Zvezdan Jovanović se oraspoloži kada je vidi
EPA/Saša Stanković
Zvezdan Jovanović se oraspoloži kada je vidi

EPA/Saša Stanković

Zvezdan Jovanović se žalio na odluku, Foto: EPA/Saša Stanković

Zvezdanu Jovanoviću (55), nekadašnjem pomoćniku komandanta rasformirane Jedinice za specijalne operacije RDB-a, boravak u najčuvanijem srpskom zatvoru produžen je za još za dve godine, saznaje „Alo!“. Jovanović je preko svog advokata uložio žalbu na tu odluku, tako da još ima šanse da izađe iz strogo čuvanog kazamata.

- Bezbednosno-informativna agencija (BIA) i MUP nemaju novih podataka od poslednjeg izveštaja od pre dve godine, a nadležne službe iz požarevačkog zatvora „Zabela“ dale su pozitivno mišljenje o njegovom ponašanju i poštovanju pravila. Međutim, predsednik Višeg suda u Beogradu još nije mentalno spreman da shvati da u Evropi u ovom veku još niko nije bio u samici 17 godina. Reč je o pravnom skandalu bez presedana! - izjavio je juče za „Alo!“ advokat Gradimir Nalić, Jovanovićev branilac.

Zabela zatvor policija

Alo!/Masanori Jošida

Iz ovih zidina se ne može pobeći, zatvor Alkatraz, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Jovanović se u „Alkatrazu“ nalazi od 30. avgusta 2010, a pre toga je sedam godina bio u zatvoru u Beogradu. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zatvora kao neposredni izvršilac atentata, koji je pucajući iz „heklera“ usmrtio premijera i teško ranio njegovog telohranitelja Milana Veruovića. Jovanović se na suđenju branio ćutanjem, a na kraju postupka je negirao da je ubio premijera. 

Zoran Đinđić, čekale ga tri ekipe za likvidaciju

EPA, Koča Sulejmanović

Osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića, Foto: EPA, Koča Sulejmanović

Kao i njegov saborac Milorad Ulemek Legija, i Jovanović je smešten u ćeliju od 10 kvadrata. Tamo ima ormarić, tuš, sto, stolicu, ogledalo, krevet, čučavac, utičnice i priključak za televizor. U zatvoru ga posećuje supruga Olivera Lela Jovanović (52), koja živi u Bačkoj Palanci, kao i deca. U međuvremenu, Jovanović je postao deda jer je njegov sin N. J., koji ima 24 godine, 8. juna dobio sina. Unuku su dali staro srpsko ime. 

Preko advokata traži obnovu sudskog procesa za ubistvo premijera jer tvrdi da mu je suđenje bilo montiran.

ZVEKIJEVA BIOGRAFIJA

* Rođen je u Peći

* Nekadašnji pomoćnik komandanta JSO

* Uhapšen je krajem aprila 2003. zbog ubistva premijera Zorana Đinđića

* Osuđen je na 40 godina robije jer je iz snajperske puške „hekler i koh“ kalibra 7,62 milimetra sa dva projektila ubio premijera i ranio šefa njegovog obezbeđenja Milana Veruovića

* Iz zatvora treba da izađe 2043. godine

I njegov komandant Milorad Ulemek Legija (52), bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, odlukom Višeg suda u Beogradu ostaje u srpskom „Alkatrazu“ do jula 2022. Njegov advokat se takođe žalio na ovu odluku.

Legija je u strogom zatvorskom režimu već 16 godina, a ukoliko rešenje suda ostane na snazi, i dalje će biti uskraćen za privilegije koje važe za osuđenike u otvorenijim paviljonima - češće kontakte sa spoljnim svetom, rad u nekoj radionici, šetnje u krugu zatvora i pravo na ljubavnu sobu!

Zakonom je propisano da na svake dve godine od poslednjeg rešenja kojim se produžava izdržavanje kazne u posebnom zatvorskom odeljenju nadležni sud utvrđuje da li i dalje stoje razlozi za strogi tretman. Odluka se donosi na osnovu činjenica i dokaza iz izveštaja tog odeljenja, policije i službi bezbednosti, kao i mišljenja tužioca. Osuđeni koji kaznu izdržava u „Alkatrazu“ boravi sam u ćeliji, ima pravo na jedan.

Pročitajte još:

Komentari (5)

beba

29.08.2020 16:03

Nehumano!!!

VIDEX

30.08.2020 06:16

Nepravda...Zveki izdrzi...

VIDEX

30.08.2020 06:17

Zveki je nas heroj

VIDEX

30.08.2020 06:51

Jedino ga moze spasiti Vojislav Seselj ...Voja je u pravu

ZEC

30.08.2020 08:05

Mnogo im je dozvoljeno obzirom šta učiniše, trebalo je tu gamad pobiti prilikom hapšenja I smanjiti državi trošak,