Bojan Trifunović
Telegraf
Bojan preminuo usled gušenja

Telegraf

Bojan preminuo usled gušenja, Foto: Telegraf

Bojan Trifunović (15) iz Ašanje, sela nadomak Pećinaca, zbog astmatičnog napada preminuo je u ponedeljak uveče, nakon intervencije tamošnjih i lekara sa Instituta za majku i dete, a roditelji za ovo krive pećinačku Hitnu pomoć.

Bojanova majka Branka kaže sigurna je da je njeno dete moglo da preživi, samo da su krenuli na poziv. Ona nam je objasnila da je dečak dobio gušenje, bolela ga je glava i povraćao je, a onda je krenuo kašalj i poslednji minuti borbe za život.

Pročitajte još:

 

Dečak je na pola puta rekao da neće izdržati

Spakovala ga je u kola, sa suprugom i krenula iz Ašanje put Pećinaca, a razdaljina između ova dva sela iznosi oko 25 kilometara. Na pola puta, shvativši da dečak neće izdržati, Branka je pokušala da pozove Hitnu, ali kako je centrala ove zdravstvene ustanove bazirana na automatskom odabiru željenog broja, zbunila se, jer nije znala kako da ih pozove. Umesto nje, to je učinila njena koleginica.

Bojan preminuo usled gušenja

Telegraf

Bojan preminuo usled gušenja, Foto: Telegraf

- Samo sam joj rekla da krenu, da je dete u pitanju, da nam treba kiseonik ili injekcija. A oni su odgovorili da ne mogu poći pred nas, jer ne znaju da li ćemo se mimoići, da li ćemo se prepoznati. I da, ako smo već došli do pola puta, pređemo još pola. Kao da ne bismo prepoznali rotaciju, ablendovali bismo - stiskajući šake i gledajući u pod, ispričala je majka.

Ona je dodala i da je Bojan tokom vožnje imao sve gore posledice gušenja, da ga je samo molila da izdrži i da se bliže ambulanti.

- Pitao je u jednom trenutku "tata, koliko još imamo?", on je rekao "za minut smo tamo, sine". Moj Boki je samo rekao "neću ja ovo izdržati, ja ću umreti". Onda sam mu rekla "izdržaćeš sine, jak si"- kroz plač je rekla Branka.

Ušao je držeći se za očev vrat, a onda je krenula borba za dečaka. Lekari su počeli reanimaciju, a roditeljima su rekli da izađu napolje.

Bojan preminuo usled gušenja

Telegraf

Bojan preminuo usled gušenja, Foto: Telegraf

- Pokušali su, oživljavali ga, zvali ga imenom, govorili mu "probudi se", a ja sam se pitala što ga muče tu pola sata, zašto ne krenemo za Beograd - prisetila se najbolnijih trenutaka sinovljevog života mama.

Posle pola sata oživljavanja, sanitet krenuo na Institut za majku i dete

Kada je ekipa iz Pećinaca odlučila da je dečaku potrebna intervencija neke jače ustanove, poslat je na Institut za majku i dete, sanitet je krenuo, ali majci nije bilo dozvoljeno da uđe sa njim.

Kako su nam roditelji rekli, videli su da je dete belo, podbulog stomaka i modrih usana, izgledao je kao mrtav, ali nisu želeli da veruju da je to istina. Branka je u jednom trenutku, sedeći u vozačkoj kabini molila šofera da požuri. On je činio sve što je mogao.

Stigavši na Institut, lekarska ekipa ga je preuzela i pokušala da ga vrati u život, ali i pored svih napora, samo su mogli da izađu pred Branku i Radenka, kažu im da budu jaki i konstatuju smrt.

Bojan preminuo usled gušenja

Telegraf

Bojan preminuo usled gušenja, Foto: Telegraf

- Doktorka iz Pećinaca koja je išla u pratnji mog deteta, čučnula je ispred mene, da mi kaže da saoseća sa mnom. Pitala sam je - imate li dete? Rekla je da ima. Ja sam joj odgovorila "mislim da nemate, jer nemate ni srca ni duše" - jecala je Branka.

 

Lekari u Pećincima su rekli da je umro na Institutu za majku i dete, a sa Instituta su Branki saopštili da je dete već došlo u stanju kliničke smrti.

