Patrijaršija u Beogradu
Vesna Lalić
Patrijaršija u Beogradu

Vesna Lalić

Patrijaršija u Beogradu, Foto: Vesna Lalić

Džemail je tog dana zapalio barake koje se nalaze u blizini Patrijaršije, a postoji osnovana sumnja da je zapravo želeo da izazove veliki požar koji bi uništio i sedište Srpske pravoslavne crkve, što je sprečeno efikasnom reakcijom vatrogasaca.

Pritom, sve se to desilo u vreme kada su pod sumnjivim okolnostima i Njujorku, Australiji i Rusiji izgorele pravoslavne bogomolje!

Izvor "Informera" iz MUP-a kaže da je policija odmah posle požara pokrenula istragu i da je Džemail tri puta menjao iskaz.

Te večeri kada su buknule barake na Kosančićevom vencu vatrogasci su brzo reagovali i ugasili požar koji je umalo zahvatio i zgradu Patrijaršije. Džemail se tada nagutao dima i pružena mu je prva pomoć, a zatim je saslušan.

Najpre je rekao da je migrant i da je šest dana spavao u napuštenim barakama u đubretu, ali je bio uredno obučen i obrijan.

Onda je rekao da je zapalio neku ćebad kako bi se ugrejao i da se požar slučajno proširio.

Kako se incident poklopio s paljenjem pravoslavnih bogomolja po svetu, inspektori su detaljno proverili Džemaila koji je, inače, prilikom hapšenja bio pripit.

Kod njega je pronađeno 900 evra koje mu je, kako je rekao, neko uplatio iz inostranstva. Proverom je utvrđeno da je novac poslat osobi s drugim identitetom i dokumentima, ali Džemail nije znao da objasni ko je to.

Tvrdio je da je doktor iz Kabula, te da govori samo persijski jezik. Kasnije je u pritvoru promenio priču i rekao da je hteo da s espali. Ali pošto je imao samo lakše povrede, inspektori veruju da je i to slagao.

Interesantno je i da je odbio kontakt sa ambasadom svoje zemlje, kao i da nije želeo da objasni zašto.

Više puta je rekao da želi da ode u Nemačku i da ništa loše nije uradio.

U policiji sumnjaju da je hteo da ugrozi Patrijaršiju paljenjem okolnih baraka, ali samo još treba utvrditi da li je u pitanju organizovani teroristički akt ISlamske države ili je Džemail sam nešto smislio.

Protiv Džemaila je podneta krivična prijava zbog podmetanja požara i nalazi se u pritvoru.

Komentari (6)

slavko

01.06.2016 23:51

pa vucic ih je primijo u beograd hhhhhhhhhhhhh imali zrba u srbiji

Severnetribine

02.06.2016 01:20

E de je sad Dusanov zakonik!

Biljana

02.06.2016 08:16

Da ga ubijemo, pa da mu pošteno sudimo?! Proterati u zemlju porekla, odmah po odsluženju kazne.

Колпортер

02.06.2016 09:35

Па шта се мучите, трошите време, живце и новац на њега. Пошаљите човека првим авионом нашим пријатељима. Тамо хоће, зар не?

Dejan

02.06.2016 10:03

Ma svi su oni isti primitivci !

Laki

03.06.2016 04:02

Sta ima on da odbija kontakt sa ambasadom svoje zemlje? Dovedete ljude iz ambasade pa nek utvrde ko je on. Ako nece da prica sa njima - okovati ga pa ubaciti u neku septicku jamu na deset dana da se potseti ko je. Potom opet ispitivati, pa tako u krug il dok ne propeva il dok ne crkne. Hraniti ga iskljucivo slaninom ( onom sto je zovu " sapunjara " ) !