Maša Prenković
Facebook
Maša Prenković Otmica Otmičari

Emil Čonkić

Otmičari male Maše danas opet pred sudom, Foto: Emil Čonkić

Specijalni sud u Beogradu je prvostepenom presudom izrekao kaznu od ukupno 26 godina zatvora za troje Francuza, zbog otmice trogodišnje Maše Prenković iz ruku majke u beogradskom naselju Braće Jerković u martu prošle godine.

Sebastijan Branšu osuđen je na deset godina, njegova supruga Gorin Aleksis Sandrin Branšu na devet, dok je njena ćerka iz prvog braka Emerin Ulije Kristel osuđena na sedam godina zatvora.

Oni su osuđeni da su 13. marta 2015. godine probali da otmu Mašu Prenković, ali ih je policija sustigla na naplatnoj rampi u Šimanovcima i njih troje se od tada nalaze u pritvoru. Pritvor im je produžen, a naloženo je i proterivanje i Srbije na 10 godina.

Izricanju presude prisustvovali su i roditelji devojčice.

Na prvostepenu presudu moguće je podneti žalbu Apecionom sudu u Beogradu.

U oobrazloženju presude sudija je naveo da je utvrđeno da su optuženi prvo u Rumuniji tražili dete koje će oteti, a potom su u ušli u Srbiju, gde su u naselju Medak oteli malu Mašu kako lažirali DNK analizu.

Advokat Mašinih roditelja: Svaka kazna je mala za ovo što su uradili!

Zastupnica Damira i Mirjane Prenković, roditelja otete Maše, rekla je da je nezadovoljna visinom presuda koja je izrečena optuženima.

"Ja dajem izjavu umesto porodice jer za njih to predstavlja stres. Porodica i jako puno građana Srbije sretni su što je Maša u ovom trenutku kod kuće sa svojim roditeljima. Sa stanovišta oštećenih nezahvalno je komentarisati visinu kazne, sa njihovog stanovišta sve je malo. Kada neko naudi vašem detetu, sve je malo! Sud je rekao svoje, očekujem da će se tužilac žaliti. Sud je dokazao činjenice, ali samu kvalifikaciju dela nisu uspeli da dokažu. Oštećeni nisu u mogućnosti da na to utiču", rekla je advokatica Nataša Jovičić.

Ona se zahvalila MUP Srbije što su spasli malu Mašu i rekla da se nada da će Apelacioni sud preinačiti ovu odluku i povećati kaznu otmičarima.

Na pitanje o insisnuacijama optuženih da su roditelji male Maše bili u dogovoru sa otmičarima, advokat je rekao da su takve optužbe monstruozne i da ne želi uopšte da ih komentariše.

"Tako nešto se nikad nije dogodio", rekla je Jovičićeva.

Komentari (4)

Pomak

20.10.2016 10:29

Bavo! Možda ima nade za pravosuđe....

jovana

20.10.2016 11:02

Trebalo je da dobiju po 26 godina najmanje, ali...to je naše pravosuđe...ali pošto je tako, neka sada osete čari i lepote srpskog zatvora, a onda marš napolje iz zemlje!

RAZMISLITE

20.10.2016 11:18

A gde ce da sluze kaznu,kad ih proteraju? Nigde.Dok su stranci u pitanju ovako se sve zavrsava,ma sta da su pocinili.

haha

20.10.2016 14:53

ma ko jos veruje u ovo..pa kod nas se za ubistvo robija manje od 8 godina..nego da nam se malo zamazu oci