo da se uđe u strujni luk, koji može biti udaljen i po nekoliko metara od kontaktne mreže. Zbog penjanja na vagone, od posledica strujnog udara iz kontaktne mreže godišnje na srpskim prugama nastradaju tri do četiri osobe, a najčešće je reč o mladima, navodi se u saopštenju.

Samo kilometar dalje, u naselju Kotež, velika tuga. Rođaci nastradalog dečaka okupili su se i pokušavali da uteše njegovu majku. Dečakova tetka smogla je snage da nam kaže nekoliko rečenica.

Tragedija u Pančevu

Alo.rs

Tragedija u Pančevu, Foto: Alo.rs

- Otišao je sa drugom da se igra. Pošto se nije vraćao kući, njegova majka je otišla da ga traži, pa je zatim svratila i do policije. Tamo je prijavila nestanak.

Tokom razgovora, inspektori su joj dali „bensedin“ i rekli joj za nesreću. Ona nije mogla da poveruje, a ujedno je morala i da obavi identifikaciju, pa su joj pokazali telo - kroz plač je nam je rekla dečakova tetka.