Anđela Bačević i Ivana Ivanović
Alo!
Anđela Bačević i Ivana Ivanović

Alo!

Anđela Bačević i Ivana Ivanović, Foto: Alo!

Anđela Bačević(15) i Ivana Ivanović(15) poginule su od udara groma pre dve godine u poslednjoj nedelji jula, ali je za njihove porodice, brojne prijatelje i sve one koji su poznavali prerane stradale devojčice i dobre drugarice, sećanje živo kao da se tragedija juče dogodila. Na mestu pogibije danas je spomenik u obliku cveta sa potresnim stihovima pesme pod imenom „Zaspala su dva anđela“.

Kobnog dana, nešto posle 12 sati, Ivanu je deda Zoran iz sela Rudenice dovezao do Anđele u čijoj kući su se zabavljale, pričale, slikale pored obližnjeg pčelinjaka kuma porodice Bačević, Gorana. Na zadnjoj fotografiji koje su napravile vide se samo njihova stopala sa tekstom na španskom jeziku „vamos“ („idemo“).To je bio znak da devojčice kreću u šetnju, iz koje se, na žalost, nikada nisu vratile.

Bilo je vrelo to nesrećno popodne, bez kapi kiše iznad Kruševačke ulice, kada je na trotoaru, u 17,50 devojčice pogodio grom.

Anđela Bačević preminula je na licu mesta, a oko tri sata kasnije, nakon neumornih pokušaja da je reanimiraju, na Odeljenju intenzivne nege kruševačke bolnice izdahnula je i Ivana Ivanović.

- Hladovina razlistalog stabla, priče, priča, o žalosnom kraju,„Zaspala su dva predivna bića na tlu Župe, u svom zavičaju“-zapisala je pesnikinja Silvana Perić na spomen obeležju.

- Pamtićemo dva Anđela mila,suze, što su baš ovde potekle, odleteše u zagrljaju Bogu, a da zadnje zbogom nisu rekle. Anđela je poletela prva, bezgrešnu Anđeli je hteli. Ivana je sustigla u letu. Anđeli su i nju želeli.

Devojčice su sa svojim porodicama došle iz Švajcarske da provedu leto u Srbiji. Iako nisu išle u istu školu, jer su živele u dva kantona (Cug i Cirih), Anđela i Ivana su zajedno igrale u Kulturno-umetničkom društvu „Sveti Sava“ u Cugu, gde ne zaboravljaju svoje darovite članice.

- Na žalost, anđeli ne mogu ostati dugo među nama. Boli sve, pomisao na to da vas više nećemo videti. Počivajte u miru anđeli naši-objavili su na „fejsbuku“ u jednom od brojnih postova povodom tragedije iz KUD-a, koji su obeležavali sve pomene i rođendane, Anđelin, 9. decembra i Ivanin, 9. jula.

Anđelini roditelji, Jelena i Milan Bačević i Ivanini, Boban i Mirjana Ivanović, snagu da nastave sa životima pronašli su u najmilijima. Anđela,kako su nam je opisivali, „otresito i neustrašivo dete“, sahranjena je na Stanjevačkom groblju u Aleksandrovcu, a Ivana, „tiha i umiljata“, u Rudenicama. Zajednički prijatelji su govorili da su se oduvek dopunjavale.

- Tragedija nam je promenila živote i pokušavamo da ne pokleknemo pre svega zbog dece-rekao nam je jednom prilikom Boban Ivanović.

BROJNE OPROŠTAJNE PORUKE

Župljani i danas pale sveće na mestu gde su nastradale Anđela i Ivana, pored obeležja u obliku cveta. Meštanin Aleksandrovca, Dragan Džamić je odmah posle tragedije počeo da uređuje to parče trotoara gde su iznenada prekinuta dva života. Dok su porodice preživljavale najteže trenutke, preuzeo je na sebe brigu o budućem spomen mestu. Vremenom, množile su se ceduljice sa oproštajnim porukama, slikama, cvećem i obaveštenjima o danima sećanja, pa je sve do prve godišnjice stajala i tabla gde se lepio taj tužan materijal.

Komentari (1)

KUD. OSTROG WIL. ST. GALLEN.

31.07.2018 17:36

NIKADA VAS NECEMO ZABORAVITI... BILE STE I OSTALE NASI ANDELI..