Požar u Nišu
Branko Janačković
Požar u Nišu

Branko Janačković

Aleksanda rIlić s asuprugom i detetom, Foto: Branko Janačković

Do požara je došlo u razvodnom ormanu strujomera, pod okolnostima koje se utvrđuju.

- U hodniku je bilo mnogo dima, vatra je buktala iz strujomera. Da nas nije komšinica probudila, svi bi smo izgoreli. Dotrčao je domar iz Doma učenika sa protivpožarnim aparatom koji je ugasio vatru. Onda su došli i vatrogasci, hitna pomoć i policija. Moj sin star 7,5 meseci je prebačen u bolnicu jer se nagutao dima. Beba je bila malo ošamućena od dima, nema drugih povreda - kaže Miloš Veljković.

Požar u Nišu

Branko Janačković

Požar buknuo u strujomeru, Foto: Branko Janačković

On je jedan od tridesetak stanara ovog ruiniranig zdanja, koje su, kako su se iseljavale izbeglice iz Hrtvatske i Bosne, pa raseljeni sa Kosmeta, polako naseljavali socijalni slučajevi iz Niša.

Radosava Aleksić je spasila komšije, tako što je prva osetila dim.

Srećom, bez opekotina

U Hitnoj pomoći u Nišu kažu da beba i starica koje su zbrinuti, nemaju opekotine.

-Oni su se samo nagutali dima i dovezeni su u Urgentni centar KC u Nišu radi opervacije i daljeg lečenja - kaže dr Dragiša Aleksić iz Hitne pomoći.

 

- Učinio mi se da je zazvonio telefon, izašla sam u hodnik i videla vatru i puno dima. Počela sam da budim sve redom pa smo srećom svi stigli da izađemo. Svi bi smo se pogušili da nisam videla dim, kaže ona.

Voda u zgradi isključena je pre devet meseci, a stanari su sada ostali i bez struje.

- Imam dete, a žena mi je trudna. Od kada su isključili vodu, donosimo je u balonima iz Pantelejske crkve. Jako je teško održavati higijenu u takvim uslovima. Kako ćemo sada i bez struje? Ovde su sve socijalni slučajevi koji nemaju gde da žive - jada se Aleksandar Ilić.

Aleksandra Jašarević navodi da ih svi izbegavaju kada zatraže pomoć i da im jedino pomaže direktor Doma učenika Mihajlo Marković.

Požar u Nišu

Branko Janačković

Odavno bez vode, a sad i bez struje, Foto: Branko Janačković

- Objekti su građeni u vreme omladinskih akcija pre više od pola veka. Po odlasku izbeglica tu se nelegalno uselilo tridesetak ljudi. Neki borave privremeno neki su tu duže. Objekti više nisu uslovni za život jer u njima već mesecima nema vode, zapušene su kanalizacione instalacije. Mi pokušavamo da pomognemo koliko možemo. Obavestili smo grad i opštinu Pantelej koji su krenuli u rešavanje problema ali se desilo ovo od čega smo strepeli, kaže Marković.

Ovo je drugi požar za dva dana u Nišu. U toku noći 8. oktobra zapalio se stan u Ulici žrtava fašizma ali nije