Hrana, ručak, fast fud, brza hrana, burger
Shutterstock, ilustracija
Hrana, ručak, fast fud, brza hrana, burger

Shutterstock, ilustracija

Foto Shutterstock, ilustracija

Brojna istraživanja sugerišu, da bi dijeta bogata proteinima, mogla biti ključ koji će vam pomoći da izbegnete prekomerno grickanje, a samim tim i gojaznost. A kakve su vaše želje? Na koji način se borite protiv prohteva za slatkišima ili pecivom?

Ljuta hrana

Torta, kolač, čokolada, desert, poslastica

Shutterstock/Ilustracija

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Čokolada

Verovali ili ne, čokolada, pogotovo tamna, sadrži više kofeina nego limenka kole (oko 30 mg). Ova komponenta pojačava budnost i energiju jer stimuliše centralni nervni sistem. Dakle, svaki put kada se osećate umorno i pospano, normalno je žudeti za kockicom čokolade da bismo postali produktivniji. Druga opcija zašto toliko volite tamnu čokoladu je ta što vam je potreban magnezijum. Ipak, istraživači nisu sigurni u to, jer postoje i drugi proizvodi koji sadrže magnezijum, poput oraha.

Led

Peciva, kolači i torte

Peciva su vrlo bogata ugljenim hidratima. Lako je osećati se zadovoljnim nakon što pojedete parče torte, jer vam ovoliko kalorija brzo može doneti puno energije. Istraživanje je otkrilo da je “univerzalno vreme za žudnjom za ugljenim hidratima” između 15:30. i 17 časova svakog dana, pa budite oprezni u to vreme, ako ste na posebnoj dijeti. Takođe, kada vaše telo oseća glad za hlebom, kolačima ili testeninama, nedostaje mu hroma ili azota. A neki istraživači povezuju želju da jedu ugljene hidrate sa lošim raspoloženjem i stresom. Jedenje kolača oslobađa hormon sreće zvan serotonin.

Meso

Shutterstock

Meso, Foto: Shutterstock

Meso i burgeri

Ukoliko ste odjednom dobili želju za hamburgerima, razmislite o tome za čime tačno žudite. Vrlo je verovatno da vam telo poručuje da mu je potrebno crveno meso. Pre svega, meso sadrži puno proteina, pa je upravo to možda ono što telu nedostaje. Drugo, crveno meso sadrži gvožđe, cink i vitamin B.

Gazirana pića

Sa jedne strane, može biti pitanje ukusa, odnosno, da jednostavno uživate u ukusu gaziranih pića, ali i da ste prosto žedni. Ali, bitno je napomenuti da gazirana pića sadrže fosfornu kiselinu koja razlaže kalcijum i magnezijum iz kostiju. Ukoliko pijete previše gaziranog, može se dogoditi da ćete imati problem sa unošenjem pravo ova dva elementa. Što više pijete, veća je žudnja.

PROČITAJTE JOŠ: