Arkan i Velja Nevolja
Ilustracija
Arkan i Velja Nevolja

Ilustracija

Arkan i Velja Nevolja, Foto: Ilustracija

Prva žrtva snajpera u Beogradu bio je Vukašin Vule Gojak, major Srpske dobrovoljačke garde i telohranitelj Željka Ražnatovića Arkana. On je ubijen 7. septembra ispred svoje diskoteke "Ric“ na Košutnjaku.

Gojak je sedeo u svom džipu "micubiši pajero", parkiranom ispred diskoteke "Ric". Ubica ga je čekao u zasedi puna dva sata koliko je Gojak i bio u svom lokalu, a onda je hladnokrvno pucao sa udaljenosti od tridesetak metara. Hitac je probio staklo na džipu i pogodio Gojaka u vrat.

Smrt kralja Dorćola, kako su ga zvali u beogradskom podzemlju nikada nije rasvetljena. Ipak, pominjana su tri motiva.

Prvi je bila Gojakova umešanost u nestanak Ise Lera DŽambe, koji je poslednji put viđen 1992. godine u kockarnici u „Beograđanci“, koju je obezbeđivao upravo Gojak kao član Arkanove agencije „Delije“. Gojak se, kao i njegov šef Arkan, kleo da nema nikakve veze sa DŽambinim nestankom. Gojak, koji je po sopstvenom priznanju prvi udario pripitog Lera, objašnjavao je:

- Udario sam ga nekoliko puta pesnicom da bih ga onesposobio, pa on je pre toga uperio nekakav pištolj u čelo mog kolege. Pošto smo ga smirili, ubacili smo ga u lift i izbacili na ulicu - pričao je Gojak tvrdeći da ne zna šta se desilo s DŽambom nakon incidenta.

Unosni biznis sa noćnim lokalima mogao bi biti drugi motiv ubistva. Gojak je posle "Rica“ naglo krenuo da se širi poslove, i ulazi u vlasničke kombinacije sa beogradskim klubovima. Kao treći motiv spominje se i Gojakova učešće u mafijaškom sukobu na Zvezdari samo nekoliko dana pred smrt.