Čaba Der
Idnes TV
Čaba Der

Idnes TV

Čaba Der, Foto: Idnes TV

Čaba Der (38) iz Čantavira, poznat kao „nasmejani ubica“, koga nekoliko država tereti za više likvidacija, najverovatnije će biti izručen Mađarskoj. Prilikom dolaska u sud u Češkoj, on se smeškao i pokazivao palčeve poručujući da je OK, mahao novinarima i govorio: „Volim Češku!“.

Požar u Zemun polju, Predrag Mitrovič i Danijel Manić

Alo/ Masanori Jošida

Čaba Der je srpski i mađarski državljanin, a važio je za jednu od najtraženijih osoba kada je osvanuo jeziv snimak na kojem se vidi da je 19. februara na Banovom brdu, uz smešak, ubio Nebojšu Markovića iz Beograda. Posle višemesečnog skrivanja širom Evrope, uhapšen je u Pragu, u Češkoj. Njegovo izručenje traže Mađarska, Holandija i Srbija.

Češki mediji su preneli da su izgled i ponašanje Čabe Dera šokirali prisutne. Sa lisicama na rukama, uz pratnju moćnog obezbeđenja, sve vreme se smeškao i mahao, vidno ugojen, zarastao u kosu i bradu. Prilikom prolaska pored novinara, zdušno je mahao, kezio se i pokazivao palčeve poručujući da je dobro. Der se nalazi u praškom zatvoru, a gradski sud je 28. maja odlučio da može biti izručen Mađarskoj, ali će narednih dana biti razmotren zahtev Srbije, koja takođe hoće da mu sudi.

Sahrana, groblje

Alo!/Vladimir Marković

- Slažem se sa predajom. Želim da idem u Mađarsku, imam porodicu tamo - rekao je Der pred sudom, a prethodno je ponavljao: „Volim Češku“. 

Čaba Der je izjavio da ne ne bi voleo da bude izručen Srbiji.

Likvidirao Nebojšu uz smešak

Predstavnici svih zemalja koje traže njegovo izručenje navodno su u martu tajno učestvovali na sastanku u Hagu. On je 2004. ubio Branislava Jelačića u Novom Sadu, zbog čega je osuđen. Takođe se potražuje i zbog ubistva Nebojše Markovića na Banovom brdu, a tereti se i za druga dela.

- Moj klijent ima dobre razloge zbog kojih ne želi da mu se sudi u Srbiji, ali o tome sada neću da govorim - rekao je njegov advokat.

Konačnu odluku o Čabinom izručenju doneće ministarstvo pravde Češke.

- Der je pristao da bude izručen Mađarskoj i nije ulagao žalbu na tu odluku suda. Međutim, njegovo izručenje tražila je i Srbija, pa će o tom zahtevu biti odlučeno narednih dana. Ukoliko sud odluči da Der može biti predat Srbiji, konačnu reč o izručenju plaćenika daće češko ministarstvo pravde - navode mediji.

Podsetimo, Čaba Der je uhapšen 1. marta u hotelu „Amadeus“ u Pragu. U njegovoj sobi su pronađeni falsifikovani pasoši, dva pištolja, prigušivač i municija, kao i perike i naočare kojima se maskirao.

Policija, rotacija

Shutterstock