Ubistvo, policija
Alo!/Rajko Ristić
Ubistvo, policija

Alo!/Rajko Ristić

Ubistvo, policija, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Specijalno odeljenje MUP-a za borbu protiv visokotehnološkog kiriminala ove godine je podnelo je 77 krivičnih prijava protiv 82 lica, a od prošle godine proganjanje je uvedeno u krivični zakonik kao posebno krivično delo, rekao je danas inspektor u Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Vladimir Vujić.

Za 10 godina, koliko postoji to odeljenje, podneto je 881 krivična prijava protiv 1.906 lica.

Pročitajte još:

 Vujić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je za krivično delo proganjanje predviđena novčana kazna ili zatvor do tri godine.

Postoje kako je rekao i teži oblici, kada je u opasnosti život žrtve ili kada dođe do smrti lica koje se proganja.

 

Govoreći o primerima proganjanja u praksi, Vujić je rekao da postoji nekoliko kategorija.

Prvo - kada proganjanje predstavlja neku vrstu opsesije, drugo - kada npr. neka odrasla osoba želi da ostvari kontakt sa drugom odraslom osobom protivno njenoj volji, treće - kada vršnjaci vrše proganjanje drugih vršnjaka i četvrto - kada proganjanje prethodi izvršenju teških krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima.

Inspektor je apelovao na građane, roditelje i organizacije koje se bave zaštitom dece da ne vode sami istrage već, ukoliko dodu do informacija da je neko dete žrtva krivičnog dela, da to dokumentuju.

To će, objasnio je, najbolje uraditi tako što će preuzeti "skrinšot" ili napraviti fotografije prepiske gde će se tačno videti URL naloga sa kojeg je poslata poruka, sadržaj poruke kao i kome je poslata.

Vujić je istakao da je prioritet da se takva krivična dela suzbiju jer su deca najviše ugrožena.