Danijel Korbet
Facebook
Danijel Korbet

Facebook

Danijel Korbet, Foto: Facebook

Svi su negirali navode optužnice i izneli svoje verzije događaja od decembra 2017. i januara 2018. godine, pre nego što su uhapšeni, 31. januara prošle godine.

PROČITAJ JOŠ:

Pored Korbeta, optuženi Nikola Vučeljić, Nenad Pavlica i Nikola Adrašević.

Korbet i Pavlica su dovedeni iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu, sa lisicama na rukama i u pratnji stražara naoružanog dugom cevi u koji su posle suđenja vraćeni, jer je sud odbio da im ukine pritvor u kojem su godinu dana, od 31. januara prošle godine.

Danijel Dejvid Korbet

Facebook

Danijel Dejvid Korbet, Foto: Facebook

Suđenje je pratila predstavnica američke ambasade u Beogradu, a Korbetu je sudski tumač prevodio tok suđenja.

U detaljnoj odbani Korbet je naveo da od optuženih poznaje samo Vučeljića, kojeg je upoznao krejem 2017. preko zajedničkih devojaka.

- Družili smo se izlazili, pili. Boravio sam u hotelu nekoliko meseci, a kada mi je Vučeljić rekao da ima praznu sobu u svom stanu prešao sam kod njega - ispričao je Korbet.

PREPORUČUJEMO:

Nekoliko dana nakon useljenja, u januaru, Vučeljić mu je, kako kaže, pokazao pištolj, koji je, kako je rekao sudu, bio "crn, nov, lepljiv i nije bio funkcionalan".

- Pokušali smo da ga nategnemo ali mehanizam nije funkcionisao. Posle par sati sam uhapšen - ispričao je bivši marinac u svojoj odbrani.

Istakao je da nije tražio od Vučeljića, niti ga je podstrekavao da mu nabavi pištolj.

Na pitanje sudije da li ima problema sa potencijom, Korbet je odgovorio - Da ponekad. Koristim ponekad, vijagru, kamagru.

Ispričao je da je zbog toga od Vučeljića tražio da mu nabavi nešto za potenciju, što je ovaj i učinio, a Vučeljić je u svojoj odbrani naveo da mu je krajem decembra 2017. godine nabavio kamagru preko interneta za 10-12.000 dinara što mu je Korbet nadoknadio.

Dejana Živković, Borivoje Borović, Jovica Vukotić, suđenje

Alo!/Dejan Briza

Suđenje, Foto: Alo!/Dejan Briza

Odgovarajući na pitanja tužioca, Korbet je rekao da je u Beogradu boravio poslovno i da je stigao dva ili tri meseca pre katoličkog Božića.

Odbranu je izneo uz pomoć sudskog tumača za engelski jezik, a na pitanje da li razume srpski, rekao je da je za godinu dana u pritvoru naučio da broji i desetak psovki.

Korbet je uhapšen 31. januara 2018. u Vučeljičevom stanu, gde je pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Tereti se, kao i ostala trojica optuženih, za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, za koje je zaprećena kazna zatvora do 12 godina.

Iznoseću svoju odbranu Vučeljić je ispričao da je ideja za nabavku pištolja bila isključivo njegova "idiotska ideja", da bi ispao bitan u društvu.

- Ja sam lovac i imam puno oružja sa dozvolama. Šta mi je bilo tada ne znam. Ponašao sam se idiotski i došao sam na ideju da nabavim pištolj i da vodim Korbeta na strelište da vežbamo pucanje - rekao je Vučeljić.

Prema njegovom kazivanju, pištolj je nabavio krajem januara preko poznanika "Miroslava" od "Raje", za 1.000 evra.

Time je negirao navode optužnice da je pištolj nabavio od optuženog Pavlice krajem decembra i prodao ga Korbetu.

Međutim, ispričao je da je, pošto pištolj nije bio funkcionalan, pitao Andraševića, sa kojim se družio, da li zna nekoga ko može da popravi pištolj. Adrašević ga je, na dan hapšenja, 31. januara odveo u Kumodraž gde su se sreli sa optuženim Pavlicom.

Prema rečima Vučeljića, Pavlica je odneo pištolj kući i vratio ga posle pola sata, ali on nije stigao da proveri da li radi jer nije imao metke, a već posle nekoliko minuta je uhapšen.

Na kraju detaljnog iskaza, rekao je da se kaje što je sve optužene uvukao "u ovu priču" zbog svoje "idiotske ideje". Pavlica je negirao navode optužnice da je prodao pištolj Vučeljiću.

Specijalni sud u Beogradu

Masanori Jošida

Specijalni sud u Beogradu, Foto: Masanori Jošida

On je kao i Vučeljić rekao da je na molbu Andraševića popravio iglu na pištolju, jer se pomalo razume u oružje s obzirom da radi kao obezbeđenje 25 godina.

Pojasnio je da je to uradio bez ikakve nadoknade ili koristi, jer je Adrašević sin njegovog prijatelja koji je u to vreme bio u pritvoru.

Andrašević je u svojoj odbrani naveo da mu nije palo na pamet da se radi o nelegalnom pištolju za čiju ga je popravku pitao Vučeljić, s obzirom da je znao da je Vučeljić lovac i da poseduje puno legalnog oružja.

- Nije mi palo na pamet da je nešto nelegalno. Mnogo mi je žao što sam u ovo uvukao Pavlicu. Smatram da nisam kriv za pištolj, jer ga nisam ni video, ni držao u ruci - rekao je Andrašević.

Navodeći da kod sebe prilikom hapšenja imao kokain, koji je tada koristio kako bi prevazišao probleme koji su mu zadesili porodicu (u vezi sa ocem u pritvoru), on je rekao da priznaje krivično delo u vezi sa tim.

Na suđenju nije čitana optužnica pošto je to učinjeno na pripremnom ročištu, koje je bilo zatvoreno za javnost. Pavlica i Korbet su u pritvoru od hapšenja, a Andrešević i Vučeljić se brane sa slobode. Sud je danas odbio predloge branilaca Pavlice i Korbeta da im pritvor zameni kućnim pritvorom uz nanogicu.

Naredno suđenje je zakazano za 25. februar, a sledeće za 29. mart.

Za Korbeta su mediji preneli da je zaposlen u firmi "Rejven militari", čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona. Bio je pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao "foke", a nedavno su se i američki mediji bavili ovim slučajem protiv njega.

Pripadnici "foka" sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Pored ostalog, locirali su i ubili vođu Al kaide, Osamu bin Ladena, 2011. godine, u Pakistanu. Aktivnosti jedinice nadgleda Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC), koje nadgledaju američke vojne snage Delta.

Mornarički "Tim 6" toliko često sarađuje sa američkom kontraobaveštajnom agencijom da ih ponekad zovu "pretorijanska garda" CIA, navode svetski mediji.