Vladan Grahovac
Društvene mreže
Vladan Grahovac

Društvene mreže

 Foto: Društvene mreže

Ikonopisac Vladan Grahovac (27) iz Raške, koji je optužen da je 31. avgusta prošle godine usmrtio Jelicu Tatarovski (82) nanevši joj 26 rana nožem i čekićem u njenom stanu u Bulevaru Nemanjića u Nišu, a zatim ukrao 760 evra, u petak je pred Višim sudom ponovo odbacio odgovornost za svirepi zločin.

On je kazao da je neposredno pre ubistva obio jednu prodavnicu, ali da ga policija tada nije privela, što mu je omogućilo da izvrši zločin.

- Moje ponašanje do tog dana nije bilo destruktivno, nego autodestruktivno. Kada sam provalio u prodavnicu, policija je trebalo da mi odredi zadržavanje. Da su to uradili, do ubistva ne bi došlo - pravdao se Grahovac i istakao da se ne seća zločina, jer je te noći popio veliku količinu alkohola, kao i da je konzumirao marihuanu.

Predstavnik komisije veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu, Veselin Pečenica, rekao je u petak pred sudom da je utvrđeno da Grahovac ne pati od duševnog oboljenja koje bi uticalo na njegovu svest i upravljanje postupcima. To što je zavisnik od alkohola i narkotika, prema njegovom mišljenju, takođe nije osnov za isključenje njegove odgovornosti za svirepi zločin. Veštak je rekao i da sumnja u Vladanove tvrdnje o količini alkohola i narkotika koje je uzeo pre zločina.

- Da je zaista uzeo toliku količinu psihoaktivnih supstanci, bila bi mu potrebna hitna medicinska pomoć, ne bi bio sposoban da preduzima radnje koje je izvršio - rekao je Pečenica. - Bio je svestan šta radi, veliki broj povreda, njihov intenzitet i činjenica da su nanete u periodu možda i dužem od 15 minuta, mogu da sugerišu na dominantnu voljnu aktivnost da se započeta radnja dovrši.

Grahovčeva odbrana angažovala je i stručnog savetnika iz domena psihijatrije, Zorana Ćirića, koji je osporio nalaz Pečenice, tvrdeći da kod optuženog postoji poremećaj ličnosti.

- Smatram da je nalaz nepotpun, nije uzeto u obzir da je okrivljeni odmalena bio izložen agresivnosti do stepena brutalnosti, te da je bio žrtva ozbiljnog psihotraumatskog događaja koji je uticao na razvoj ličnosti. Bolesti zavisnosti takođe spadaju u duševne bolesti, a to potvrđuje i to što je komisija veštaka predložila izricanje mere lečenja od narkomanije - kazao je Ćirić.

OTAC GA ZLOSTAVLjAO

Grahovac je ranije pred sudom priznao da je kriv, ali je za zločin okrivio svog oca, kao "glavnog pokretača".

- Imao sam pet godina kada me je silovao njegov prijatelj. Kada sam o tome progovorio, otac me je optužio da izmišljam. Tukao me je, hvatao za mošnice i bacao o zid, zlostavljao je i majku. U desetoj godini me je bilo više strah očevih batina nego smrti, pa sam skočio sa trećeg sprata - ispričao je optuženi, koji je počeo da se bavi ikonopisanjem kada je napustio studije medicine u Nišu.

Pročitajte još: