Bankar, krađa, mućka, pelješenje
Shutterstock
Bankar, krađa, mućka, pelješenje

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kriminalistička policija u Vranju podnela je krivičnu prijavu protiv Ljubiše M. (52) iz Bujanovca, menadžera u jednoj stranoj banci, zbog sumnje da je klijentima sa računa skinuo više od 18 miliona dinara!

Prema prijavi koju su policijski službenici podneli Višem javnom tužiocu u Vranju, Ljubiša M. je više od šest godina skidao pare sa računa svojih klijenata, a da to niko nije primetio - ni oštećeni građani, ni banka u kojoj je radio.

- Bankar se sumnjiči da je u periodu od novembra 2009. godine do marta 2016. godine zloupotrebljavajući svoj položaj odgovornog lica prisvajao novac koji su klijenti banke poveravali banci na štednju. Istragom je utvrđeno da je s njihovih deviznih računa skinuo skoro 150.000 evra, odnosno više od 18 miliona dinara - kaže izvor „Alo!” blizak istrazi.

Iskasapaio štedišu da prikrije krađu!

Jedan od najintrigantnijih zločina u Srbiji počinio je bankar Zoran Munćan (31) iz Novog Sada, koji svog klijenta nije samo opljačkao već ga je i ubio da bi prikrio krađu. Munćan je radio kao referent štednje u EFG Eurobanci.

Zločin, koji je šokirao Srbiju, otkriven je kada je u banci utvrđeno da je neko falsifikovanim potpisom podigao 10.000 evra sa deviznog računa štediše Živojina Margetića (85).

Sud je utvrdio da je Munćan, kako bi prikrio krađu, starca satarom isekao na komade i delove tela pobacao po novom Sadu, Kikindi, Zrenjaninu, Somboru, Valjevu i Beogradu! Osuđen je na 35 godina zatvora.

 

Naš sagovornik dodaje da je Ljubiša M. najpre bio zaposlen kao upravnik ekspoziture, a potom kao menadžer za razvoj. Svoju poziciju, kako se sumnja, godinama je uspešno koristio za nesvakidašnju pljačku.

Živeo je lagodno, ali niko nije sumnjao čime se bavi, upravo zbog toga što je bio na dobroj poziciji u banci.

- On je klijente banke godinama održavao u zabludi da i dalje imaju novac na računu tako što je falsifikovao dokumentaciju kada bi došli da oroče novac ili podignu deo štednje - objašnjava naš sagovornik.

Ovaj bankarski menadžer suočiće se sa dve ozbiljne optužbe, zbog kojih mu, ukoliko se one dokažu, sleduje višegodišnja robija.

- Prema Krivičnom zakonu, samo za falsifikovanje službenih isprava, čime je dovodio klijente u zabludu, preti mu od tri meseca do pet godina zatvora. Za zloupotrebu položaja, kojom je sebi pribavio višemilionsku protivpravnu imovinsku korist, preti mu najmanje dve, a najviše deset godina zatvora - pojašnjava izvor „Alo!”.

Novinari „Alo!” su juče pokušali da dobiju komentar o ovoj milionskoj pljački građana i od same banke, ali zbog novogodišnjih praznika u tome nismo uspeli.

Pare trošili na trke pasa!

SEPTEMBAR 2016. Nikola Madžarević iz Valjeva osuđen je na četiri godine zatvora, jer je kao službenik jedne banke prisvojio 2,6 miliona dinara i 7.000 evra

AVGUST 2016. Bankar A. A. (33) iz Niša uhapšen je zbog krađe oko 70.000 evra kada je jedan štediša tražio isplatu svog uloga i ustanovio da mu je račun prazan jun 2015. Lazarevčanin A. K. (39) uhapšen je zbog sumnje da je proneverio 243.181 evra sa računa klijenata banke za koju je radio

APRIL 2015. Kruševački bankar A. J. (33) tereti se da je prevario poslodavca i 19 klijenata i ukrao im oko 200.000 evra, a onda pobegao iz zemlje

APRIL 2014. Bivši šef ekspoziture u Leskovcu B. D. (40) hapšen je zbog sumnje da je štediše zavrnuo za 33.000 evra

OKTOBAR 2013. Šalterski radnik Miloš K. (32) iz Niša tereti se da je sa računa klijenata podigao 560.000 evra i trošio ih na kocku i klađenje, i to na trke pasa!

 

Komentari (7)

Lune

04.01.2017 16:07

Hm,hmm...el to onaj stari ili novi.." kad gi obrnem, ja ce vi vrnem "..?

Dušanov zakonik

04.01.2017 18:44

Radi se o crveno - crnoj banci iz Francuske. Umešani su najviši rukovodioci i izvršni i regionalni direktori a cifrla je višestruko veća. Ova organizovana zločinačko-mafijaška grupa je izvršila pljačke širom Srbije preko ekspozitura ove banke. Sve se krije i pokušava da se zataška....

Mitke

04.01.2017 20:05

Bravo za vest ! Blic nista ne sme da pise o ovoj organizovanoj kradji jer ih ta banka placa kao i druge novine jer pokusavaju da sakriju katastrofu. Bravo za Vas i ispratite ovo u jos clanaka !

nedjo

04.01.2017 22:55

fin gospodin

saja

04.01.2017 23:54

Šta ćeš!Zlo je raznovrsno.Kada bi ljudima podjelio papir i olovku da pišu o raju nebi znali napisati ni dava reda.A kada bi im reko da pišu o paklu napisali bi stranice i čitave knjige.Samo je jedan put ispravan i siguran.Putevi zla su mnogobrojni.Jer su kraći i brzi.U vode u zatvor.

Fra Majstorovic

05.01.2017 16:29

@saja - Ne vode svi putevi u zatvor,nije tako lose biti na strani oca Satane.

ana

05.01.2017 14:06

da su svake godine radili sistematski poligrafski smao s a1 pitanjem to se ne bi desilo. Dakle banka TO PODRŽAVA