Ceca Ražnatović, Željko Ražnatović Arkan
EPA
Ceca Ražnatović, Željko Ražnatović Arkan

EPA

Ceca Ražnatović, Željko Ražnatović Arkan, Foto: EPA

* Dobrosav Gavrić je osuđen za ubistvo Arkana pre 19 godina

* Skriva se u Južnoafričkoj Republici i osporava srpski zahtev za izručenje

* Osuđen je na 35 godina zatvora

Njegov advokat Pit Mihalik je ubijen. Gavrić je iza rešetaka još od 2011. godine kada je otkriveno da se se skriva u toj afričkoj državi.

Pročitajte još:

Otkriven je potpuno slučajno, nakon što je teško ranjen u napadu na jednog od najvećih kriminalaca tog dela sveta Sirila Bika. Gavrić je bio vozač okorelom kriminalcu u trenutku ubistva 2011. godine, a nosio je dokumente na ime Saša Kovačević.

Prema pisanju južnoafričkih medija, Gavrić je od 2007. godine živeo u luksuznom stanu na obali mora u Kejptaunu. Navodno je sa suprugom i njihovim dvema ćerkama živeo kod pristaništa za jahte u sklopu projekta V&A Waterfront.

Sve do septembra prošle godine je Gavrić tražio azil zbog, prema njegovim rečima, činjenice da je osuđen u politički motivisanom procesu. Sudija ustavnog suda JAR-a Leona Teron odbila je njegov zahtev za azilom i čini se da je samo pitanje vremena kad će ga napokon poslati na odsluženje 35-godišnje zatvorske kazne u Srbiji.

Dobrosav Gavrić

Printscreen RTS

Dobrosav Gavrić, Foto: Printscreen RTS

Južnoafrički Sandej Times objavio je i kako je Gavrić, koristeći lažni identitet, i bosanski pasoš ušao u Ekvador 2006. godine. Otamo je ušao u JAR preko turističke vize, pa je njegova supruga dobila poslovnu vizu i otvorili su restoran u Johanezburgu.

Iste godine je pokrenuo kompaniju za uvoz i izvoz, a i sklopio je prijateljstvo s ranije spomenutim Bikom. Gavriću je dodatni problem stvorila i činjenica da je svojevremeno radio za srpsku obaveštajnu službu.

"Bojim se za svoj život jer je Arkan bio zapovednik bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i ima jaku vojsku sledbenika, koji nisu tolerantni", izjavio je Gavrić jednom prilikom.

Željko Ražnatović Arkan

EPA

Željko Ražnatović Arkan, Foto: EPA

Pre nego što je pobegao iz Srbije, Gavrić je negirao svoju upletenost u Arkanovo ubistvo. Arkanova udovica, Svetlana Ražnatović Ceca, obratila se Gavriću tokom jednog svedočenja: "Sedeo si pognute glave, okrenut licem ka izlazu, lepo sam te videla preko Željkovog ramena. Ponoviću to sto puta! Apsolutno sam sigurna. Izdajniče, znaš li koga si ti izdao, koga si ubio? Smradu, đubre!", vikala je pevačica i pljunula na Gavrića.

Srpsko pravosuđe zaključilo je da su naručioci odabrali Gavrića za ubistvo Arkana jer je bio izuzetno spretan, vešt u baratanju oružjem, a bio je i u dobroj fizičkoj kondiciji. Prvobitni plan ubistva bio je da Arkanu ponude da kupi audi A8 i to ispod tržišne cene.

Nakon toga su je trebalo da ga namame da isproba automobil, a potom ga u tom istom automobilu ubiju. Posao je bio gotovo pred sklapanjem, Arkan je došao do vrata hotela gde je trebalo dogovoriti s 'prodavcima', ali mu je nešto bilo sumnjivo pa je odustao od audija.

Arkan i Ceca

EPA/Miloš Jelesijević

Arkan i Ceca, Foto: EPA/Miloš Jelesijević

Onda se prešlo na "plan B". Gavrić je 15. januara 2000. godine nešto iza 17 sati za svega desetak sekundi uspeo Arkanu da ispali tri metka u potiljak iz pištolja "CZ 99", a onda sa četiri metka u glavu i grudi likvidira Mandića i Garića sa dva metka u leđa.

On je nakon trostrukog ubistva potrčao prema izlazu hotela, ali ga je nadomak vrata, neočekivano, dočekao metak Zvonka Mateovića, koji je obezbeđivao Cecu. Policajac iz Trbušnice je u opštem metežu puzao na laktovima i uspeo da se izvuče iz hotela, odakle je njega, Gagija i Mikija golfom do bazena "11. april" u Novom Beogradu odvezao Zoran Nikolić Pegla.

Gavrić je, pogođen u bok između dve ploče pancirke koju je nosio, iste večeri zbrinut u privatnoj klinici u Loznici. Proces za ubistvo Ražnatovića ponovljen je nekoliko puta pred Višim sudom u Beogradu, a Gavrić, kasnije osuđen na 35 godina zatvora, pušten je iz pritvora 2006. godine i od tada je nedostupan srpskom pravosuđu.

Bonus video

Kontinenti se zamenili, građani sa mukom očekuju dane koji predstoje