Dejvid Korbet
Fejsbuk
Dejvid Korbet

Fejsbuk

Dejvid Korbet, Foto: Fejsbuk

Korbetu je pritvor do tri meseca određen nakon napšenja zbog posedovanja pištolja sa izbrisanim serijskim brojem.

Naime, krivično vanpretresno veće suda je u četvrtak odbilo žalbu njegovog branioca na rešenje kojim mu je 2. febraura određen pritvor do tri meseca, precizirala je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković.

Tom odlukom potvrđeno je rešenje sudije za prethodni postupak kojim mu je određen pritvor zbog opasnosti od bekstva i okolnosti koje ukazuju da će uticati na svedoke.

Zajedno sa Korbetom 31. januara uhapšena su i tri sprska državljana, N.V, N.P. i N.A. kojima je takođe određen pritvor do tri meseca.

Žalba na rešenje o određivanju pritvora za N.P. je takođe odbijena, dok se druga dvojica nisu žalila.

Protiv Korbeta i ostalih osumnjičenih u toku je istraga pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu zbog sumnje da su počinili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, a N.A. se sumnjiči i za neovlašćeno držanje opojnih droga.

Hapšenje američkog marinca u Beogradu izazvalo je pažnju madija posle izjave ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović da je on uhapšen u štek-stanu u Beogradu i da je kod njega nađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Korbet je kako su preneli mediji zaposlen u firmi "Rejven militari", čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona.

Bio je pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao "foke".

Pripadnici "foka" sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Pored ostalog, locirali su i ubili vođu Al kaide, Osamu bin Ladena, 2011. godine, u Pakistanu.

Aktivnosti jedinice nadgleda Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC), koje nadgledaju američke vojne snage Delta.

Mornarički "Tim 6" toliko često sarađuje sa američkom kontraobaveštajnom agencijom da ih ponekad zovu "pretorijanska garda" CIA, navode svetski mediji.