Strahinja Stojanović
Ilustracija
Strahinja Stojanović

Ilustracija

Strahinja Stojanović, Foto: Ilustracija

Novi podaci o brutalnoj likvidaciji koja se u nedelju dogodila na Novom Beogradu stižu iz minuta u minut.

Poslednja od novina jeste mišljenje nekadašnjeg operativca Državne bezbednosti Bože Spasića, koji veruje da eksplozivna naprava nije sklopljena u Srbiji.

Kako je Spasić naveo u izjavi za medije, najveći stručnjaci za eksploziv na ovim prostorima jesu bivši specijalci iz Republike Srpske, ali je moguće da, pošto su oni već u godinama, iza ove bombe stoji neko od njihovih učenika.

"Bomba je mogla da bude uvezena, odnosno napravljena u Republici Srpskoj ili u Bugarskoj na primer, a zatim je samo donesena u Beograd i postavljena ispod automobila" rekao je Spasić navodeći da ovakvo ubistvo jeste veoma skupo, ali je takođe, kao što smo i videli u nedelju, veoma efikasno.

Po njegovom mišljenju, Stojanović se nije previše čuvao, pogotovo imajući u vidu da je pre dve godine imao slično iskustvo sa bombom ispod automobila, ali je pukom srećom izbegao eksploziju. Ipak, sve i da se više čuvao, Spasić smatra da ne bi izbegao smrt navodeći da kada mafija odluči nekoga da likvidira, ne staje dok cilj i ne ostvari.

Uzrok likvidacije još uvek nepoznat
Iako je Stojanović bio poznat policiji od ranije, o razlogu njegovog ubistva još uvek može samo da se nagađa.

Prvi put je u žižu javnosti dospeo 2018. godine kada je njegov automobil eksplodirao u naselju Nova Galenika, međutim on tada nije bio u vozilu. Pokušaj smaknuća tada je povezivan sa ubistvom advokata Luke Bojovića, Dragoslava Miše Ognjanovića, koji je samo dve nedelje ranije ubijen na ulazu u zgradu.

Istraga je u slučaju ubistva Ognjanovića došla do saznanja da su advokata, pred ubistvo, pratila dvojica momaka, od kojih se za jednog sumnja da je bio Stojanović, dok se za drugog veruje da je brat nekadašnjeg vođe navijača Crvene zvezde.

Spekulisalo se i da je Stojanović bio žrtva obračuna klanova Luke Bojovića i Slobodana Šaranovića i njihovih krvnih osveta, međutim policija je i to kasnije demantovala navodeći da je Stojanović "vukao stare dugove" zbog poslovanja na tržištu narkotika, zbog kojih je jedno vreme i robijao u Marbelji.

Međutim, Stojanović se dovodi u vezu i sa ubistvom Miloša Vidakovića iz Pančeva, inače njegovog kuma, koje se odigralo u Budvi 2013. godine. Nekoliko meseci pre toga, na VIdakovića je pucano u naselju Galenika kada je pogođen u obe noge, a sumnja se da je pucao upravo Stojanović i to zbog svađe oko devojke.

Pretpostavlja se da je upravo Stojanović naručio ubistvo svog kuma u Budvi, strahujući od eventualne osvete Pančevaca za Vidakovićevo ranjavanje na Galenici.

Pored toga što se povezuje sa gore pomenutim ljudima, nezvanično se Stojanović zamerio i mnogim beogradskim kriminalnim grupama kao i "škaljarcima".

Eksploziv ispod automobila bi mogao da uništi ceo kvart
Tokom istrage, koja neprekidno traje od nedelje, utvrđeno je da je ispod Stojanovićevog automobila bilo postavljeno između 1 i 1 i po kilograma eksplozivnog jedinjenja "pentrit" koje se koristi kao punjenje projektila.

U kriminalnim miljeima, "pentrit" se koristi za dizanje u vazduh blindiranih automobila, kada se upotrebljava svega 250 grama ovog eksploziva. Stručnjaci kažu da je sa količinom koja je bila ispod Stojanovićevog automobila mogao da se raznese jedan stambeni kvart.

PROČITAJTE JOŠ