Nesreća kanal Crvenka
Alo!/Marko Metlaš
Nesreća kanal Crvenka

Alo!/Marko Metlaš

Ilustracija, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Telo mališana, koje je plutalo na površini, izvukao je rođak. Nažalost, i pored napora lekara Hitne službe, malom Lajošu nije bilo spasa. Roditelji dečaka, Lajoš Kolopar i Dragana Pavlović, ne mogu da dođu sebi od tuge i bola.

Bolnica

Alo!/ Rajko Ristić

- Tražili smo ga svi, rođaci i komšije, i ugledali ga u vodi. Kristijan, muževljev brat, uskočio je u vodu i izvukao ga. Pokušali su da ga povrate, da ga spasu, pozvali su odmah Hitnu pomoć, ali mom detetu nije bilo spasa - kaže nesrećna žena.

- Naš Lajoš nikada ranije nije prilazio tom kanalu, iako je blizu kuće, jer se plašio vode. Igrao se uvek tu, na ulici, ali su ga u nedelju pozvale dve devojčice da se igraju ispred njihovog dvorišta, koje je bliže kanalu - ispričao je otac za, grcajući u suzama.

PROČITAJ JOŠ:

 

 

Dragana kaže da se u jednom trenutku zabrinula što njenog sina nema, pa je sa mlađim sinom u naručju i sa rođakom Kristijanom krenula da ga traži.

- Bilo mi je čudno što ga nema na ulici, gde se uvek igrao. Tada sam videla tog komšiju kako stoji na bedemu iznad kanala i nešto mi pokazuje. Nije izgledao kao da se desilo nešto strašno, skoro hladnokrvno mi je mahnuo rukom i pokazivao u vodu u kanalu ispred sebe - govori dečakova majka.

Kristijan je, kaže ona, potrčao prema kanalu i video Lajoša kako pluta. Bez razmišljanja je uleteo u muljevitu vodu, iako ne zna da pliva, i izvukao dečaka na obalu.

Porodilište u Aleksincu

Tanjug/Tanja Valič

- Lajoševe papuče su bile na pola kanala, a on je plutao, sa licem u vodi, bliže drugoj obali. Ne znam da plivam, ali sam ušao u vodu bez razmišljanja. Voda mi je bila do grudi, negde i do vrata. Uhvatio sam ga i izvukao na obalu. Nije disao, ali sam osetio kako mu još polako kuca srce dok sam ga nosio - priča očajni Kristijan.

Dečakovi roditelji ističu da je Hitnoj pomoći iz susednog sela trebalo skoro pola sata da dođe do kanala. Kada su stigli lekari, sat vremena su pokušavali da ožive dečaka, ali nisu uspeli.

Lajoš Kolompar, dečakov otac, nije u to vreme bio kod kuće jer je morao da ode kod ženine bolesne majke u selo, kako bi joj pomogao.

- Ne znam šta ćemo i kako ćemo sad bez našeg mezimca. Išao je u vrtić, a na jesen je trebalo da krene u prvi razred. Sad se spremamo da ga sahranimo. Srce će da mi prepukne - kaže otac držeći u naručju mlađu ćerkicu. I dečakov deda, takođe Lajoš Kolompar, dok pokazuje unukovu fotografiju, ne može da iskaže neopisivi bol za svojim mezimcem.

podvođenje, hapšenje, Veliko Gradište

Alo Nenad Vujanović

- Ne znamo otkud se našao tu pored kanala, kad se do tada nikad tu u blizini vode nije igrao - dodaje deda Lajoš.

U trošnoj kućici na kraju sela, a na početku Ulice Jaše Tomića, živi osmočlana porodica Kolompar Pavlović, u veoma teškim uslovima, bez ikakvih stalnih primanja. Oni za život zarađuju samo od povremenih poslova koje obavljaju u selu uz skromnu socijalnu pomoć.

Sahrana danas

Nastradali sedmogodišnjak biće sahranjen danas, 28.maja u 16 časova na Mađarskom groblju u Bačkom Petrovom Selu. - Ne znam kako ćemo platiti sve te troškove. Samo nam sveštenik traži 200 evra za sahranu, a gde je ostalo? Niko od nas nema posao, jako je teško - kaže deda preminulog dečaka Lajoš Kolompar.