Bolnica
Tanjug
Bolnica

Tanjug

Bolnica, Foto: Tanjug

Nasilnik, četrdesetdvogodišnji A. P, koji je prekjuče tokom posete majci u koronarnoj jedinici Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa" napao lekarku uhapšen je po nalogu Trećeg tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivično delo nasilničko ponašanje, piše "Politika".

Njemu je dežurni tužilac odredio zadržavanje od 48 sati, nakon čega će se naći na saslušanju u tužilaštvu. Povređena doktorka juče nije došla na posao, a medicinsko osoblje koje je prisustvovalo nemiloj sceni još je u šoku.

Došao da poseti majku, pa napao lekarku

Napad se dogodio prekjuče u popodnevnim satima kada je A. P. došao da poseti majku koja se tu leči posle srčanog udara i zahtevao od doktorke da joj izvadi braunilu iz ruke. Kada je ona to odbila posetilac je postao nasilan, povukao je doktorku za kosu, potom je oborio na pod i vukao.

PROČITAJ JOŠ:

Kako piše "Politika", u klinici cela ekipa medicinara koja je bila u popodnevnoj smeni nalazi se pod velikim stresom zbog ovog incidenta.

Medicinska sestra koja je radila u timu sa napadnutom doktorkom pije lekove za smirenje, mada nije bilo lako ni pacijentima koji su gledali šta se dogaža pa je jedan od njih sa tek preležanim infarktom srca skočio iz kreveta da bi odbranio medicinare od nasilnika.

Bolnica

Alo!/Dejan Briza

Bolnica, Foto: Alo!/Dejan Briza

"Naš sveštenik ti je zabranio da se lečiš!"

- Nisu tačne informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima da je taj čovek bio nezadovoljan zbog lečenja majke koja se u bolnici nalazi zbog infarkta. On je došao sa zahtevom da ona prekine lečenje, čak je imao i raspravu sa majkom tokom koje joj je rekao "Naš sveštenik ti je zabranio da se lečiš!" Mislimo da nisu tačne priče da se to dogodilo zbog toga što su oni navodno pripadnici Jehovinih svedoka, jer, i ranije su se ovde lečili pripadnici te sekte ali nikada nisu odbijali lečenje, već samo nisu želeli da dobiju tuđu krv infuzijom - objašnjavaju lekari u KBC "Bežanijska kosa".

Čim je ušao u bolnicu, sada uhapšeni čovek, je od doktorke zahtevao da više ne leči njegovu majku, a kada ona nije htela da joj izvadi braunilu iz ruke - on joj se fizički suprotstavio.

- Reč je o veoma krupnom čoveku, a kako je lekarka sitnije građe i mršava, bilo mu je lako da je zgrabi za kosu i vuče po podu. Bukvalno joj je počupao kosu sa glave. Osuđujemo ovakvo nasilje i zadovoljni smo brzom intervencijom policije. Iako je činjenica da s vremena na vreme beležimo napade na zdravstvene radnike, ovako rupan incident nikada kod nas nije zabeležen - dodaju za "Politiku" u KBC "Bežanijska kosa".

Bolnica

Tanjug/ Dušan Mamula

Bolnica, Foto: Tanjug/ Dušan Mamula

Podsećamo da je 2016. godine u ovoj bolnici osamdesetogodišnji pacijent Z. P. u toaletu Odeljenja za endokrinologiju Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa" napao medicinsku sestru M.K. koja je zbog ovog incidenta morala da ode na bolovanje kako bi se oporavila.

I u drugim zdravstvenim ustanovama, nažalost, beleženi su prethodnih godina napadi na medicinare. Godine 2010. u sali za reanimaciju Kliničkog centra Srbije ujak pacijenta je fizički napao doktorku I. J. koja je zadobila prelom nosa i čašice kolena, a iste godine je nepoznati čovek napao na Novom Beogradu ekipu Hitne pomoći u Zemunu.

Dve godine ranije suprug pacijentkinje je pretukao doktorku u jednom domu zdravlja jer njegovu ženu nije odmah primila u ordinaciju, a nekako u isto vreme nervozni pacijent je napao celu smenu medicinskih sestara u Kliničko-bolničkom centru "Zvezdara", udarao ih telefonom i gurao u ormar.

Niko u Srbiji ne piše o Silviji Gulard! Krije li se iza svega zavera za rušenje Makrona kao najmoćnijeg čoveka Evrope?!

AUTOR: Alo.rs/A.Mlakar DATUM I VREME: 11.10.2019. 20:48 - 11.10.2019. 20:55 Previranje u EU Aleksandar Vučić, Foto: D.S. * Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pojasnio je trenutna previranja u EU * Vučić je objasnio da u EU vlada velika neizvesnost posle pada Silvije Gulard * Miljenica francuskog predsednika Emanuela Makrona doživela je politički brodolom na saslušanju za evropskog komesara.

Zbog učestalih incidenata, Lekarska komora Srbije je više puta tražila da lekari dobiju status službenog lica. To ne znači da bi medicinari trebalo da nose oružje da bi bili zaštićeni, već da se nasilje nad njima kažnjava kao u slučajevima napada na advokate ili sudije.

Bolnica

Tanjug/ Dušan Aničić

Bolnica, Foto: Tanjug/ Dušan Aničić

Treba reći i da je Ministarstvo zdravlja još 2008. godine dalo predlog za obezbeđivanje adekvatne zaštite za zdravstvene radnike, uvršćavanjem zdravstvenih radnika u kategoriju "službenih lica", a zatim i za dopunu Krivičnog zakonika za propisivanje novog krivičnog dela "napad na zdravstvenog radnika", ali nije bilo nikakvog odgovora onih koji su mogli da pomognu i proslede predlog u proceduru za usvajanje.

Batine i za serverke i one koji bi preko reda

Prekjučerašnji napad na doktorku Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa" jedan je u nizu napada u kojima su nezadovoljni pacijenti ili njihovi srodnici obračunavali sa lekarima. Iako je Lekarska komora Srbije (LKS) omogućila zdravstvenim radnicima da na njihovom sajtu prijave napad, juče u ovom udruženju nismo mogli da dobijemo podatke o tome koliko puta su takve prijave zabeležene.

Javnost još pamti slučaj monstruoznog ubistva medicinske sestre iz Šapca Ljubinke Popović (50), koju je početkom 2016. godine za vreme pauze zaklao Vukašin Vilotić, koji se posle krvavog pira mirno vratio u čekaonicu.

Mediji su izveštavali kada je lekarku Sanju Ilić u ambulanti internog odeljenja Doma zdravlja na Novom naselju muškarac vređao, rukom udarao o sto da bi je na kraju i fizički napao.

Bes pacijenata osetila je i servirka M. Č. u Kliničkom centru Vojvodine, kada je napadnuta nožem i posečena. Lekar Branko S. iz novobeogradskog Doma zdravlja lakše je povređen na radnom mestu marta 2018. kada ga je fizički napao pacijent.

Tom prilikom stradali su zdravstveni kartoni, koje je napadač pocepao. Samo mesec dana pre ovog događaja u istoj ustanovi četvorica muškaraca brutalno su prebili pacijenta koji je preko reda pokušao da uđe kod stomatologa.

BONUS VIDEO: