Darko Šarić
E stock
Zoran Jeličić pušten iz pritvora

Alo

Zoran Jeličić je pušten iz pritvora posle 50 dana, Foto: Alo

Zoran Jeličić (51), pripadnik „valjevske grupe“, koji je 20. novembra prošle godine pokušao da se zakolje u sudnici Specijalnog suda, pušten je iz Centralnog zatvora jer mu je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo pritvor u kojem je bio 50 dana, saznaje „Alo!“.

Sud je preinačio rešenje Specijalnog suda, koji je Jeličiću odredio pritvor i naredio da se vrati u kućni zatvor, uz nošenje nanogice.

Sudsko veće Apelacionog suda utvrdilo je da je Veće kome predsedava sudija Svetlana Aleksić, koja sudi i Darku Šariću (49), povredila zakon i nezakonito držala Jeličića u pritvoru.

Zoran jelić se klao u Specijalnom sudu

Danica Ćuruvija/Alo

Zoran Jeličić se klao u Specijalnom sudu, Foto: Danica Ćuruvija/Alo

- Prema oceni Apelacionog suda, razlozi prvostepenog suda nisu dovoljni da opravdaju određivanje pritvora Jeličiću jer nije prekršio meru zabrane napuštanja stana i uredno se odazivao pozivima suda -navodi se u odluci Apelacionog suda.

U rešenju se ističe da su osnovane žalbe Jeličića, koji je tražio da mu se ukine pritvor zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i njegovog advokata Vladimira Prijovića, koji je ukazao na bitne povrede odredaba krivičnog postupka. Presedan je da je Jeličićev predmet najpre stigao okrnjen u Apelacioni sud, bez žalbe na rešenje o određivanju pritvora njegovog izabranog advokata Prijovića, već samo sa dopisom branioca po službenoj dužnosti Vojislava Jovovića, kog Jeličić ne želi i kojeg je tužio.

Nebojša Joksović

Alo/Privatna arhiva

Pripadnici valjevske grupe tvrde da Nebojša Joksović Joksa stoji iz ubistva koja njima pripisuju, Foto: Alo/Privatna arhiva

Kada je Jeličićeva sestra ukazala na ovaj krupni propust, Apelacioni sud je opet zatražio kompletan predmet natrag i doneo rešenje kojim se traži njegovo hitno puštanje na slobodu.

Podneta disciplinska prijava zbog prekršaja

Odbrana optuženih u procesu protiv Milana Lazarevića (49), zvanog Laza Bombaš, i drugih podnela je disciplinsku prijavu protiv sudije Aleksić jer je, kako su naveli, više puta postupala suprotno Zakonu o sudijama i Etičkom kodeksu, čime je počinila težak disciplinski prekršaj. Advokati optuženih članova „valjevske grupe“ zatražili su izuzeće predsedavajuće Sudskog veća Svetlane Aleksić jer je, kako tvrde, u pomenutom postupku počinila „nezapamćene nezakonitosti“!

 Jeličić je bio u pritvoru otkad je u znak revolta 20. novembra prerezao vrat žiletom, tvrdeći da Veće sudije Aleksić štiti Nebojšu Joksovića Joksu (49), svedoka saradnika u procesu protiv Darka Šarića, uz reči: „Pošto mi ne dozvoljavate da kažem šta imam i štitite Nebojšu Joksovića Joksu, ja ću sada da se ubijem pred svima!“

Jeličić i ostali optuženi tvrde da iza ubistva Željka Đedovića (30), za koje se terete, stoji Nebojša Joksović Joksa (49), svedok-saradnik protiv Darka Šarića, ali da to sudija Aleksić ne želi da ispita.