Majku boli što Hitna pomoć nije izašla po njih

- Možda je njemu bilo suđeno da umre, ali mene boli što nisu izašli po nas. Ja bih im bila zahvalna samo da znam da su krenuli, ali nisu. Videli bismo ih, stali bismo, nisu ovde putevi toliko prometni, pa da se ne prepoznamo. Moje dete je platilo ceh neodgovornih lekara, zato sa vama i pričam, da se alarmiramo, da niko više ne izgubi život zbog njih. A mi sa našim bolom kako ćemo? Nikako. Za ceo život. Majkin sin, jedini - u suzama i s bolom ispričali su nam roditelji.

Oni su očajni i van sebe, nisu svesni da je sve ovo što im se desilo uopšte moguće, ne mogu da se pomire sa gubitkom deteta.

Sahrana će biti održana danas.

Komentari (15)

ikam

08.11.2018 11:04

Dusa me boli.Strasno

sasa

08.11.2018 11:06

sram Vas bilo...imate li decu....mozete li mirno da spavate

MILANCE

08.11.2018 11:10

TAKO JE U NEKIM GRADOVIMA STO SE TICE HITNE POMOCI NAZALOST JADNO DETE I RODITELJI TUGA NEMA RECI!!

Ss

08.11.2018 11:22

Strasno.....svako ko ima astmu trebalo bi da u kuci ima inhalator....

Aleksandar

08.11.2018 11:38

Džaba majko, svi su oni bahati, bezobrazni. Još će mnogi umreti zbog njihove nemarnosti, bezobrazluka, ali je bitno da im se plate povećavaju, a to što su završili medicinu i što imaju Hipokratovu zakletvu, kojoj treba da budu verni, dal nekoga briga za to. Zdravstvenim radnicima, ali svim, je uvek kriv sistem, mala plata i što nisu službeno lice. Svi su krivi, samo oni nisu i njihova nestručnost, odsustvo etike, čovečnosti, požrtvovanje, ljudskost

beranje

08.11.2018 12:07

Nista ovde nije jasno. Ne bih ovaj put tek tako krivio lekare. Pitanje je, da li je to prvi napad astme i da li je imao pumpicu pumpicu. Mislim da roditelji snose punu odgovornost.

majka

08.11.2018 13:15

Horor! Sramota. Imas dete doktorko, imas! Svoje bi potrcala da spasis, a tudje ti nije bitno. Pa ako ti je mrsko nisi ni trebala dolaziti na posao. Da si ostala kuci to dete bi mozda bilo zivo...mozda bi u toj smeni bio drugi lekar kome ne bi bilo tesko i mrsko da krene u susret i pomogne.

Goga

08.11.2018 13:52

Na žalost po dete i roditelje mora da prihvate da je sve to viša sila uredila:(

Goga

08.11.2018 13:56

Morate se pomiriti sa surovom sudbinom!

Olja

08.11.2018 14:26

Ko nije imao dodira sa lekarima hitne pomoći ne zna i nikad da ne sazna koja stoka radi u hitnoj pomoći! Sramota za sve nas dokle ćemo ćutati i trpeti sve što nam rade u svim državnim ustanovama!Dokle?

Brat

08.11.2018 14:45

Na zalost ova porodica je iskusila najgore. Hitna pomoc, mom suprugu je pozlilo, jak, mlad covek od sto kilograma, pao je u krevet i samo rekao Zovi Hitnu. Znate sta su mi rekli "Probaj da mu pomognes da ustane i dodjite". Zivimo u centru grada.

zora vukasinovic

08.11.2018 15:22

Bozja volja mozda i Mitrova posto je danas Mitrov dan.Svi cemo gore jednog dana svojim najmilijim.Sreca nasa sto smo srbi i rijec smrt za nas ne postoji vec carstvo nebesko jos od vremena stvaraoca nebeskih njiva za svoju srbadiju Sveti Car Lazar.

SasaS

08.11.2018 16:39

Šta reći genocid se sprovodi, polagano i tih lekari ubijaju. Niko ne odgovara, oni na tuđe patnje ne reaguju, jer znaju da neće biti kažnjeni. Treba li narod sam da sudi.

SasaS

08.11.2018 16:39

Šta reći genocid se sprovodi, polagano i tih lekari ubijaju. Niko ne odgovara, oni na tuđe patnje ne reaguju, jer znaju da neće biti kažnjeni. Treba li narod sam da sudi.

Alo

09.11.2018 07:32

A sta kasu propisi i protokoli u vezi ovog slucaja ?.