Zoran Đinđić
Tanjug
Zoran Đinđić

Tanjug

Doveden na streljanje u dvorište Vlade Srbije, Zoran Đinđić, Foto: Tanjug

Mafijaši pokajnici - Miladin Suvajdžić zvani Đura Mutavi (55), svedok saradnik na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića, i Nenad Šare zvani Škene, nekadašnji pripadnik JSO, zaštićeni svedok u procesu za ubistvo Ivana Stambolića, promenili su identitet i sklonjeni su u Ameriku, saznaje „Alo!“ od dobro obaveštenih izvora. Oni su čak promenili lični opis, a njihove adrese znaju samo tajne službe zemlje u kojoj se nalaze.

Miladin Suvajdžić zvanii Đura Mutavi

youtoube

Promenio ime, Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi, Foto: Youtube

- Đuri Mutavom je data mogućnost da uđe u program zaštite pod drugim identitetom. Najpre je promenio ime u Mladen Đurić, ali njegovo pravo ime i adresu znaju samo njegova uža porodica i služba za zaštitu svedoka države u kojoj živi. Čak i naša služba malo zna o njemu. On i Škene su u državi koja ima ugovor sa Srbijom jer i mi njihove mafijaše pokajnike držimo pod nekim drugim identitetom. Koliko sam čuo, negde su u Americi. Obično im se ponude velike zemlje poput Amerike, Kanade i Australije. Tamo nemaju stalnu zaštitu. Nešto su plaćeni i imaju posao. To je najbolja varijanta za njih. Nema ih nigde, ne postoje više - kaže za „Alo!“ izvor koji je učestvovao u istragama za ubistvo premijera Đinđića.

Sudija: Između dva zla izabrali smo manje

Odgovarajući na pitanje zbog čega je ovim svedocima dat status zaštićenih svedoka uprkos tome što su imali kriminalnu prošlost, tadašnji sudija Specijalnog suda u Beogradu nam je kratko odgovorio:

- Između dva zla birali smo ono manje.

Đura Mutavi se poslednji put u javnosti pojavio 2016. na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije. Tokom bekstva, Mutavi se koristio lažnim dokumentima izdatim na ime Zorana Ilića, Radenka Ilića, Boška Balaća, Draga Ćerketa, Dragana Obradovića, Darka Petrovića i Kojice Pavlice.

Nenad Šare, zvani Škele

Youtube

Nenad Šare, zvani Škene je za vreme rata u Krajini najpre bio pripadnik knindži, Foto: Youtube

Svedok saradnik o kome se najmanje zna je Nenad Šare, nekadašnji pripadnik knindži i JSO, koji je radio kao šef obezbeđenja Milorada Ulemeka Legije.

Mislite li da se kriju u Americi?

 

Škene je ostao upamćen po snimku sa Fruške gore, gde je 29. marta 2003. u jeku akcije „Sablja“ policiji pokazao gde je zakopano telo ubijenog Stambolića.

Ljubiša Buha Čume

Masanori Jošida,Alo

Prvi srpski svedok saradnik nema policijsku zaštitu, pa se oseća kao glineni golub, Ljubiša Buha Čume, Foto: Masanori Jošida/Alo

Ono što je sumnjivo jeste to da je na lice mesta dovedena nepoznata osoba, koja je na uviđaju insistirala na tome da joj ne skidaju fantomku, pod izgovorom da se plaši za bezbednost porodice, supruge i dece. Činjenica je da Škene u tom trenutku nije imao decu i da su on i supruga do tada bezuspešno pokušavali da dobiju potomstvo. Interesantno je i to da nije hteo da odgovara na određena pitanja, između ostalog na pitanje istražnog sudije o identitetu tri osobe koje su ubile i zakopale Ivana Stambolića!

Zoran Vukojević Vuk

MUP

Ubijen i spaljen, Zoran Vukojević Vuk, Foto: MUP

Posle Fruške gore, Škene se u ulozi svedoka saradnika pojavio samo još na suđenju za ubistvo Stambolića, gde je svedočio iza zatvorenih vrata.

Zorana Vukojevića mučili i spalili  zbog Šiptarovih para!

Naš sagovornik ističe da je Zoran Vukojević Vuk, bivši policajac u SUP Grocka i Zemun, odbio da uđe u program zaštite. Vukojević je do 2000. bio profesionalni policajac. Dušana Spasojevića Šiptara, čiji je bio kum, znao je od 1995. Kao njegov šef obezbeđenja počeo je da radi 2000. godine u Šilerovoj ulici u Zemunu. On je 3. juna 2006. otet, mučen, iskasapljen, a potom zapaljen. Telo je nađeno nedaleko od Aerodroma „Nikola Tesla“, pored auto-puta. Ubice su ga navodno mučile da bi priznao gde su zakopani milioni od otmica koje su vršili „zemunci“, tako da se pretpostavljalo da su ga oni ubili. - Vukojevića su očigledno hteli živog da bi ga mučili, inače bi ga ubili još u dvorištu. Vuk je tražio da se sam štiti. Razne priče kruže, a najverovatnije su mislili da su kod njega ostale pare pokojnih vođa zemunskog klana Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića Kuma, što verovatno nije daleko od istine - navodi izvor „Alo!“.

Za razliku od Mutavog i Dejana Milenkovića Bagzija, Ljubiša Buha Čume je odbio da uđe u program zaštite svedoka. Ipak je godinama imao policijsku zaštitu, ali mu je 2014. godine ukinuta. Od tada je u zatvoru proveo više od dve godine zbog optužbe za ugrožavanje sigurnosti i pretnji bivšoj supruzi i pripadniku njenog obezbeđenja. On je izjavio da se oseća kao "glineni golub". 

Pročitajte još:

Komentari (3)

ja

20.08.2020 22:03

mislim da je ovo sramota

Žigolo

20.08.2020 22:21

Mogu oni da se kriju, menjaju imena, menjaju lični opis i menjaju zemlju do mile volje, od karme ne može da se pobegne jer će ih kad tad, bilo gde na kugli zemaljskoj pronaći oni koji ih traže. Koji je to život da se sve vreme kriješ u rupi kao pacov?

Irena

21.08.2020 07:34

Prave ubice nisu u zatvoru. Ni njihove gazde.