Aleksandar Simović, osuđen za ubistvo Zorana Đinđića
Fonet, MUP Srbije
Aleksandar Simović, osuđen za ubistvo Zorana Đinđića

Fonet, MUP Srbije

Aleksandar Simović, prilikom hapšenja u novembru 2006.godine, Foto: Fonet/MUP Srbije

Aleksandar Simović (44), pripadnik zemunskog klana koji je osuđen na 35 godina robije zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića, a kasnije i na 20 godina zbog ubistva svedoka saradnika Zorana Vukojevića (31) Vuka, prebačen je iz strogo čuvanog Sedmog paviljona u „Zabeli“ u paviljon sa blažim režimom, saznaje „Alo!“. Jedan od glavnooptuženih za ubistvo premijera izašao je na takozvani krug, kako robijaši zovu paviljone sa otvorenijim režimom.

Preporučujemo:

- Aleksandar se pristojno vladao i bio je dobar osuđenik u Sedmom paviljonu, u kojem je tretman stroži. Posle premeštaja je dobio cimera i može da ima radnu obavezu. U tom delu je i bazen. Tamo robija i Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam - kaže izvor „Alo!“.

Aleksandar robija u tom delu da bi se sprečio da kontaktira sa bratom Milošem (41), koji se nalazi u „Alkatrazu“, najstrožem delu požarevačke „Zabele“.

Zoran Đinđić

Tanjug

Politička pozadina ubistva još je misterija, Zoran Đinđić, Foto: Tanjug

Simović je porekao učešće u ubistvu Đinđića. On je 2013. kazao da je nadležnima iz tužilaštva otkrio šta zna o pozadini ubistva premijera Đinđića, ali da niko zbog toga nije pokrenuo istragu. Njegov brat Miloš je posle hapšenja, u leto 2010. u prvom obraćanju sudu rekao da mu je poznata politička pozadina ubistva, ali da će o tome govoriti u posebnom postupku. On je naveo da za to znaju njegov brat Aleksandar i Milorad Ulemek Legija.

- Meni se stavlja na teret da sam nosio pušku kojom je ubijen Đinđić. Na dan ubistva sam bio u Zemunu, u stanu iznad restorana moje žene. Nadam se da niste podlegli političkim pritiscima koji traju četiri godine i da ćete utvrditi da nisam kriv - rekao je Simović u završnoj reči.

Zoran Vukojević Vuk

MUP

Za ubistvo Zorana Vukojevića Vuka je optužio Sretka Kalinića, Foto: MUP

- Za sada nema izgleda da mu se ponovi suđenje za ubistvo Đinđića jer su svi njegovi zahtevi, podneti preko advokata, odbijeni. Najpre je Vrhovni sud Srbije (VSS) u trećestepenom postupku ocenio da je drugostepena presuda pravilno utvrdila sve činjenice, kao i da su pojedinačne i jedinstvene kazne, izrečene okrivljenima, pravilno odmerene. Obraćao se i Ustavnom sudu i tražio da se isprave nepravilnosti nastale tokom procesa, ali je to odbijeno - kaže naš izvor.

On je rekao je da nije ubio svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vukojevića.

Svedok- saradnik Simoviću bio potrčko!

Simović je rekao da ga Vukojević nije teretio nijednim iskazom, već da je optuživao Kalinića.

- Ubistvom svedoka- saradnika bih naškodio samom sebi jer sam svojevremeno preko Vukojevića davao novac na kamatu, da se ne bi znalo čiji je. Isto to je radio i pokojni Dušan Spasojević – rekao je Aleksandar Simović. 

 - Vukojevića je ubio Sretko Kalinić, a ne ja. Molim vas da mi ne bojite ruke u crveno, nikada nikoga nisam ubio. Siguran sam da će optužba protiv mene biti odbačena. U suprotnom, to će biti katastrofa i za mene i za sudstvo - rekao je Simović 3. juna 2006. u završnoj reči.

On je Kalinića uporedio sa Norvežaninom Andersom Beringom Brejvikom, masovnim ubicom, i nazvao ga „srpsko-hrvatskim Brejvikom“. Prema optužnici, Vukojević je ubijen iz osvete jer je svedočio protiv zemunskog klana, ali i iz koristoljublja, jer je navodno, čuvao veću svotu ove kriminalne grupe.

- Nisam imao nijedan razlog da mu naškodim! Želeo sam da pomognem u rasvetljavanju tog zločina, ali i niza drugih, iza kojih stoji Kalinić, kao i ubistva Ilije Novovića, koje nije rešeno. Kalinić mrzi mene, moju porodicu i brata Miloša, jer misli da je zbog njega u zatvoru. Teba da se zahvalimo mom bratu što je Kalinić u zatvoru, kao i bogu što nije uspeo da iz njega pobegne - rekao je Simović u završnoj reči. 

Aleksandar je uhapšen 25. novembra 2006. u stanu na Novom Beogradu dok je bio sa suprugom Zoranom. Bio je sedam godina u bekstvu, a policija je uspela da ga locira i uhvati posle sukoba sa Kalinićem.

Pročitajte još: